Anasayfa

25-01-2017
"Sığınmacılar Yunanistan’daki kamplarda güvende hissetmiyor"
İngiltere merkezli Sığınmacı Hakları Veri Projesi (RRDP) adlı sivil toplum kuruluşunun Çarşamba günü yayımladığı raporda, Yunanistan'daki sığınmacı kamplarında kalanların insan hakları ihlallerine uğradığı iddiasına yer verildi.
25 Ocak 2017 Çarşamba

Yunanistan'daki kampların koşullarını ele alan Sığınmacı Hakları Veri Projesi'nce (RRDP) yayımlanan rapor, sığınmacıların yüzde 45,3’ünün kendisini güvende hissetmediğini ortaya koyuyor. Rapora göre, sığınmacıların yüzde 82,9'u da Yunanistan'da polis şiddetine maruz kaldıklarını belirtiyor.
İngiltere merkezli RRDP’nin 300’den fazla sığınmacıyla görüşerek hazırladığı rapora göre, sığınmacıların yüzde 45,3'ü Yunanistan'daki kamplarda kendilerini güvende hissetmediğini, yüzde 82,9'u ise bu ülkede polis şiddetine maruz kaldığını dile getiriyor.

Kamplardaki kadınların yüzde 69'unun barındıkları yerlerde kilit bulunmazken, yüzde 37,8’i ise kendisini güvende hissetmediği için tuvalete gitmeye dahi çekindiğini ifade ediyor.

Önemli sayıda sığınmacı kadın, aile içi şiddete maruz kaldığını ve erken yaşta evlendirildiğini dile getirirken, bir kısım sığınmacı da cinsel şiddete, taciz ve tecavüze uğradığını ve fuhşa zorlandığını belirtiyor.

"YAŞAMAK İSTEDİÄžİMİZ ÜLKE YUNANİSTAN DEÄžİL"

Sığınmacıların yüzde 28,6'sı kişisel temizlik için yeterince suya, yüzde 58,5'i de sıcak suya erişemediğini, yüzde 31,6'sı kamplarda en az bir ölüme şahit olduğunu vurguluyor.
Rapora göre, sığınmacıların yüzde 96,4'ü yaşamak istedikleri ülkenin Yunanistan olmadığını söylüyor.

RRDP Başkanı Marta Welander raporla ilgili yaptığı açıklamada, iltica başvurularının işleme alınmasını veya başka bir yere yerleştirilmeyi bekleyen binlerce kişinin Yunanistan'daki sığınmacı kamplarında takılıp kaldığını öne sürerek, "Elimizdeki yeni veriler kaldıkları kampların tekinsiz ve yetersiz olduğunu, Avrupa'da sığınak arayan sığınmacıların insan haklarının kritik bir şekilde altının oyulduğunu gösteriyor." dedi.

Özellikle kadınların durumuna işaret eden Welander, hayat kurtarmak ve sığınmacıların fiziksel ve psikolojik sıhhatine zararlı etkileri azaltmak için gerek sahada, gerek politika belirleme aşamasında acil müdahale gerektiğini söyledi.
Yunanistan’da, devlet kontrolündeki 39 kampın yanı sıra resmi olmayan kamplarla BM himayesindeki barınma merkezleri de mevcut.

Haberler


Hüseyin Baltacı: “Batı Trakya Türk azınlığı bir tehdit değil, sadece eşit vatandaşlık talep ediyor”

Yunanistan’da sağlık sistemi için en büyük tehdit: Yaşlanan nüfus

Köylerde ENFİA kaldırılıyor, aileler için yeni vergi indirimleri geliyor

Özgür Ferhat, Egemen Bağış ile Selanik Metropolitan Zirvesi’nde bir araya geldi

Asafoğlu’ndan AP’de Yunan vekillere yanıt: “Batı Trakya Türklerini inkâr edemezsiniz”

İskeçe Müftülüğünün kermesi yoğun katılımla başladı

DEB Partisi ve EFA’dan Avrupa Parlamentosunda Ulusal Azınlıklar Konferansı

İskeçe’de şok yaratan olay!

Egemen Bağış, 5’inci Selanik Metropolitan Zirvesi’nde konuştu

Yunanistan’da 10 kişiden 7’si ülkedeki gidişata dair kötümser görüşte

Mehmet Emin Aga vefatının 19. yılında anılıyor

Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Almanya’daki fuarda tanıtıldı