Anasayfa


11-12-2016
"Okutan Anne" projesi gençlere umut oluyor...
“Okutan Anne” projesi ekonomik açıdan sorun yaşayan gençlere umut olmaya devam ediyor.
11 Aralık 2016 Pazar



İskeçe’de oluşturulan proje, 2008 yılından bu yana ekonomik açıdan sorun yaşayan ailelere ekonomik yardımda bulunuyor. Gönüllü annelerin ayda 10 euro katkıda bulunduğu proje kapsamında oluşturulan yardım sandığı sayesinde öğrencilere burs veriliyor.
Yedi kişilik bir ekip tarafından yönetilen projenin koordinatörlüğünü ise Sevtap Hint ile Müberra Karadayı yürütüyor.

Bir sosyal sorumluluk projesi olan “Okutan Anne”de şu anda 353 anne bulunuyor. Annelerin maddi yardımları sayesinde 45 çocuk ve gencin eğitimini devam ettirebilmesi için katkı sağlanıyor.

Projenin koordinatörleri Sevtap Hint ve Müberra Karadayı GÜNDEM’e konuştu.

Sevtap Hint, “Okutan Anne” projesinin, Mustafçova köyünde ilkokulu bitirmiş ve ailesinin ekonomik sorunları yüzünden ortaokula devam edemeyen bir kız çocuğuna düzenlenen yardım kampanyasıyla başladığını hatırlattı. Hint şöyle konuştu: “2008 yılında Mustafçovalı kızımıza yardım etmeye başladığımızda bu yardım girişiminin bir projeye dönüşeceğini biz de bilmiyorduk. Fakat bir kişi daha, bir kişi daha derken bugün bu olay kocaman bir yardım projesine dönüştü. Şu anda ‘Okutan Anne’ projesinde 353 annemiz yer alıyor. Yani İskeçe genelinden 353 anne yardıma muhtaç çocuklara her ay düzenli olarak maddi yardımda bulunuyor.”

“İNSANIMIZIN YARDIMSEVER TARAFI ÇOK GÜÇLÜ”

Projenin, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği İskeçe Şubesi çatısı altında başladığını ve bu şekilde devam ettiğini anlatan Sevtap Hint, bu projeyle Batı Trakya Türk azınlık insanının yardımsever yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Sevtap Hint, “353 annemiz bu projeye katkı sağlıyor. Projeyi yedi kişilik bir çekirdek kadro yürütüyor. Koordinatör olarak ben ve Müberra Karadayı’nın yanı sıra, Sennur Hasan, Kadriye Abdülhalim, Tülin Mustafaoğlu, Aynur Kınç ve Öznur Delihüyesin. Yedi kişilik çekirdek ekip bu.”

“EN AZINDAN ÇOCUKLARIN YÜKÜNÜ VE SIKINTISINI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“’Okutan Anne”nin, eğitim sürecindeki çocuk ve gençlere yardım eden bir proje olduğunu ifade eden Hint, “Ekonomik krizle birlikte ihtiyaç sahibi insan sayısı çok arttı. Toplumumuzda ekonomik sorun yaşayan çok sayıda insan var. Bu ekonomik sorunun da çocukların eğitimine yansıması çok üzücü. Biz bu projeyle ekonomik olarak zor durumda olan çocukların bundan olumsuz olarak etkilenmemesi için uğraşıyoruz. En azından yaşanan sorunu hafifletmeye çalışıyoruz. İnanın ki şu anda toplumumuzda çok zor durumda olan insanlar var. Yanıbaşımızdaki komşumuzun bile gerçekte nasıl zorluklarla mücadele ettiğini bilemiyoruz. Halkımız yaşadığı sıkıntıyı aktaramıyor veya aktarmak istemiyor. İnsanlarımız çok gururlu. Sorunu yaşıyor fakat çevresine belli etmemeye çalışıyor. Biz ‘Okutan Anne’ projesi olarak duyarlı annelerimizin yardımları ve gayretleri sayesinde çocuklarımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Hiç olmazsa çocukların sorunu, yükünü veya sıkıntısını biraz olsun hafifletmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“353 ANNE KENDİ ARASINDA GRUPLARA AYRILIYOR VE BU GRUPLAR ÇOCUKLARDAN SORUMLU OLUYOR”

