05-05-2026
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul Atina’da
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, resmi ziyaret kapsamında geldiği Atina’da Başbakan Kiriakos Miçotakis ve mevkidaşı Yorgos Yerapetritis ile bir araya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, resmi ziyaret kapsamında geldiği Atina’da Başbakan Kiriakos Miçotakis ve mevkidaşı Yorgos Yerapetritis ile bir araya geldi.
İki ülke dışişleri bakanları, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
ABD’nin, yaklaşık 5 bin askerini 6 ila 12 ay içinde Almanya’dan çekmesine ilişkin planını değerlendiren Wadephul, "Hafta sonu yaptığım açıklamaya sadığım. ABD’nin NATO’nun kendi güvenlikleri için de değerinin ve öneminin farkında olduğuna inanıyorum. Bana göre, tüm bunlar genelde bazı münferit eylemlere gereğinden fazla mana yüklemememiz gerektiğini gösteriyor." dedi.
Wadephul, kararın ne olduğunu anlamak ve kendilerinin de nasıl tavır alacağını görmek için ABD ile görüşmeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, bunun Avrupa’nın kendi kabiliyetini artırmak için bir araç olarak görülebileceğini ifade etti.
Ukrayna’da son yıllarda yaşananların, askeri kabiliyetin nasıl çabuk artırılabileceğini ortaya koyduğunu dile getiren Wadephul, "NATO’nun Avrupa’daki caydırıcı gücünde bir azalma olmayacağına şüphem yok. Her halükarda telafi edilecektir." diye konuştu.
Wadephul, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer özgürlüğünün sağlanmasına ilişkin "Avrupalılar olarak, İngiltere ve Fransa ile yürüttüğümüz inisiyatif çerçevesinde, bölgedeki düşmanca eylemlerin bitmesinin ardından Hürmüz’de serbest dolaşımın güvenliğine katkıda bulunacağımızı söyledik. Ayrıca, Doğu Akdeniz’e de bir mayın tarama gemisi gönderdik. Bölgedeki mayınların temizlenmesine yardımcı olabilir." diye konuştu.
Programında SkaramangaTersanelerinin de bulunduğunu belirten Wadephul, "Yunanistan gibi denizci bir ülkeyle iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Özellikle günümüzde deniz yollarının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılması tedarik zincirinin ne kadar hassas olduğunu gösteriyor." dedi.
Almanya’nın, bir müttefik olarak ABD’nin yanında olduğunu söyleyen Wadephul, İran ile yürütülen müzakere sürecinin sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.
Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis de Hürmüz Boğazı’nda serbest deniz ulaşımının sağlanmasını istediklerini belirterek, burada yaşanan sorunların küresel ekonomi, uluslararası tedarik zinciri ve vatandaşların günlük hayatı üzerinde olumsuz sonuçları olduğuna dikkati çekti.
Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’e ilişkin görüşlerini Alman mevkidaşına ilettiğini aktaran Yerapetritis, Türkiye’nin Almanya ile silahlanma alanındaki iş birliğine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
"Yunanistan hiçbir ülkeden savunma ve silahlanma sistemlerinin tedarikine ilişkin bir tavır talep edemez. Öte yandan, üçüncü ülkelere satılan bu sistemlerin en azından müttefiklere karşı kullanılmamasını talep edebilir."
Görüşmenin ardından iki ülke arasında Stratejik İş Birliği Ortaklık İlişkisi kurulmasına ilişkin ortak bildiri yayımlandı.
Bildiriye göre, Yunanistan ve Almanya tarafından 2016’da imzalanan Eylem Planı ile iki ülke arasında başlayan iş birliğinin bu bildiriyle derinleştirilmesi amaçlandı.
Bu çerçevede dış politika, güvenlik, göç, savunma, sivil savunma, silahlanma, yatırımlar, bilim, eğitim, kültür alanlarında işbirliğinin artırılmasına karar verildi.
BAŞBAKAN MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞME
Bu arada konuk bakan Wadephul, Başbakan Kiriakos Miçotakis’le de görüştü. Bakan Wadephul, Miçotakis tarafından Maksimu Sarayında kabul edildi. (AA)