14-04-2026
WOLAS’tan BM’ye Batı Trakya başvurusu
Türkiye merkezli Yeryüzü Avukatları Derneği (WOLAS), Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik hak ihlalleriyle ilgili Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulundu. Dernek, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) mekanizmasının dördüncü döngüsü kapsamında Yunanistan hakkında hazırladığı raporu sunduğunu açıkladı.

Türkiye merkezli Yeryüzü Avukatları Derneği (WOLAS), Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik hak ihlalleriyle ilgili Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulundu. Dernek, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) mekanizmasının dördüncü döngüsü kapsamında Yunanistan hakkında hazırladığı raporu sunduğunu açıkladı.
Açıklamada, hazırlanan bildirimin yalnızca mevcut durumu ortaya koymakla sınırlı olmadığı, aynı zamanda Yunanistan’ın başta Lozan Barış Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası yükümlülüklerini sistematik şekilde yerine getirmediğini belgelediği ifade edildi.
Raporda, Yunanistan’ın önceki UPR süreçlerinde kendisine yöneltilen tavsiyeleri uygulamada yetersiz kaldığı vurgulanarak, BM nezdinden uluslararası normlara uyum konusunda yeni ve caydırıcı bir baskı oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.
Örgütlenme özgürlüğü, din özgürlüğü, vakıf yönetimi ve azınlık eğitimi başlıklarının raporun ana eksenini oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, “Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2008 tarihli kararlarının ardından geçen on yedi yıla rağmen tam olarak icra edilmemesi ve azınlık derneklerinin ‘Türk’ kimliği gerekçe gösterilerek hukuk dışı kısıtlamalara tabi tutulması, çalışmanın hukuki zeminini oluşturmaktadır.” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Din özgürlüğü bağlamında müftü seçimlerine yönelik devlet müdahalesi ve vakıf idarelerinin özerk yapısının gasp edilmesiyle derinleşen ihlal silsilesi, azınlığın dini ve sosyal otonomisine karşı yapısal bir tehdit oluşturmaktadır. Eğitim alanında ise azınlık okullarının sayısındaki keskin düşüşün basit bir idari tasarruf olmanın ötesinde, azınlık kimliğinin korunmasına yönelik toplumsal hafızayı hedefleyen sistematik bir aşındırma politikası olduğu gerçeğini uluslararası toplumun dikkatine sunuyoruz.” ifadeleri yer aldı.
WOLAS, hazırladığı raporla Batı Trakya Türk Azınlığının haklarının etkin şekilde uygulanması ve “Türk Müslüman” kimliğinin tanınmasına yönelik hukuki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. Yunanistan üzerindeki uluslararası denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği belirtilirken, Türkiye’deki ve dünyadaki uluslararası hukuk çevrelerinin Batı Trakya’daki hukuki sorunlara daha fazla odaklanmasının önemine dikkat çekildi.
Raporun önümüzdeki dönemde kamuoyu ile paylaşılacağı ve ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara iletileceği bildirildi.