Anasayfa

09-07-2026
Hüseyin Zeybek: ’İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya’da buğday üreticisi çaresizlik içinde’
İskeçe Bağımsız Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya bölgesinde buğday üreticilerinin karşı karşıya kaldığı verim kaybı ve düşük üretici fiyatları sorununu meclise taşıdı.
9 Temmuz 2026 Perşembe

İskeçe Bağımsız Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya bölgesinde buğday üreticilerinin karşı karşıya kaldığı verim kaybı ve düşük üretici fiyatları sorununu meclise taşıdı.

Tarım, Kalkınma ve Gıda Bakanlığına sunduğu soru önergesinde Zeybek, bu yılki üretim döneminin bölgedeki çiftçiler açısından son derece zorlu geçtiğini belirterek, birçok bölgede buğday veriminin yüzde 50’nin üzerinde azaldığına dikkat çekti.

Verim kaybının temel nedeninin üretim dönemi boyunca etkili olan olumsuz hava koşulları olduğunu ifade eden Zeybek, uzun süreli ve yoğun yağışların tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurguladı.

İskeçe Bölgesi Tarımsal Ekonomi ve Veterinerlik Müdürlüğü (DAOK) yetkililerinin açıklamalarına da yer veren Zeybek, bu yılın hem verim hem de fiyat açısından üreticiler için “son derece olumsuz” geçtiğini belirtti. Yağışların başlangıçta tahılların gelişimine katkı sağlasa da ilerleyen dönemde toprak erozyonuna yol açtığını, çiftçilerin zamanında ilaçlama yapmasını engellediğini ve bunun sonucunda hastalıkların ürün kalitesini ve verimini düşürdüğünü aktardı.

Milletvekili Zeybek, düşük üretici fiyatlarının da çiftçilerin yaşadığı sorunları daha da ağırlaştırdığını belirtti. Artan gübre, tohum, yakıt, enerji ve diğer üretim maliyetleri karşısında üreticilerin gelir elde edemez hale geldiğini ifade eden Zeybek, mevcut durumun buğday üretimini ekonomik açıdan sürdürülemez hale getirdiğini kaydetti.

Buğday üretiminin İskeçe ve genelde Doğu Makedonya-Trakya bölgesi için önemli bir tarımsal faaliyet olduğuna dikkat çeken Zeybek, üreticilerin desteklenmemesi halinde çiftçilerin tarımdan uzaklaşabileceği, ekili alanların azalabileceği ve kırsal bölgelerde nüfus kaybının hızlanabileceği uyarısında bulundu.

Zeybek, Tarım Bakanlığına yönelttiği sorularla; bölgedeki buğday üretimindeki verim kayıplarına ilişkin verilerin açıklanmasını, üreticilerin gelir kayıplarının telafi edilmesi için Avrupa fonları veya ulusal kaynaklarla acil destek sağlanıp sağlanmayacağını, adil fiyat mekanizması oluşturulması için hangi önlemlerin alınacağını ve üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik planlamaların neler olduğunu sordu.

Haberler


Hüseyin Zeybek: ’İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya’da buğday üreticisi çaresizlik içinde’

Aspropirgos’ta büyük patlama

EODY’den Batı Nil virüsü uyarısı: Yunanistan’da ilk vaka kaydedildi

Çörekköy’e yeni gümrük kapısı için çalışmalar başlıyor

’Yeniden Başlangıç’ listesinden Egnatia Otoyolu’ndaki gişe muafiyetinin kaldırılmasına tepki

NATO Ankara Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı

Polis ’dur’ ihtarına uymayan genci silahla yaraladı

ABTTF: “EEDA raporunda Batı Trakya Türk toplumunun sorunları görmezden gelindi”

Doğu Makedonya - Trakya bölgesinde nüfus hızla eriyor

Gümülcine Kılıç Anıtı’nda müzik ziyafeti

Miçotakis: ’NATO üyesi ülkelerin hassasiyetleri dikkate alınmalı’

Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü Kur’an Kursu öğreticilerine eğitim semineri