Proje kapsamında yardıma muhtaç çocuk ve gençlere her ay düzenli olarak maddi destek verildiğine dikkat çeken Hint, “Ortaokul ve lisedeki çocuklarımıza belli bir miktar veriliyor. Üniversitedeki çocuklarımıza miktar olarak biraz daha fazla bir yardım yapılıyor. Tabii arada ihtiyaçlar dahilinde bazı çocuklarımıza giyecek yardımında bulunuyoruz. Bazılarının okul harçlarını ödemeye çalışıyoruz veya katkıda bulunuyoruz. Bazı durumlarda ise belli aileler bir çocuğu üstleniyor. 353 anne ise kendi arasında 8 veya 10’ar kişilik gruplardan oluşuyor. Her grubun bir sorumlusu var. Yardıma muhtaç çocuklarımız da bu gruplara emanet edilir. Yani her grubun sorumlu olduğu çocuk veya çocuklar var. Bu grup ve grup başkanı o çocuğun ihtiyaçlarıyla ve herşeyiyle ilgilenir. Bazen ekonomik durumuyla ilgilenir, baze de notlarıyla ve dersleriyle ilgilenir.” ifadelerine yer verdi.

“YARDIM ETTİĞİMİZ ÇOCUK SAYISINI 45’TE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sekiz yıldır devam eden bir projeyi sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Sevtap Hint sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar bu projeye katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu çok güzel ve çok anlamlı bir proje. En küçük katkıyı yapan kişiler de bizim için çok değerli. Bu proje toplumun ihtiyacına cevap vermeye çalışan bir proje. Uzun süredir projeden yararlanan çocuk sayısını 45’te tutmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar bunu başardık. Umarım bundan sonra da ihtiyaç sahibi çocuklarımıza yardım elini uzatmaya devam ederiz.”

MÜBERRA KARADAYI: “BU BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİDİR”

“Okutan Anne” projesinin diğer koordinatörü Müberra Karadayı da gazetemize yaptığı açıklamada, sözkonusu projenin toplumsal sorunlarla mücadele etmeye çalışan bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi. Müberra Karadayı şöyle konuştu: “Okutan Anne projesi toplumun bir sorununa yönelik çare üretmeye çalışan bir proje. Bir sosyal sorumluluk projesi. Eğitime ve insana yatırım yapan bir çalışma. Bu çalışmamızda şu anda 353 annemiz var. Bu 353 kişi her ay verdikleri 10 euro ile ‘Okutan Anne’ projesini sekiz yıldır yaşatıyor.”

“EKONOMİK KRİZİN İLK DÖNEMLERİNDE BAZI ANNELER PROJEDEN AYRILDI”

Ekonomik krizle birlikte projede yer alan anne sayısında bir düşüş olduğunu ifade eden Müberra Karadayı, “Krizin ilk dönemlerinde oldukça sıkıntı yaşadık. Kriz insanları her anlamda olumsuz etkiledi. Ekonomik krizin en ağır yaşandığı ilk zamanlarda 30 – 40 civarında anne projeden ayrıldı. Daha sonraki dönemlerde geriye dönenler oldu. Son zamanlarda bir toparlanma var. Aslında annelere biz ulaşmıyoruz. Daha çok onlar gelip bu projeye dahil oluyorlar. Çünkü artık bu proje topluma malolmuş bir proje.” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE PROJEYİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Ekonomik kriz nedeniyle projeyi genişletme düşüncesinin zorunlu olarak ertelendiğini söyleyen Karadayı sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik kriz projeyi tabii ki olumsuz etkiledi. Projemiz devam etti fakat büyüyüp gelişemedi. Biz şu anda bulunduğumuz noktadan memnunuz, ancak daha da büyüyebilirdi. Yani ekonomomik krizin ‘Okutan Anne’ projesinin gelişmesine mani olduğunu söylemek mümkün. Durağan bir dönem yaşadık. Son zamanlarda yeniden bir toparlanma yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde ‘Okutan Anne’ projesini geliştirmek istiyoruz. Bunun için düşünceler var. İskeçe’de bir kahvaltıda buluştuk. Önümüzdeki günlerde Şahin’de bir kahvaltıda annelerimizle buluşacağız. Zaten Şahin köyündeki gönüllülerimiz projeye çok büyük bir destek veriyor.”

