Anasayfa


20-12-2016
FUEN Kafkaslar’da yaşayan azınlıklar konulu seminer düzenledi
Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya’dan azınlık kuruluşlarının temsilcilerinin iştirak ettiği seminerde toplumsal katılım ve azınlık dillerinin öğrenilmesinin desteklenmesi ana temalar olarak tartışıldı.
20 Aralık 2016 Salı



Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN), 14-16 Aralık 2016 tarihlerinde Almanya-Danimarka sınır bölgesindeki Flensburg şehrinde “Kafkaslar’daki Azınlıklar: İstikrarlı Bir Gelecek İçin Diyalog” başlıklı seminer düzenledi. Almanya’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 2016 Dönem Başkanlığı çerçevesinde düzenlenen seminere Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ABTTF Merkez Ofisi Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) Sekretaryası adına katıldı.

FUEN TAG’nin desteği ile seminere katılan Milletlerarası Meshet Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da Yaşayan Meshet Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”ın yanı sıra Moskova Kumuk Derneği “Qumuqlar”, temsil ettikleri Ahıska ve Kumuk Türklerinin karşı karşıya oldukları sorun ve zorlukları dile getirdiler.

Barış içerisinde bir arada yaşam için diyalog ve güven tesisinin önemine vurgu yapıldı

FUEN Başkanı Lorant Vincze, FUEN Başkan Yardımcıları Gösta Toft ve Olga Martens ile FUEN Onursal Başkanı Hans Heinrich Hansen’in de iştirak ettiği seminerde, kültürler arası bir arada yaşama ve işbirliği temelinde azınlıkların toplumsal hayata katılımı ili azınlık dillerinin öğrenilmesinin desteklenmesi ve azınlık eğitim yapıları ele alındı. Seminerde, birçok azınlık ve etnik grubun bir arada yaşadığı Kafkaslar’da, kriz ve çatışmaların önlenerek barış ve istikrarın sağlanmasının ancak bölgedeki devletler ve toplumlar arasında diyalog ve güvenin tesis edilmesi ile mümkün olabileceği, bu noktada da Kafkaslar’da yaşayan azınlıkların önemli bir potansiyele sahip olduğunun altı çizildi.

Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya’dan seminere katılan FUEN üyesi azınlık kuruluşlarının temsilcileri, yapılan sunumlarla Danimarka’daki Alman ve Almanya’daki Dan azınlığın yaşadığı sınır bölgesindeki azınlık modelini ve olumlu örnekleri tanıma ve öğrenme fırsatı buldular, bölgedeki Alman ve Dan azınlıklarının kurum ve kuruluşlarını ziyaret ettiler. Seminer sırasında düzenlenen Kafkas Kültür Akşamı’nda ise Ahıska ve Kumuk Türkleri ile Gürcistan’da yaşayan Alman azınlığın kültür ve gelenekleri ile kuruluşları tanıtıldı.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler