20-06-2026
Dedeağaç – Midilli uçak seferleri için önemli adım
Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkanı Topsidis: “Yeni hat iki bölge için yeni fırsatlar yaratacak”
20 Haziran 2026 Cumartesi
Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis, Midilli’nin Dedeağaç – Sitia hava hattına ara durak olarak dahil edilmesinin, bölgenin Kuzey Ege Adaları ile hava ulaşımını güçlendiren önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.
Eyalet Başkanı Topsidis, söz konusu kararın, Kuzey Ege Eyalet Başkanı Kostas Mutzuris ile iki bölge arasında hava ve deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla yürütülen ortak çalışmaların somut bir sonucu olduğunu belirtti. Topsidis, göreve geldikleri ilk günlerden itibaren ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi için koordineli girişimlerde bulunduğu ifade edildi.
Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Yönetimi’nin Nisan 2024’te Sivil Havacılık Müdürlüğü’ne resmi bir yazı göndererek, halen sübvansiyonlu olarak işletilen Dedeağaç – Sitia uçuşlarına Midilli’nin ara durak olarak eklenmesini talep ettiği hatırlatıldı. Başvuruda, iki bölgenin benzer ekonomik ve sosyal özelliklere sahip olduğu, ulaşım ağlarının güçlendirilmesinin ekonomi, turizm, girişimcilik ve toplumsal dayanışma açısından önemli kazanımlar sağlayacağı vurgulanmıştı.
Yetkililere göre alınan karar, bölgeler arasındaki iş birliğinin somut sonuçlar üretebildiğini ortaya koyarken, Dedeağaç – Midilli doğrudan hava bağlantısının da artık uygulama sürecine girdiğini gösteriyor. Yeni sübvansiyonlu hava hattının ihalesinde yer alan planlamaya göre bağlantının 2027 yılında hizmete başlaması öngörülüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Topsidis, “Yeni bağlantı, Doğu Makedonya ve Trakya ile Kuzey Ege adaları arasında kalıcı bir iletişim koridoru oluşturacak. Bu sayede ulaşım kolaylaşırken turizm, ticaret ve ekonomik kalkınma alanlarında da önemli fırsatlar doğacak” dedi.
Öte yandan Topsidis, gelişmenin ardından 19 Haziran Cuma günü Dedeağaç Demokritos Havalimanı’nı ziyaret ederek Havalimanı Müdürü Stelios Zantanidis ile görüştü. Görüşmede yeni hava bağlantısının bölgeye sağlayacağı katkılar ele alınırken, Dedeağaç Havalimanı’ndan yeni uçuş hatlarının açılmasına yönelik çalışmalar da değerlendirildi.
Eyalet yönetimi, yeni hava bağlantılarının artırılmasıyla Doğu Makedonya ve Trakya’nın erişilebilirliğinin ve uluslararası görünürlüğünün daha da güçlendirilmesini hedefliyor.