Anasayfa


19-05-2015
FUEN heyeti Kırköy’de davul zurnayla karşılandı
FUEN üyeleri kongrenin kültür programı çerçevesinde ziyaret ettikleri İskeçe’ye bağlı Kırköy’de davul zurnalarla karşılandı.
19 Mayıs 2015 Salı

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ve yaklaşık 150 delege Kırköy’de büyük bir coşkuyla karşılandı ve davul zurna eşliğinde etkinlik alanında geldi.

13 – 17 Mayıs tarihlerinde Gümülcine’de yapılan FUEN kongresine katılan Avrupa genelinden 150 konuk, DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı tarafından ova bölgesi köylerinden Kırköy’de düzenlenen “Kültür Gecesi”ne katıldı. Avrupa’da yaşayan azınlıklara mensup konuklar, Kırköy’de davul zurnarla ve bölgeye özgü geleneksel kıyafetler giyen kızlar ve büyük bir kalabalık tarafından karşılandı.

DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı tarafından organize edilen ve Kırköy Kültür Derneği ile derneğin kadınlar kolunun desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, yıllar sonra bölgede yağlı güreş gösterisi yapıldı. Avrupalı konuklar geleneksel yağlı güreş gösterisini hayranlıkla izlediler. Bölgede kullanılan eski ev eşyaları ve giysilerle oluşturulan bölüm ise misafirlerin büyük beğenisini topladı. Geleneksel eşya ve giysiler dernek binasında oluşturulan özel bölümde düğün ve nişanlarda kullanılan yöresel kıyafetli canlı mankenler eşliğinde sergilendi. Avrupalı konuklar özellikle 150 yıllık harballıya büyük ilgi gösterdi. Tülin Hacıhalil ve Hüseyin Ahmetoğlu yönetimindeki İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ise muhteşemdi. Etkinlikte Gönen Molla ve arkadaşlarının sunduğu Türk müziği konseri de büyük beğeni ile izlendi. Etkinliğe katılanlara Kırköylülerin hazırladığı bölgenin geleneksel yemeklerinden etli nohut ve kazan pilavı ile ayran ikram edildi.

Kırköy’deki etkinliğin sunuculuğunu Kırköy Derneği Kadınlar Kolu üyesi Çiğdem Salihoğlu yaparken, ilk konuşmayı DEB Partisi İskeçe Ova Bölgesi Sorumlusu Ömer Muzafferoğlu yaptı. DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu, Avrupalı konukları İskeçe’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti belirterek, düzenledikleri etkinliğin amacının Batı Trakya Türklerinin kültür zenginliğinin küçük bir örneğini sunmak olduğunu söyledi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Halkın seçtiği müftü var demiştim. İşte müftü burada, halk burada, devletin müftüsü burada değil! Bu da bizim doğru söylediğimizin ispatıdır. Bizler dinler adına yapılan terörü lanetliyoruz. Siz gelen misafirler Müslüman değilsiniz. Burada bulunan insanlar Müslüman. Bizim burada sen Müslümansın veya değilsin gibi bir sıkıntımız, sorunumuz yok ve hiçbir zaman da olmadı. Batı Trakya Müslüman Türkü gayet demokratik bir şekilde hem Müslüman hem de Hıristiyanı ile dost gibi yaşamasını bilmektedir. Etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olanları kutluyorum.”

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen de Kırköy’deki konuşmasında kendilerine gösterilen ilgiden ve karşılamadan çok etkindiklerini belirterek, hayatları boyunca unutamayacakları günleri yaşadıklarını söyledi. Hansen, Batı Trakya’ya dördüncü kez geldiğini hatırlatarak, her defasında yeni şeyler öğrenerek ayrıldığını ve defasında etkilendiğini vurguladı. FUEN başkanı etkinliğe katkısı olan herkese teşekkür etti.

Etkinlikte İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek de etkinliğe davetten dolayı teşekkür ederek, mecliste yapılan ve bölgeyi de ilgilendiren görüşmeler nedeniyle Gümülcine’deki kongreye katılamadıklarını söyledi. Zeybek, Kırköy’deki etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Topiros Belediye Başkan Yardımcısı Sunay Hüseyinoğlu ve Kırköy Kültür Derneği Başkanı Erkan Arifoğlu da etkinlikte birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalardan sonra bölgede yaşayan gençlerden Emin Müminoğlu, Dalya Selen Zeybek ve Damla Sedatoğlu İngilizce hazırladıkları ve Batı Trakya Türklerinin taleplerini dile getirdikleri mektupları Avrupalı konuklara okudular.

Etkinlikte konuklara günün anısına hediyeler verildi. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek’e, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’na, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye, DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu da FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen’e birer hediye takdim etti.

Haberler


Eyalet Başkanı ve Başkan Yardımcısından doludan zarar gören bölgelere ziyaret

Mikrobiyologlar ülke genelinde greve gitti

GAT’tan ‘Gençlik Bayramı’ etkinliği

İTB’nin hak arama mücadelesi Trakya Üniversitesinde panelde ele alınacak

Panathinaikos AKTOR, 12 yıl aradan sonra Dörtlü Final’e yükseldi

Ilıca’da muhteşem Hıdırellez Şenliği

İTB ve GTGB ekipleri Kuzey Makedonya’daki Hıdrellez Festivaline katıldı

Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti