12-10-2026
15 yaş altına sosyal medya yasağı 1 Ocak 2027’de başlayacak
Hazırlanan düzenleme, çocukların sosyal medya hesaplarına yaş doğrulaması getirilmesini ve platformların yaş sınırına uymasını öngörüyor.

Hükümet, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımını sınırlandırmayı öngören yeni yasal düzenlemeyi kamuoyuna açıkladı. Tasarının 22 Ekim’de parlamentoda oylanması, uygulamanın ise 1 Ocak 2027’de başlaması bekleniyor.
Dijital Yönetişim ve Yapay Zekâ Bakanı Dimitris Papastergiu, Devlet Bakanı Akis Skerços ve Sağlık Bakanı Adonis Yeorgiadis’in katıldığı basın toplantısında düzenlemenin ayrıntıları ve çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin veriler paylaşıldı.
Yeni düzenlemeyle Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlarda 15 yaş altındaki çocukların hesaplarına erişimin engellenmesi planlanıyor. Snapchat’in de kapsamda olup olmayacağı ise inceleniyor. Özellikle kullanıcıları sürekli video izlemeye yönlendiren algoritmaların çocuklar üzerindeki etkileri düzenlemenin gerekçeleri arasında gösteriliyor.
YAŞ DOĞRULAMASI
Dijital Yönetişim ve Yapay Zekâ Bakanı Dimitris Papastergiu, platformların kullanıcıların yaşını güvenilir biçimde doğrulamakla yükümlü olacağını belirtti. Yaşın 15’in altında olduğunun kesinleşmesi halinde ilgili hesabın erişime kapatılacağını, yaş konusunda yeterli güvence bulunmadığında ise ek doğrulama isteneceğini söyledi.
Bu süreçte Yunanistan’da kullanılan Kids Wallet veya gov.gr Wallet uygulamalarından yararlanılabilecek. Bakan Papastergiu, Kids Wallet sisteminin çocuğun doğum tarihini ya da kişisel bilgilerini sosyal medya platformlarına aktarmadığını, yalnızca kullanıcının 15 yaşın altında olup olmadığına ilişkin bir doğrulama işareti ilettiğini ifade etti.
Papastergiu, düzenlemenin uygulanmasında platformların sorumluluk üstleneceğini vurgularken, ebeveynlerin de doğrulama sırasında kendi dijital cüzdanlarını çocuklarına kullandırmamaları gerektiğine dikkat çekti.
Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası kapsamında, kurallara uymayan platformlara küresel yıllık cirolarının yüzde 6’sına kadar para cezası uygulanabileceği belirtildi. Yunanistan’daki şikâyetlerin Ulusal Telekomünikasyon ve Posta Komisyonuna iletilebileceği kaydedildi.
ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA KULLANIMINA İLİŞKİN VERİLER
Sağlık Bakanı Adonis Yeorgiadis’in paylaştığı verilere göre, ortaokul öğrencilerinin yarısından fazlası sosyal medyayı 10-12 yaşlarında kullanmaya başladı. Öğrencilerden yaklaşık dörtte biri sosyal medyayı aşırı kullandığını belirtirken, her beş çocuktan biri cep telefonuna erişemediğinde gerginlik, güvensizlik veya dikkat dağınıklığı yaşadığını ifade etti.