16-06-2026
Hüseyin Zeybek’ten Genç Çiftçiler Programındaki 19 aylık gecikmeye tepki
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanlığına sunduğu soru önergesiyle, 2024 yılında “Genç Çiftçiler” programına başvuran binlerce adayın yaklaşık 19 aydır sonuç beklemesini meclis gündemine taşıdı.

İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanlığına sunduğu soru önergesiyle, 2024 yılında “Genç Çiftçiler” programına başvuran binlerce adayın yaklaşık 19 aydır sonuç beklemesini meclis gündemine taşıdı.
Zeybek, P3-75.1 “Genç Çiftçilerin Tarımsal Üretime Kazandırılması” programının, tarımsal nüfusun yenilenmesi ve gençlerin kırsalda üretime devam etmelerinin desteklenmesi açısından en önemli araçlardan biri olduğunu belirtti. Buna rağmen 2024 yılında başvuru yapan genç çiftçilerin, aradan geçen 19 aya rağmen kesin sonuçların açıklanmaması nedeniyle belirsizlik içinde bırakıldığını ifade etti.
Milletvekili Zeybek, birçok adayın programa kabul edileceği beklentisiyle yatırım yaptığını, tarım arazileri kiraladığını, ekipman temin ettiğini ve çeşitli mali yükümlülükler üstlendiğini vurguladı. Ancak sonuçların açıklanmaması ve öngörülen destek ödemelerinin yapılmamasının genç üreticileri zor durumda bıraktığını kaydetti.
Zeybek, bakanlığın daha önce parlamentoya verdiği yanıtta, başvuruların esas değerlendirmesinin tamamlandığını ancak işletmelerin Standart Üretim Değeri’nin belirlenebilmesi için Entegre Yönetim ve Kontrol Sistemi (OSDE) ile Devlet Yardımları Entegre Bilgi Sistemi (OPSKE) arasında teknik bağlantı kurulmasına ihtiyaç duyulduğunun belirtildiğini hatırlattı.
Başvuruların zamanında yapıldığını ve değerlendirme sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Zeybek, sonuçların açıklanmasının idari ve teknik sorunlar nedeniyle sürekli ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Özellikle İskeçe ve Batı Trakya’daki tarım bölgelerinde yaşanan gecikmenin gençlerin üretimde kalma isteğini zayıflattığını belirten Zeybek, bunun tarımsal kalkınma programlarına duyulan güveni de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Gençlerin iş bulmak amacıyla büyük şehirlere ve yurt dışına göç etmesinin Batı Trakya’nın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Zeybek, yaşanan belirsizliğin bölgenin sosyal ve ekonomik geleceğini doğrudan tehdit ettiğini vurguladı.
Milletvekili Zeybek, ilgili bakana şu soruları yöneltti:
1. Değerlendirme sürecinin tamamlanmasında yaşanan ciddi gecikmeye yol açan nedenler nelerdir ve bu nedenler ortadan kalkmış mıdır?
2. Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde, Bölgesel Birim bazında başvuruların değerlendirilmesi hangi aşamadadır ve incelenmeyi bekleyen kaç başvuru bulunmaktadır?
3. Başvuruların değerlendirilmesi tam olarak ne zaman kesinleştirilecek ve nihai sonuçlar ne zaman açıklanacaktır?
4. Desteğin ilk taksitinin ödenmesi için öngörülen takvim nedir?