21-07-2026
Yunanistan yeni hava savunma sistemleri alıyor
3 milyar euroluk anlaşma için onay bekleniyor.

Yunanistan, hava savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla İsrail yapımı üç yeni savunma sistemi satın almaya hazırlanıyor. Yaklaşık 3 milyar euro değerindeki programın, hükümetin yarın yapılacak Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi (KYSİEA) toplantısında onaylanması bekleniyor.
Ulusal basında yer alan haberlere göre söz konusu sistemler, Savunma Bakanlığı tarafından planlanan “Aşil Kalkanı” adlı çok katmanlı hava ve füze savunma şemsiyesinin temel unsurlarını oluşturacak.
Program kapsamında İsrail’den üç farklı hava savunma sistemi alınması planlanıyor:
- Rafael tarafından geliştirilen Spyder All in One
- Rafael üretimi David’s Sling
- Israel Aerospace Industries (IAI) tarafından geliştirilen Barak MX
Bu sistemlerin kısa, orta ve uzun menzilli tehditlere karşı kullanılacağı belirtildi.
BALİSTİK FÜZELERE VE HAVA SALDIRILARINA KARŞI KORUMA HEDEFLENİYOR
Yeni savunma ağıyla Yunanistan’ın ada ve ana karadaki kritik altyapılarının; balistik füzeler, hava saldırıları, insansız sistemler ve diğer modern tehditlere karşı korunmasının amaçlandığı ifade edildi.
Sistemin merkezinde, mevcut ve yeni tüm savunma unsurlarını birbirine bağlayacak bir Komuta ve Kontrol Merkezi (C2) kurulacak. Bu merkezin oluşturulmasında Yunan savunma şirketlerinin de görev alması planlanıyor.
Savunma projelerinde yerli katkının yüzde 25’in üzerine çıkarılmasının hedeflendiği, bu konuda çalışmaların sürdüğü aktarıldı.
Foto: Yapay zeka