Anasayfa


15-12-2016
Azınlık etkinliğine Altın Şafak baskını!...
Irkçı Altın Şafakçılar, Atina’da düzenlenen azınlıklarla ilgili etkinliği bastı.
15 Aralık 2016 Perşembe



Dostluk, Eşitlik Barış (DEB) Partisi ile Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Gözlemciliği tarafından düzenlenen panel, aralarında ırkçı Altın Şafak milletvekillerinin de bulunduğu bir grup tarafından basıldı.
Irkçı Altın Şafak Partisi’nin saldırısı, DEB Partisi ve Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Gözlemciliği’nin, “İnsan Hakları Günü” nedeniyle 12 Aralık Pazartesi günü yapılan “Yunanistan'da milli azınlıklar ve uluslararası kuruluşların önerileri” adlı panelin düzenlendiği sırada gerçekleşti. Etkinlik, Atina Gazeteciler Birliği salonunda yapıldı.

KÜFÜR, HAKARET, TEHDİT!...

50 kişilik grup, ellerinde Yunan bayrakları ve pankarlarla, etkinliğin başlamasından kısa bir süre sonra Gazeteciler Birliği’nin önüne geldi. Altın Şafakçılar, bina girişinde bir süre Batı Trakya Türkleri aleynihe sloganlar atarak gösteri yaptı. Aşırı sağcı göstericilerden bir grup, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un konuşmasını yaptığı sırada salonu bastı. Altın Şafak milletvekillerinin öncülüğünde salona giren saldırganlar, ırkçı söylemlerde bulunurken, hakaret ve küfürlerle salondakileri kışkırtmaya çalıştılar. Salonu terk etmelerine yönelik çağrıları dinlemeyen grup üyeleri, yaklaşık 10 dakika boyunca eylemlerini sürdürdüler.

“ÇAVUŞ SAATİN GELİYOR”

Aralarında Altın Şafak Partisi milletvekilleri Yannis Lagos, İlias Panayotaros, Nikos Mihos ve Konstantinos Barbarusis'in de bulunduğu grup, DEB Partisi yöneticilerine, etkinliğin organizatörlerine ve katılımcılara yönelik ırkçı söylemde bulundular; küfür ve hakaret ederek tehditler savurdular. Altın Şafak milletvekillerinin salondan ayrılmak üzereyken DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş’a, “Çavuş saatin geliyor” diye tehditte bulunmaları dikkat çekti. Altın Şafakçılar daha sonra sloganlar atarak ve küfrederek salondan ayrıldılar. Aşırı sağcı grup, binanın önünde Yunan milli marşını okuduktan sonra dağıldı. Yaklaşık bir saat süren ırkçı eylem süresince etkinliğin yapıldığı binada ve çevrede hiçbir polisin bulunmaması dikkat çekti.

Yunanistan’daki milli azınlıkların durumunun ve bu konuda uluslararası kuruluşların tavsiyelerinin ele alındığı toplantı, Altın Şafakçıların baskınından sonra devam etti.


“TÜRK HİSSEDEN TÜRKİYE’YE GİTSİN”

Baskının öncülerinden Altın Şafak Milletvekili Yannis Lagos, etkinliğin gerçekleştiği salona girerek, “Burada ne yapılmak isteniyor. Bu kişiler Trakya’da Türk azınlık olduğunu söylüyorlar. Trakya’da Türk azınlık yoktur. Kendini Türk hisseden varsa Türkiye’ye gitsin.” diye bağırdı.

DİMİTRAS’DAN SERT TEPKİ: “OLAYIN SORUMLUSU POLİS VE BAKAN YARDIMCISI TOSKAS’DIR”

Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle gerçekleştirilen etkinliğin iki organizatör kuruluşundan biri olan Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras, gelişmelerden polisi sorumlu tuttu. Dimitras, “Biz, organizason adına Emniyet’e yazı yazdık ve önlem alınmasını istedik; polis istedik. Bize gönderilen yazıda önlem alınacağı ifade edildi. Gazeteciler Birliği’ne geldiğimizde hiç bir polis yoktu. Bize yalan söylendi. Bu olaylardan, yetkili Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Nikos Toskas’ı sorumlu tutuyoruz. Eğer salondan herhangi birimizden bu kişilere karşı en küçük bir tepki olsaydı, belki de şiddet kullanacaklardı.” açıklamasında bulundu. Olayın son derece çirkin olduğunu belirten Dimitras, saldırıyla ilgili olarak gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

