Anasayfa

16-04-2026
IEA Başkanı Birol’dan uyarı: Avrupa’nın jet yakıtı 6 hafta yeter
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa’daki uçak yakıtı stoklarının yaklaşık altı hafta yeteceği uyarısında bulundu.
16 Nisan 2026 Perşembe

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa’daki uçak yakıtı stoklarının yaklaşık altı hafta yeteceği uyarısında bulundu.

Associated Press’e verdiği röportajda Birol, Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle enerji arzında ciddi riskler oluştuğunu belirtti. ABD ve İsrail ile İran arasında yaşanan gerilimin enerji tedarikini olumsuz etkilediğini ifade eden Birol, mevcut durumun devam etmesi halinde havacılık sektöründe aksaklıklar yaşanabileceğini söyledi.

Birol, yakıt tedarikindeki sorunların sürmesi durumunda bazı uçuşların iptal edilebileceğini dile getirdi.

Yaşanan süreci “şimdiye kadar karşılaşılan en büyük enerji krizlerinden biri” olarak nitelendiren Birol, krizin temelinde petrol ve doğal gaz akışındaki aksaklıkların bulunduğunu vurguladı.

Özellikle Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşen enerji sevkiyatındaki kesintilerin küresel piyasalar üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirten Birol, enerji arzındaki daralmanın yakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarında artışa yol açacağını kaydetti.

Krizin ilk etapta Orta Doğu’ya enerji açısından bağımlı Asya ülkelerini etkileyeceğini ifade eden Birol, sürecin ilerleyen dönemde Avrupa ve Amerika’ya da yansıyacağını belirtti.

IEA Başkanı, enerji tedarikindeki aksaklıkların devam etmesi halinde küresel ekonomi üzerinde büyüme ve enflasyon açısından olumsuz sonuçlar doğabileceğini sözlerine ekledi.

FOTO: Yapay zeka

Haberler


PASOK’tan Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı tepkisi

Atatürk Evine anlamlı ziyaret

GAT’tan ihtiyaç sahibi iki soydaşa tekerlekli sandalye desteği

Yeni Solda ayrılık iddiası: Hüseyin Zeybek de isimler arasında

Gümülcine ve Yassıköy belediyelerinden arsa temizliği uyarısı

Türkiye’den Schengen vizesi başvurularında Yunanistan ilk sırada

Karamanlis ve Samaras’ın çıkışları Miçotakis hükümetini zorluyor

ALCO anketinde Çipras’ın partisi ikinci, Karistianu dördüncü sırada

Çocuk Yardımı başvuruları bugün başladı

Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yazılı bildiriye cevap

Chevron’dan Yunanistan’ın batısındaki enerji aramalarına yeni ortaklık

Gümülcine - Makaz yolu yeniden ulaşıma açıldı