02-07-2026
Zeybek’ten nükleer tesis iddialarıyla ilgili bakanlıklara soru önergesi
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Batı Trakya’da nükleer tesis kurulabileceğine ilişkin basında yer alan haberler ve özel şirketler tarafından hazırlanan ön çalışmalarla ilgili hükümetten açıklama istedi.

İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Batı Trakya’da nükleer tesis kurulabileceğine ilişkin basında yer alan haberler ve özel şirketler tarafından hazırlanan ön çalışmalarla ilgili hükümetten açıklama istedi.
Zeybek, ilgili bakanlıklara sunduğu soru önergesinde, Athlos Energy adlı şirketin ABD merkezli Cambrian Nuclear ile iş birliği içinde hazırladığı ve kamuoyuna yansıyan ön yer seçimi çalışmasına dikkat çekti.
Söz konusu çalışmada, sismik kriterler esas alınarak Trakya ile Güney Eğriboz (Evia) bölgelerinin büyük ölçekli nükleer santraller için potansiyel alanlar arasında değerlendirildiği belirtildi. Çalışmada ayrıca, küçük modüler reaktörler (SMR) olarak bilinen yeni nesil nükleer teknolojiler ile daha küçük ölçekli nükleer tesis alternatiflerinin de incelendiği ifade edildi.
"HÜKÜMETİN RESMİ BİR PLANI VAR MI?"
Milletvekili Hüseyin Zeybek, soru önergesinde hükümetten, Trakya bölgesinde büyük ölçekli nükleer santral, küçük modüler reaktör veya yüzer nükleer reaktör kurulmasına yönelik herhangi bir resmi plan ya da girişimin bulunup bulunmadığının açıklanmasını talep etti.
Zeybek ayrıca, hükümetin küçük modüler reaktörlerin Yunanistan’ın enerji sistemindeki olası rolünü araştırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüp sürdürmediğini de sordu.
Milletvekili Zeybek’in sunduğu önergede, Athlos Energy veya nükleer enerji alanında faaliyet gösteren diğer şirketlerle hükümet arasında herhangi bir resmi temas ya da kurumsal iş birliğinin bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi verilmesi de istendi.