Anasayfa

14-06-2026
Müftüler Trampa ve Şerif, Köln’deki Uluslararası Müslümanlar Konferansı’na katıldı
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Mustafa Trampa ile İbrahim Şerif, Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Müslümanları Konferansı’na katıldı. Konferansta, farklı ülkelerde yaşayan Müslüman toplulukların karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı.
14 Haziran 2026 Pazar



Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Mustafa Trampa ile İbrahim Şerif, Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya Müslümanları Konferansı’na katıldı. Konferansta, farklı ülkelerde yaşayan Müslüman toplulukların karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) ve yardım kuruluşu Hasene International tarafından organize edilen konferans, çok sayıda ülkenin dini kurum temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerini bir araya getirdi.

Konferansa Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Macaristan, Ukrayna, Gürcistan, Moğolistan, Yunanistan, Polonya, Litvanya, Estonya, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’dan müftüler, dini kurum temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı. Toplantıda, Müslüman toplulukların dini, sosyal ve kurumsal alanlarda karşılaştıkları sorunlar kapsamlı şekilde değerlendirildi.

Değerlendirme oturumunda konuşan Kemal Ergün, konferansın amacının yalnızca görüş alışverişinde bulunmak olmadığını, farklı ülkelerdeki Müslüman topluluklar arasında kalıcı iş birliği mekanizmaları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Ergün, özellikle gençlik, eğitim, din hizmetleri ve insani yardım alanlarında ortak çalışmalar geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Konferansın açılışında konuşan Abdi Taşdöğen ise bölgesel sorunların küresel dayanışma ve ortak akıl ile çözülebileceğini belirterek, organizasyonun uzun vadeli iş birliklerine zemin hazırlamayı amaçladığını ifade etti.

Konferansta ayrıca İslam karşıtlığı, azınlık hakları, dini özgürlükler, din eğitimi, imamların yetiştirilmesi ve gençlerin dini kimliklerini koruma konuları da gündeme geldi. Ukrayna, Gürcistan, Moğolistan ve Balkan ülkelerinden gelen temsilciler, kendi ülkelerindeki Müslüman toplulukların karşılaştıkları sorunlar ve ihtiyaçlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası konferans, katılımcılar arasında gelecekte ortak projeler geliştirilmesine yönelik temennilerin dile getirilmesinin ardından sona erdi.

Öte yandan Mustafa Trampa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konferans kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda katılımcıların kendi ülkelerinde karşılaştıkları sorunları dile getirdiklerini ve çözüm önerilerinin istişare edildiğini belirtti. Trampa, davetlerinden dolayı Kemal Ergün’e teşekkür etti.

Haberler


GAT’tan çocuklara kırtasiye desteği

Başkonsolos Ünal’dan Bratankova’ya ziyaret

ABD Dışişlerinde Heybeliada Ruhban Okulu gündemi

“Predator” dinleme skandalı AİHM’e taşındı

Bluefarm Tarım ile Blueberry Ladies arasında sözleşmeli tarım iş birliği

Özgür Ferhat’tan Batı Nil virüsü için acil önlem çağrısı

Batı Nil virüsü nedeniyle bir haftada 6 kişi hayatını kaybetti

Balaban köyünde kadın cinayeti

Yaşlı nüfus çocuk sayısının neredeyse iki katı

Burhan Baran, konsolosluklardaki randevu gecikmelerini meclis gündemine taşıdı

Çipras, 2 Eylül’de ekonomi programını açıklayacak

Meriç’te yenilenebilir enerji projelerine yeni kısıtlamalar