“BU SALDIRI AZINLIĞA YAPILMIŞ BİR SALDIRIDIR”

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, ırkçı Altın Şafak Partisi’nin toplantının yapıldığı salonu basmasıyla ilgili açıklamasında, saldırıyı kınadı. Ali Çavuş, “Çok çirkin bir olaya şahit olduk. Toplantımızın yapıldığı salon ellerini kollarını sallayarak gelen kişiler tarafından basıldı. Bunu azınlığa yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Çok yazık. Bu saldırı, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır. Altın Şafak milletvekilleri ve üyeleri, şahsıma ve diğer parti yöneticisi arkadaşlarıma ve salondaki diğer kişilere ağıza alınmayacak hakaret ve küfürler savurdular. Tehdit ettiler. Hatta beni ‘saatin yaklaşıyor’ şeklinde ifadelerle tehdit ettiler.” dedi.

DEB Partisi Başkanı’nın açıklaması şu sözlerle devam etti: “Bizler DEB Partisi olarak Lozan Antlaşması’ndan ve diğer anlaşmalardan doğan haklarımızı elde etmek için uğraş veriyoruz. Bu haklarımızı elde ettikten sonra ülkemize daha iyi bir şekilde hizmet etmek istiyoruz. Bugün Altın Şafak Partisi milletvekillerinin yapmış olduğu saldırıyı kınıyorum. Toplantıya ilişkin herhangi bir güvenlik önleminin alınmamış olması ayrı bir soru işareti oluşturuyor.”

“BİZLER YUNANİSTAN’A DEMOKRASİYİ GERİ GETİRMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Toplantıyı basan Altın Şafak Partisi milletvekillerinin kendisini ölümle tehdit ettiklerini söyleyen Başkan Ali Çavuş, “Irkçı milletvekilleri beni de ölümle tehdit ederek, ‘Sıran geliyor, hazırlan Çavuş’ diye bağırdılar. Ben bunların hepsini kınıyorum. Bizler korkmuyoruz; bu davada sonuna kadar gideceğiz. Bizler Yunanistan’a tekrardan demokrasiyi geri getirmek için uğraşıyoruz.” dedi.
Yapılan saldırıların DEB Partisi’ni insan hakları mücadelesinden asla vazgeçiremeyeceğinin altını çizen Ali Çavuş, yapılan saldırının takipçisi olacaklarını da vurguladı.

“BİNANIN GÜVENLİĞİ VE POLİS YOKTU”

DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Son derece vahim bir olay yaşadık. Etkinliğimizin devam ettiği sırada ırkçı Altın Şafak milletvekilleri ve beraberindeki bir grup salonu bastı. Slogan atarak, bağırıp çağırarak, tehdit ederek, DEB Partisi'nin başkan ve yöneticilerine, konuşmacılara ve salonda bulunan herkese tehditler, küfürler savurarak gösteri yaptılar." ifadelerini kullandı.

“ÖNLEM ALINMASINI BEKLİYORUZ”

Güvenlik zaafiyetine dikkat çeken Ahmetoğlu, "Bu sırada binanın güvenliği ve polis yoktu. Organizatörler olarak koruma amaçlı polis talep edildiği halde, binada polis yoktu. Çok daha kötü sonuçlanabilecek bir olay yaşadık. Parti yöneticilerine veya dinleyicilere bir saldırı gelebilirdi. Darp edebilirlerdi, daha da kötü şeyler olabilirdi." diye konuştu.

Ahmetoğlu, DEB Partisi olarak yaşanan bu olayları kınadıklarını belirterek, "Son derece demokratik bir etkinliğe imza attık. Ancak, bu toplantı antidemokratik bir şekilde ırkçı Altın Şafak üyeleri tarafından zorla bölünmek isteniyor. Bunun bir daha tekrarlanmamasını umuyoruz. Güvenlik güçlerinin bu tür olası olayları önleyecek önlemleri almalarını bekliyoruz." çağrısında bulundu.

OLAY BÜYÜK TEPKİ YARATTI

Atina’da düzenlenen ve azınlık haklarının ele alındığı etkinliğin ırkçı saldırıya maruz kalması, Batı Trakya Türkleri arasında büyük tepki yarattı. Saldırıyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımların ardından tepkiler gelmeye başladı. Çok sayıda kişi DEB Partisi’ne ve diğer organizatörlere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. DEB Partisi’nin sosyal medya hesabından saldırıyla ilgili paylaştığı video kısa sürede binlerce kişi tarafından izlendi.


Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup