Anasayfa

14-03-2026
Batı Trakya’da azınlık okullarına kayıt çağrısı
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya’daki Türk azınlık mensubu öğrenci velilerine çocuklarını azınlık okullarına kaydettirmeleri çağrısında bulundu.
14 Mart 2026 Cumartesi

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya’daki Türk azınlık mensubu öğrenci velilerine çocuklarını azınlık okullarına kaydettirmeleri çağrısında bulundu.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahmet, azınlık okullarının Batı Trakya Türk toplumunun dili, kültürü ve kimliğinin korunmasında hayati bir rol oynadığını vurguladı.

İlkokul kayıtlarının 26 Mart’a kadar devam ettiğini hatırlatan Ahmet velilere çağrıda bulunarak, “Azınlık okulları çocuklarımızın ve azınlığımızın geleceği açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle tüm velilerimizi çocuklarını azınlık okullarına kaydettirmeye davet ediyoruz.” dedi.

Batı Trakya’da Türkçe eğitim veren anaokullarının bulunmadığına dikkat çeken Ahmet, çocukların ana dillerini büyük ölçüde aile ortamında öğrendiklerini ifade etti. Ahmet, taleplerine rağmen Türkçe eğitim veren anaokullarının açılmasına izin verilmediğini belirterek, bu durumun ana dilin gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Ana dilin yalnızca bir iletişim aracı olmadığını dile getiren Ahmet, dilin aynı zamanda kültürün taşıyıcısı olduğunu belirtti. Ana dilin zayıflamasının kültürel kimliğin de zayıflamasına yol açabileceğini ifade eden Ahmet, “Asimilasyonun önündeki en büyük engel, kişinin kendi ana diline hakim olmasıdır. Ana dilini kaybeden toplum zamanla kültürünü de kaybeder.” diye konuştu.

Uzun yıllar Avusturya’nın başkenti Viyana’da öğretmenlik yaptığını aktaran Ahmet, ana dili iyi bilmenin kültürel kimliğin korunmasında hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Batı Trakya’da azınlık okullarına devam eden öğrencilerin günlük yaşamlarında Türkçeyi aktif olarak kullandıklarını gözlemlediğini belirten Ahmet, velilerin çocuklarını azınlık okullarına yönlendirmelerinin bu açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.

Ahmet, Lozan Antlaşması’nın Batı Trakya Türk Azınlığına tanıdığı eğitim hakkına da dikkat çekerek, “Azınlık okulları Batı Trakya Türk Azınlığı için önemli bir imkandır. Bu hakkı iyi değerlendirmeliyiz. Okullarımızın öğrenci azlığı gerekçesiyle kapanmaması için velilerimizi çocuklarını azınlık okullarına göndermeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı. (AA)


Haberler


PASOK’tan Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı tepkisi

Atatürk Evine anlamlı ziyaret

GAT’tan ihtiyaç sahibi iki soydaşa tekerlekli sandalye desteği

Yeni Solda ayrılık iddiası: Hüseyin Zeybek de isimler arasında

Gümülcine ve Yassıköy belediyelerinden arsa temizliği uyarısı

Türkiye’den Schengen vizesi başvurularında Yunanistan ilk sırada

Karamanlis ve Samaras’ın çıkışları Miçotakis hükümetini zorluyor

ALCO anketinde Çipras’ın partisi ikinci, Karistianu dördüncü sırada

Çocuk Yardımı başvuruları bugün başladı

Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yazılı bildiriye cevap

Chevron’dan Yunanistan’ın batısındaki enerji aramalarına yeni ortaklık

Gümülcine - Makaz yolu yeniden ulaşıma açıldı