Anasayfa

02-06-2026
Axios: Trump ile Netanyahu arasında sert telefon görüşmesi
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Lübnan’daki askeri gerilimin tırmanması nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik sert ifadeler kullandığı öne sürüldü. Axios’un haberine göre Trump, Netanyahu’yu bölgedeki gerilimi artırmakla suçladı.
2 Haziran 2026 Salı

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde tansiyonun yükseldiği iddia edildi.

ABD merkezli haber sitesi Axios’un, Amerikalı yetkililere ve görüşme hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, Lübnan’daki İsrail operasyonlarının genişletilmesinden duyduğu rahatsızlığı Netanyahu’ya doğrudan iletti. Haberde, Trump’ın İsrail Başbakanı için ağır ifadeler kullandığı ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik planlanan bir saldırıya karşı çıktığı belirtildi.

Görüşmenin, İran’ın İsrail’in Lübnan’daki operasyonlarının ABD ile İran arasında devam eden müzakereleri tehlikeye atabileceği yönündeki uyarısından birkaç saat sonra gerçekleştiği kaydedildi.

Axios’un aktardığına göre Trump, Netanyahu’ya yönelik konuşmasında, kendisinin siyasi kariyerine önemli destek verdiğini savunarak, İsrail Başbakanı’nı gerilimi gereksiz şekilde tırmandırmakla suçladı. Haberde Trump’ın, Netanyahu’ya “Tamamen çıldırdın” ve “Ne yaptığını sanıyorsun?” gibi ifadeler kullandığı öne sürüldü.

Amerikalı yetkililerin değerlendirmesine göre Trump, İsrail’in kendini savunma hakkını kabul etmekle birlikte, son günlerdeki askeri operasyonların orantısız bir boyuta ulaştığını düşünüyor. Washington yönetiminin özellikle Beyrut’a yönelik olası saldırılar ve Güney Lübnan’daki kara operasyonlarının genişletilmesinden endişe duyduğu belirtildi.

Axios’a konuşan İsrailli bir yetkili ise İsrail’in Beyrut’taki Hizbullah hedeflerine yönelik saldırı planını şimdilik gündemden çıkardığını söyledi. Buna karşın Netanyahu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın saldırılarını sürdürmesi halinde İsrail’in Lübnan’ın başkentini hedef alabileceğini Trump’a ilettiğini ifade etti.

Haberde ayrıca Trump’ın tepkisinin arkasında, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların ABD ile İran arasında devam eden diplomatik görüşmeleri sekteye uğratabileceği yönündeki endişelerin bulunduğu kaydedildi.

FOTO: (AA) ARŞİV

Haberler


Zeybek’ten Tarım Bakanlığın yanıtına tepki

Çörekköy Sınır Kapısı için 15 milyon euroluk modernizasyon projesi

İskeçe’de suya zam kararı meclisten geçti

İskeçe Çınar Camii davası 18 Haziran Perşembe günü

Kızılhaçtan balon balığı uyarısı

Yargıtay kararı bozdu,Yiotopulos yeniden cezaevine gönderildi

Hüseyin Zeybek’ten Genç Çiftçiler Programındaki 19 aylık gecikmeye tepki

Gümülcine Belediyesi, “Herkes İçin Erişilebilir Şehirler” toplantısına lider ortak olarak katıldı

ABTTF’den Polonya örneği üzerinden Yunanistan’a azınlık hakları eleştirisi

BAKEŞ’ten çocuk edebiyatına yeni eser: “Mavi Ev” yayımlandı

Burhan Baran’dan İskeçe’nin sel ve yangın risklerine ilişkin soru önergesi

Panathinaikos Ergin Ataman ile yollarını ayırdı