02-06-2026
Her iki kişiden biri bu yaz tatil yapmıyor
Tüketim Malları Perakende Araştırmaları Enstitüsü (IELKA) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2026 yazında katılımcıların yüzde 50’si tatil yapmayı planlamıyor.

Tüketim Malları Perakende Araştırmaları Enstitüsü (IELKA) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2026 yazında katılımcıların yüzde 50’si tatil yapmayı planlamıyor.
Tatil yapacağını belirtenlerin büyük bölümü kısa süreli ve ekonomik seçeneklere yöneliyor. Katılımcıların yüzde 34’ü sınırlı süreli tatil planlarken, sadece yüzde 2’si uzun süreli seyahat öngörüyor. Ortalama tatil süresi 11,4 gün olarak hesaplandı.
Tatil yapanların önemli bir kısmı konaklama giderlerini düşürmeye çalışıyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 80’i ekonomik seçenekleri tercih ederken, yazlık evler ve kiralık konutlar öne çıkıyor; otel tercihi ise yüzde 14’te kalıyor.
Araştırma ayrıca tatil alışkanlıklarında yerelleşme eğilimine işaret ediyor. Katılımcıların büyük bölümü yurt içi destinasyonları tercih ederken, tatil sırasında market alışverişi ve evde yemek hazırlama eğilimi de artıyor.
Genel tablo, tatilin hem süresinin kısaldığını hem de maliyet baskısı nedeniyle daha ekonomik ve yerel odaklı hale geldiğini gösteriyor.
Foto: https://ielka.gr