Anasayfa

04-07-2026
Στη Δίκη του Τεμένους Τσινάρ δεν δικάστηκαν τέσσερα πρόσωπα, αλλά η βούληση ενός λαού
Στις 18 Ιουνίου 2026, στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, γνωστή στην κοινή γνώμη ως «Δίκη του Τεμένους Τσινάρ», ήμουν ένας από τους τέσσερις ομογενείς που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ποινή φυλάκισης δεκαεπτά μηνών που επιβλήθηκε στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως η καταδίκη τεσσάρων ατόμων. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει το κρίσιμο σημείο στο οποίο έχει φτάσει το ζήτημα των Μουφτειών της Τουρκικής Μειονότητας ΔυτικήςΘράκης, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια.
4 Temmuz 2026 Cumartesi

Στις 18 Ιουνίου 2026, στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, γνωστή στην κοινή γνώμη ως «Δίκη του Τεμένους Τσινάρ», ήμουν ένας από τους τέσσερις ομογενείς που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ποινή φυλάκισης δεκαεπτά μηνών που επιβλήθηκε στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς ως η καταδίκη τεσσάρων ατόμων. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει το κρίσιμο σημείο στο οποίο έχει φτάσει το ζήτημα των Μουφτειών της Τουρκικής Μειονότητας ΔυτικήςΘράκης, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Στον πυρήνα της υπόθεσης βρίσκονται τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2024 στο Τέμενος Τσινάρ της Ξάνθης. Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους για παρεμπόδιση θρησκευτικής τελετής και άσκηση βίας. Ωστόσο, όταν αξιολογούνται οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, το οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας) και το σύνολο των γεγονότων, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προςτο κατά πόσο η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στο περίδικαίου αίσθημα.

Ορισμένες φορές, στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθονται μόνο άνθρωποι. Κάποιες φορές κάθεται η μνήμη ενός λαού. Άλλοτε η βούληση μιας κοινωνίας. Και άλλοτε μια φωνή πουεδώ και χρόνια κάποιοι αρνούνται να ακούσουν.

Μετην απόφαση που ανακοινώθηκεστις 18 ΙουνίουστηνΞάνθη, τέσσερις από εμάς καταδικαστήκαμε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών. Το δικαστήριο μάς έκρινε ενόχους για παρεμπόδιση θρησκευτικής τελετής και άσκηση βίας. Όμως, το ζήτημα δεν αφορά τέσσερα πρόσωπα. Ούτε αφορά αποκλειστικά το Τέμενος Τσινάρ.

Το πραγματικό ζήτημα είναι το θέμα των Μουφτειών της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2024 στο Τέμενος Τσινάρ της Ξάνθης δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια ενός προβλήματος που παρέμενε άλυτο επί δεκαετίες.

Σκεφτείτε μια κοινωνία. Πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια τον θρησκευτικό της ηγέτη. Αναγνωρίζει ως μουφτήδες εκείνους που η ίδια έχει επιλέξει και τους θεωρεί εκπροσώπους και πνευματικούς της ηγέτες. Όμως το κράτος της υποδεικνύει άλλα πρόσωπα και της λέει: «Αυτός είναι ο μουφτής σας. Αυτός είναι ο θρησκευτικός σας ηγέτης». Και δεν αρκείται μόνο στα λόγια, αλλά το επιβάλει με διάφορους τρόπους.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αναγνωρίζει εδώ και δεκαετίες τους εκλεγμένους μουφτήδες ως τους θρησκευτικούς της ηγέτες. Το κράτος, αντίθετα, θεωρεί ότι τη θέση αυτή κατέχουν οι διορισμένοι μουφτήδες. Αυτή είναι η διαφωνία που παραμένει άλυτη εδώ και χρόνια.

Κατά καιρούς καταβλήθηκανδιάφορες προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί κοινωνική αποδοχή γύρω από τους διορισμένους μουφτήδες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση τουΤεμένουςΤσινάρ. Όμως, τίποτε δεν μπορεί να εδραιωθεί όταν δεν έχει έρεισμα στη συνείδηση και τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας.

Το κράτος μπορεί να απονείμει ένα αξίωμα. Μπορεί να απονείμει έναν τίτλο. Τη νομιμοποίηση όμως την παρέχει μόνο η κοινωνία. Και όσα συνέβησαν στο Τέμενος Τσινάρ αποτελούν ακριβώς μια αντανάκλαση αυτής της συζήτησης περί νομιμοποίησης.

