Anasayfa

16-04-2026
IEA Başkanı Birol’dan uyarı: Avrupa’nın jet yakıtı 6 hafta yeter
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa’daki uçak yakıtı stoklarının yaklaşık altı hafta yeteceği uyarısında bulundu.
16 Nisan 2026 Perşembe

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa’daki uçak yakıtı stoklarının yaklaşık altı hafta yeteceği uyarısında bulundu.

Associated Press’e verdiği röportajda Birol, Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle enerji arzında ciddi riskler oluştuğunu belirtti. ABD ve İsrail ile İran arasında yaşanan gerilimin enerji tedarikini olumsuz etkilediğini ifade eden Birol, mevcut durumun devam etmesi halinde havacılık sektöründe aksaklıklar yaşanabileceğini söyledi.

Birol, yakıt tedarikindeki sorunların sürmesi durumunda bazı uçuşların iptal edilebileceğini dile getirdi.

Yaşanan süreci “şimdiye kadar karşılaşılan en büyük enerji krizlerinden biri” olarak nitelendiren Birol, krizin temelinde petrol ve doğal gaz akışındaki aksaklıkların bulunduğunu vurguladı.

Özellikle Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşen enerji sevkiyatındaki kesintilerin küresel piyasalar üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirten Birol, enerji arzındaki daralmanın yakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatlarında artışa yol açacağını kaydetti.

Krizin ilk etapta Orta Doğu’ya enerji açısından bağımlı Asya ülkelerini etkileyeceğini ifade eden Birol, sürecin ilerleyen dönemde Avrupa ve Amerika’ya da yansıyacağını belirtti.

IEA Başkanı, enerji tedarikindeki aksaklıkların devam etmesi halinde küresel ekonomi üzerinde büyüme ve enflasyon açısından olumsuz sonuçlar doğabileceğini sözlerine ekledi.

FOTO: Yapay zeka

Haberler


Tarihi Beyazıt Camiinin açılışının kasım ayında yapılması bekleniyor

Kalkanca sakininden belediyeye çağrı: Çalışmalar ne zaman tamamlanacak?

GTGB Yeni Nesil Kolunun yeni yönetimi belirlendi

Doğu Makedonya - Trakya Eyaletinden Brüksel’de Avrupa Birliği girişimleri

ABTTF: Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları görmezden geliniyor

Rodos’ta sel can aldı

Özgür Ferhat’tan mazot desteğinin artırılması talebi

ABD’nin Atina Büyükelçisi Guilfoyle istifa etti

Avrupa’da ayrımcılık: Batı Trakya’da Türk azınlık okulları bir bir kapanıyor

Öğrencilerden hayat pahalılığına karşı çadırlı eylem

Egnatia Otoyolu’nda ağır tonajlı araçlara geçiş yasağı

GAT’tan doğaya anlamlı katkı