“MADDİ SIKINTI YAŞAYAN AİLELER ZORUNLU TASARRUFA ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDEN BAŞLIYOR”

Toplumda maddi açıdan sorun yaşayan aile sayısının geçmişe oranla çok arttığını belirten Müberra Karadayı, “Toplumda hiç tahmin etmediğiniz insanların ciddi sıkıntıları olabiliyor. Özellikle köylerde yaşayan insanımızın durumunu bilemiyoruz. Çok kötü durumda olan insanlar var. Aileler ekonomik olarak sorun yaşamaya başladıklarında ilk olarak çocukların eğitiminde aksaklıklar yaşanıyor. Maddi sıkıntı içine giren kişiler ve aileler zorunlu tasarrufa çocukların eğitiminden başlıyor. İlk olarak çocukların eğitiminden taviz veriliyor. Biz bu noktada ailelere katkı yapmaya çalışıyoruz. Annelerimizin her ay verdiği 10 euro belki az olabilir. Fakat inanın ki o on euro bazı aileler için ve özellikle bazı çocuklar için çare oluyor. Bu nedenle annelerimiz bu on euroyu küçümsemesin. Bu yardım çok önemli ve devam etmesi gerekiyor. Maddi sıkıntıdan dolayı okulunu bırakan çocuklar biliyoruz.” diye konuştu.

“OKUTAN ANNELERİN ÇOĞULMASI DAHA ÇOK ÇOCUĞA ULAŞMAK DEMEK”

“Okutan Anne” projesinin toplumdaki yaraları daha iyi bir şekilde sarabilmesi için genişlemesi gerektiğini dile getiren Müberra Karadayı, “Okutan annelerimizin çoğalması daha çok çocuğumuza ulaşmamız demektir. Projemizi geliştirmek ve kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz. Düşüncelerimiz arasında çocuklarımıza ağız ve diş sağlığı alanında hayata geçirmeyi planladığımız bir şey var. Yani diş hekimlerimizle anlaşıp, ağız ve diş sağlığı hizmeti vermek istiyoruz. Henüz bunlar düşünce aşamasında. Bu düşünceler daha da yaygınlaştırılabilir. Projenin kapsamı daha da genişletilebilir.” dedi.

“OKUTAN ANNE PROJESİNİ DEVAM ETTİRMEKTE KARARLIYIZ”

Ekonomik kriz gibi zor dönemlerde toplumsal anlamda yardımlaşmanın çok önemli ve zorunlu olduğuna işaret eden Karadayı şunları kaydetti: “Halkımız zor dönemden geçiyor. Bu zor dönem bugünden yarına değişecek bir şey değil. Biz toplum olarak eğitime ve özellikle de çocuklarımızın eğitimine önem vermeliyiz. Zor durumda olan insanımıza yardım etmek zorundayız. Bu proje toplumsal dayanışmayı arttıran ve insana yatırım yapan bir proje. Bunu devam ettirmekte kararlıyız. Bunun için en büyük ilham kaynağımız da yardımsever annelerimiz. Bugüne kadar bu projeye ufacık bir katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Projeye katılmayan annelerimize de buradan bu güzel projeye katılmaları için çağrıda bulunuyoruz. Gelin güzellikleri birlikte yaşatalım.”

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler