Anasayfa


08-12-2016
Yunanistan’da eğitim dibe vurdu
Uluslararası PISA testi sonuçlarına göre, Yunanistan’daki öğrenciler bilim, matematik ve okumada OECD ortalamasının altında kaldı.
8 Aralık 2016 Perşembe

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından yürütülen uluslararası eğitim değerlendirme testi, 72 ülke ve ekonomik bölgede 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapıldı. Bu 72 ülke ve ekonomik bölgeden 35'ini Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) ülkeleri oluşturuyor.

OECD'nin yürüttüğü PISA testi her üç yılda bir yapılıyor. Yunanistan, OECD üyesi ülkeleri sıralamasında bilim, matematik ve okuma sınavları ortalamasında 35 OECD üyesi ülke arasında 32’inci sırada yeraldı. 72 ülke arasında ise bilim ve matematik dallarında 43, okuma dalında ise 40’ıncı sırada yer bulabildi. Bu sonuçlara göre, 2006 yılında yapılan test sonuçlarıyla kıyaslandığında Yunanistan matematik dalında aynı seviyeyi korurken, bilim ve okuma dallarında düşüş kaydetti.

Kız-erkek öğrenci eğitim fırsatı ve ekonomik gelir gruplarına göre eğitim fırsatı alanlarında OECD ortalamasını yakalayan Yunanistan, göçmenlere dönük eğitim de ise ortalamanın altında kaldı.

72 ülke arasında Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek notları alarak en başarılı öğrenciler oldu.

Japonya, Estonya, Finlandiya ve Kanada da 35 OECD ülkesi arasında en başarılı ülkeler oldu. Yunanistan’ın 35 OECD üyesi ülke arasında 32’inci olduğu listede, Türkiye de 34’üncü sırada yer aldı.

Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizin eğitimdeki başarı oranlarındaki düşüşte önemli bir pay sahibi olduğu düşünülüyor. Hükümetin eğitim için ayırdığı pay, Avrupa Birliği içindeki en düşük olanlardan biri. Yunanistan resmi verilerine göre, 2009-15 yılları arasında eğitime ayrılan payda geçmiş döneme göre yüzde 36 oranında bir azalma oldu. Böylece kamu harcamaları içinde eğitime ayrılan pay yüzde 7.6 seviyesiyle 10.2 olan Avrupa Birliği ortalamasının çok altında kaldı. Bu şartlar altında Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında kamu harcamaları içinde eğitime en düşük payı ayıran ülke konumuna geldi.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup