Anasayfa

13-04-2026
YTB Başkanı Turus’tan müftü atamalarına tepki
“Batı Trakya Türklerinin iradesi yok sayılamaz”
13 Nisan 2026 Pazartesi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdulhadi Turus, Batı Trakya’da müftü atamalarına ilişkin gelişmelere tepki gösterdi. Turus, Batı Trakya Türklerinin kendi dini liderlerini seçme hakkının yok sayıldığını vurguladı.

Turus, Rodop ve İskeçe’de başlatılan “tayinli müftü” sürecinin Türk azınlığın iradesini dışlayan ve uluslararası hukukla bağdaşmayan bir uygulama olduğunu belirtti. Müftülük makamının Batı Trakya Türk toplumunun manevi kimliği ve toplumsal birliği açısından temel bir unsur olduğuna dikkat çeken Turus, “Bu makama yönelik her türlü müdahale, halkın iradesini zedelemekte ve toplumsal huzura zarar vermektedir. Avrupa Birliği üyesi bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Yunanistan’ın, vatandaşlarının dini özerkliğine ve seçim iradesine koşulsuz saygı göstermesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Turus, söz konusu uygulamaların Lozan Barış Antlaşması ile güvence altına alınan azınlık haklarının ihlali niteliği taşıdığını belirterek, “seçim” görünümü altında yürütülen süreçlerin halk nezdinde meşruiyetinin bulunmadığını kaydetti.

Batı Trakya Türkleri için meşru olanın yalnızca kendi hür iradeleriyle seçtikleri müftüler olduğunu vurgulayan Turus, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak, soydaşlarımızın kimliklerini, inançlarını ve temel haklarını koruma yönündeki haklı mücadelelerini her platformda desteklemeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Haberler


Gümülcine ve Yassıköy belediyelerinden arsa temizliği uyarısı

Türkiye’den Schengen vizesi başvurularında Yunanistan ilk sırada

Karamanlis ve Samaras’ın çıkışları Miçotakis hükümetini zorluyor

ALCO anketinde Çipras’ın partisi ikinci, Karistianu dördüncü sırada

Çocuk Yardımı başvuruları bugün başladı

Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yazılı bildiriye cevap

Chevron’dan Yunanistan’ın batısındaki enerji aramalarına yeni ortaklık

Gümülcine - Makaz yolu yeniden ulaşıma açıldı

Çipras siyasete yeni partiyle dönüyor

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Hüseyin Zeybek’den bayram mesajı

Özgür Ferhat’dan bayram tebriği