Εκείνη την ημέρα είχε ήδη αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής. Οι πιστοί βρίσκονταν στο τέμενος για να προσευχηθούν. Η ένταση ξεκίνησε όταν οι διορισμένοι μουφτήδες, τους οποίους η τοπική κοινωνία δεν αποδέχεται, εισήλθαν στο τέμενος. Τι συνέβη στη συνέχεια; Διακόπηκε η προσευχή της Παρασκευής; Όχι. Τερματίστηκε η θρησκευτική τελετή; Όχι. Δεν πραγματοποιήθηκε η προσευχή; Όχι. Μετά την αποχώρηση των διορισμένων μουφτήδων από τον χώρο, η προσευχή συνεχίστηκε από το σημείο όπου είχε διακοπεί και ολοκληρώθηκε κανονικά. Επομένως, εύλογα τίθεται το ερώτημα: Εφόσον η θρησκευτική τελετή ολοκληρώθηκε, ποιος ήταν τελικά εκείνος που την παρεμπόδισε; Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.

Μία ακόμη κατηγορία αφορά την άσκηση βίας. Ναι, υπήρξε αντίδραση. Ναι, οι άνθρωποι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Ναι, ύψωσαν τη φωνή τους. Όμως, το να χαρακτηρίζεται η λεκτική διαμαρτυρία μιας κοινωνίας ως βία δεν συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη προσέγγιση για μια δημοκρατική κοινωνία; Αν η διαφωνία είναι βία, αν η αντίδραση είναι βία, αν το να υψώνει κανείς τη φωνή του απέναντι σε μια πρακτική που δεν αποδέχεται θεωρείται βία, τότε ποιο είναι το νόημα της δημοκρατίας;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα των Μουφτειών Είναι ταυτόχρονα ζήτημα εκπροσώπησης. Ζήτημα ταυτότητας. Ζήτημα σεβασμού. Είναι ζήτημα αν λαμβάνεται υπόψη ή όχι η βούληση ενός λαού. Σήμερα, μια μειονότητα που ζει στην καρδιά της Ευρώπης επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια το ίδιο μήνυμα: «Ακούστε μας». Δεν ζητά προνόμια. Δεν ζητά ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητά μόνο να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή η βούλησή της. Δυστυχώς όμως, εκείνοι που όφειλαν εδώ και χρόνια να δώσουν λύση στο πρόβλημα προτίμησαν να το διαχειρίζονται αντί να το επιλύσουν.

Ως αποτέλεσμα, οι δικαστικές αίθουσες γεμίζουν. Οι δικογραφίες διογκώνονται. Οι ποινές επιβάλλονται. Όμως το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Διότι το πραγματικό πρόβλημα δεν εξαφανίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Τα ζητήματα που βρίσκονται βαθιά στην καρδιά μιας κοινωνίας δεν λύνονται με ποινές. Αντιθέτως, γίνονται ακόμη βαθύτερα.

Η απόφαση που εκδόθηκε μετά τη Δίκη του Τεμένους Τσινάρ ίσως καταγραφεί ως μια μικρή υποσημείωση στις σελίδες της νομικής ιστορίας. Στη συλλογική μνήμη, όμως, της Τουρκικής Μειονότητας ΔυτικήςΘράκης η υπόθεση αυτή θα έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία. Διότι στη δίκη αυτή δεν δικάστηκαν μόνο τέσσερα άτομα. Δικάστηκε η βούληση ενός λαού. Δικάστηκε η επιλογή μιας κοινωνίας. Δικάστηκαν αιτήματα που παραμένουν αναπάντητα εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι το θάρρος να αντικρίσουμε την πραγματικότητα. Να αναγνωρίσουμε ότι το ζήτημα των Μουφτειών στη Δυτική Θράκη δεν μπορεί πλέον να αναβάλλεται. Να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας. Να σεβαστούμε τη βούλησή της. Ο δρόμος της δημοκρατίας δεν περνά μέσα από την καταπίεση, αλλά μέσα από τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση.

Και η ιστορία μάς έχει διδάξει επανειλημμένα ότι καμία δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να καταδικάσει τη συνείδηση ενός λαού.


Haberler


Στη Δίκη του Τεμένους Τσινάρ δεν δικάστηκαν τέσσερα πρόσωπα, αλλά η βούληση ενός λαού

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Okul Aile Birliği’nden Müftü Trampa’ya ziyaret

Yunanistan Ulusal Güvenlik Genel Sekreteri Dokos, Rus komedyenlerin telefon şakasına aldandı

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kararı Avrupa Konseyi gündeminde

Gümülcine Türk Gençler Birliğinden “Aşure Günü” etkinliği

Şehit diplomat Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da anıldı

Trakya Üniversitesi bölüm birincisinden Trampa’ya ziyaret

ABTTF, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını BM’ye taşıdı

Zeybek: “Hükümet İskeçe’de hayvan besicilerini kaderine terk etti”

Kozlukebir Belediyesi Meclis Üyesi Cihat Şerif, Birlik Listesi’nden istifa etti

Yassıköy’de dijital su sayaçlarının montajına başlandı

AK Parti Kadın Kolları heyeti ziyaretinin ikinci gününde temaslarına devam etti