Anasayfa

21-03-2026
ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’da ırkçı ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
21 Mart 2026 Cumartesi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’da ırkçı ve ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, son yıllarda Avrupa’da aşırı sağ ve popülist söylemlerin güç kazandığını ifade ederek, bunun ırkçılık ve yabancı düşmanlığını artırdığını vurguladı.

Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun da benzer uygulamalara maruz kaldığını kaydeden Habipoğlu, toplumun siyaset ve ana akım medyada ötekileştirildiğini ve hedef gösterildiğini belirtti.

Habipoğlu ayrıca, Batı Trakya Türklerinin etnik kimliğinin devlet tarafından tanınmadığını hatırlatarak, “Türk” ismini taşıyan derneklerin kurulmasına izin verilmediğini belirtti. Yunanistan’a çağrıda bulunan Habipoğlu, Türk kimliğinin tanınmasını ve sorunların çözümü için doğrudan diyalog kurulmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 1966 yılında aldığı kararla ilan edilen 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü, 2026 yılında “Siyasi iradeyi harekete geçirmek” temasıyla dünya genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Bu kapsamda, ırkçılık ve ayrımcılığın milyonlarca insanın temel haklara erişimini engellemeye devam ettiği vurgulanıyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres de yayımladığı mesajda, ırkçılığın küresel ölçekte süregelen bir sorun olduğuna dikkat çekerek, tüm devletleri ve toplumları eşitlik, adalet ve insan hakları için ortak mücadeleye çağırdı.

Haberler


Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor

Batı Trakya Türk heyeti, Viyana’daki AGİT toplantısına katıldı

Pire Türk Şehitliği’nde 18 Mart anma töreni

Gümülcine Başkonsolosluğunda bayramlaşma töreni 20 Mart Cuma günü

Gümülcine Müftülüğü ve GTGB’den iftar programı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Gümülcine’de törenle anıldı