Anasayfa


19-05-2015
Hansen’den Yunanistan’a cevap: “Herkes kendi evinin önünü süpürmeli”
Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, Yunan hükümetinin Avrupalı ortaklarından talep ettiği eşit muamele ve diyaloğu kendi ülkesindeki azınlıklara uygulamadığını söyledi.
19 Mayıs 2015 Salı

Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, Yunan hükümetinin Avrupalı ortaklarından talep ettiği eşit muamele ve diyaloğu kendi ülkesindeki azınlıklara uygulamadığını söyledi. Hansen, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Kutras'ın, Gümülcine'de düzenlenen FUEN Kongresi'yle ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

Kutras'ın ifadelerini "ayrıntıya girmeden yapılmış diplomatik açıklama" olarak tanımlayan Hansen, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarından talep ettiği eşit uygulamayı önce kendi vatandaşları olan azınlık mensuplarına uygulaması gerektiğini kaydetti.


"HERKES ÖNCE KENDİ EVİNİN ÖNÜNÜ SÜPÜRMELİ"

Hansen, "Çipras, Avrupa'daki ortaklarından ülkesine eşit muamele yapılmasını ve diyalog halinde olmasını istiyor ancak bunu kendi azınlığına uygulamıyor. Bu garip bir durum ve inandırıcı olmuyor. Herkes önce kendi evinin önünün süpürmeli" dedi. Yunanistan'a karşı pozitif bir yaklaşım içerisinde bulunduğunu ancak azınlık haklarıyla ilgili uygulamalarını yargılamaktan çekinmeyeceğini belirten Hansen, Batı Trakya'yı daha önce de ziyaret ettiğini ve Türk azınlığın sorunlarını bildiğini söyledi.

"YUNANİSTAN'IN TUTUMU KABUL EDİLEMEZ"

Hansen, "Burada, anlaşmalar gereğince azınlığın hak ettiği uygulamaların yerine getirilmediği bir bölgede bulunduğumuzu biliyoruz. Yunanistan'ın Türk azınlık ve demokrasi konusundaki tutumu kabul edilemez" diye konuştu. Danimarka'daki Alman azınlığı üyesi Hansen, yaşadığı bölgede azınlıklarla ilgili durumun farklı olduğunu ve herhangi bir sorunda bunun siyasi yetkililer arasında konuşularak çözümlendiğini kaydetti.

"YUNAN YETKİLİLERLE ARAMIZDA TÜRK AZINLIK KONUSUNDA CİDDİ GÖRÜŞ FARKLILIĞI VAR"

FUEN Başkanı Hansen, bir süre önce kendisini ziyaret eden Yunanistan'ın Hamburg Konsolosu'na bu durumu anlattığını ve FUEN olarak Yunan devleti ile Türk azınlık arasında yapıcı bir diyaloğa yardımcı olmayı teklif ettiğini ancak bir cevap alamadığını söyledi. Yunan yetkililerle Türk azınlık konusunda ciddi görüş farklılıkları bulunduğunu kaydeden Hansen, kongreye Yunan hükümeti yetkililerinin de davet edildiğini ancak kimseden yanıt gelmediğini bildirdi. FUEN Başkan Yardımcısı ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu ise Kutras'ın, Batı Trakya Türk azınlığı konusundaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve inandırıcı olmadığını söyledi. Kutras'ın, Türk azınlık konusunda büyük bir yanılgı içinde bulunduğunu anlatan Habipoğlu, "Ben Sayın Kutras'a Atina'dan açıklama yapmak yerine, gerçekleri görmesi için buraya kadar gelip kongremizi izlemesini tavsiye ederdim" diye konuştu. Sözcü Kutras, FUEN Kongresi'yle ilgili yaptığı açıklamada, Yunanistan'da tam bir ifade özgürlüğü bulunduğunu savunarak, kongrenin gerçekleştirilmesinin bunun kanıtı olduğunu belirtmişti.

Haberler


Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi