31-03-2026
Öykü yarışmasının ödül töreni yapıldı
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin (BTTÖB) organizatörlüğünde, “Çanakkale Savaşları ve Zaferleri” konulu öykü yarışmasının ödül töreni, bugün (31 Mart Salı) Gümülcine’de gerçekleştirildi.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin (BTTÖB) organizatörlüğünde, “Çanakkale Savaşları ve Zaferleri” konulu öykü yarışmasının ödül töreni, bugün (31 Mart Salı) Gümülcine’de gerçekleştirildi.
Batuhan Hasan’ın sunuculuğunu yaptığı etkinlik, kısa bir belgeselin gösterimiyle başladı. Ardından BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Aydın Ahmet, Çanakkale Savaşı’nın Türk ve dünya tarihi açısından taşıdığı öneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ahmet, Birinci Dünya Savaşı sürecinde Çanakkale’nin askeri, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçlarıyla önemli bir yer tuttuğunu belirterek, İtilaf Devletleri’nin Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u ele geçirip Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmayı hedeflediğini ifade etti.
Çanakkale Savaşı’nın klasik bir meydan muharebesi olmadığını vurgulayan Ahmet, savaşın Gelibolu Yarımadası’nda zorlu şartlar altında, göğüs göğüse verilen bir savunma mücadelesi olduğunu belirtti. Ahmet, Türk askerinin bu mücadelede gösterdiği irade, cesaret ve kahramanlıkla adeta bir destan yazdığını dile getirdi.
Aydın Ahmet, “Çanakkale Geçilmez” sözünün tarihe kazındığını belirterek, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını dile getirdi.
Ahmet ayrıca öğrencilerin tarihlerini öğrenmelerinin önemine değinerek, geçmiş bilincinin özgüven gelişiminde büyük rol oynadığını söyledi. Bu kapsamda düzenlenen öykü yarışmasının hem tarih bilincini canlı tutmayı hem de öğrencilerin edebi yeteneklerini geliştirmeyi amaçladığını belirterek katkı sunan öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal konuşmasında, Çanakkale Savaşı’nın imkânsızlıklar içinde elde edilen büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Ünal, düşman güçlerinin gemilerle Çanakkale’yi geçmeye çalıştığını, ancak önemli kayıplar vererek geri püskürtüldüğünü hatırlattı.
Bu başarının nasıl mümkün olduğuna değinen Ünal, “Bu büyük başarı nasıl mümkün oldu? Yokluk içerisinde eldeki sınırlı kaynakların en akılcı şekilde kullanılmasıyla mümkün oldu. Bu başarı, inançla, birlik ve beraberlikle mümkün oldu” ifadelerini kullandı.
Zorlukların ve imkansızlıkların tek başına belirleyici olmadığını vurgulayan Ünal, asıl önemli olanın bu durumlarla nasıl mücadele edildiği olduğunu vurguladı. “Zorlukların, hatta ilk bakışta imkânsızlıkların ne olduğu değil, bunlarla nasıl başa çıktığınız önemli. Hayatta da böyle” diyen Ünal, Çanakkale Savaşı’nın önemli bir hayat dersi sunduğunu dile getirdi. Ünal, etkinlikte emeği geçenleri ve yarışmaya katılan öğrencileri tebrik etti.
Yarışmaya Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç bölgelerinden ilk, orta ve lise öğrencileri katıldı. Üç kategoride yapılan yarışmada birinci olan çocuklar yazdıkları öykülerini okudu.
Program, dereceye giren öğrencişere ödüllerin takdim edilmesinin ardından, Batuhan Hasan ve Mümin Ali tarafından söylenen türkülerle sona erdi.
BTTÖB lokalinde düzenlenen törene, ödül alan öğrenciler ve ailelerinin yanı sıra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Kerem Abdurrahimoğlu, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, BTAYTD yönetim kurulu üyesi Şükriye Memet, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Erol Yoluç ile soydaşlar katıldı.