Anasayfa


01-02-2017
Vasilakopulos’a tepki çığ gibi büyüdü!...
Yunanistan Basketbol Federasyonu Yorgos Vasilakopulos’un açıklamaları, gerek Yunanistan genelinde gerekse Batı Trakya Türklerinin sert tepkisine neden oldu.
1 Şubat 2017 Çarşamba

Vasilakopulos’un, Yunanistan Basketbol Kupa Finalini, İskeçe’de yapılmaması kararına gerekçe olarak, azınlığın varlığını ve azınlığın olaylara karışacağı endişesini dile getirmesi, büyük tepki yarattı. Vasilakopulos’un açıklamalarıyla ilgili olarak Batı Trakya Türkleri sosyal medya ortamında çok sayıda paylaşımda bulundu. Basketbol Federasyonu Vasilakopulos’un azınlıktan özür dilemesini talep eden azınlık mensupları, azınlığı hedef gösteren açıklamaları da kınadı.

Federasyon başkanıyla ilgili paylaşımlar sosyal medya ortamında bütün hızıyla devam ederken, azınlık temsilcileri de Yorgos Vasilakopulos’un açıklamalarını kınadı. Bölgedeki çok sayıda yerel yetkili de basketbol federasyonu başkanının açıklamalarını eleştirdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Rodop milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ile eyalet başkan yardımcısı Önder Mümin sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarla basketbol federasyonu başkanına tepki gösterdi. Azınlık temsilcileri spor bakanını da göreve çağırdı.

AHMET METE: “MEMLEKETİNİ TANIMAYAN BİR KİŞİYİ KINIYORUM”
Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu paylaşımda bulundu: “Hayretle şaşkınlıkla son günlerin olaylarını izlemeye devam ediyoruz.Sanki azınlık dün biryerlerden bu memleketlere geldi yerleşti.Azınlık ve çoğunluk hiç beraber yaşamamış.Komşuluk yapmamış. Yabancı biri bu konuşulanları dinlese müslüman ve hristiyan halklar arasında düşmanlık,kavga,ölümler varmış zanneder.Halbuki bu iki halk tuzu bittiğinde bakkaldan değil birbirinden tuz ister. Acılarında, sevinçlerinde hep beraber olurlar. Bu iki halk birbirinden hiç korkmaz ve birbirlerine güvenir.Politikacılar bu insanları bazen sıkıntıya sokuyor lakin futbolculardan böyle saçmalıklar pek duyulmazdı.Hayretlerle basketbol federasyon başkanının konuşmalarını okudum. Kendi memleketini ve insanını tanımayan bu kişiyi esefle kınıyorum.Bu saçmalıklar bizleri ancak uyanık tutar.Siz siz olun insanları sevin saygı duyun.Saçma insanlara da gülüp geçin.”

MUSTAFA MUSTAFA “LA HAVLE, LA HAVLE”
Rodop Milletvekili Mustafa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “La havle, la havle. Basket Federasyonu Başkanı sn.Vasilakopulos Ksanthi’de yapılması düşünülen Kupa Finali için bölge için ağza alınmayacak sözler sarf etmiş, zırvalamış. Yaşından, bunaklığından dolayı söylediyse eh Kadir Mevla’m düşünsün, bakim, sosyal hizmet kurumları gereğini yapsın. Aklı, fikri yerindeyse, hala başkanlıkta duracaksa lütfen Spor Bakanlığı, Adalet , Kamu Düzeni Bakanlığı gereğini yapsın. Kadir Mevla’m cemil cümlemize akil fikir, zihin açıklık ve doğruluğu versin.”

HÜSEYİN ZEYBEK: “İSKEÇELİLERİ VE AZINLIĞI ÜZMÜŞTÜR”
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ise basketbol federasyonu başkanının İskeçe’deki azınlığı İskeçe halkından ayırmasının bile yanlış olduğunu kaydederek, “Bu görüşler sayın Vasilakopulos’un kişisel görüşleri mi, yoksa bazı kurumlardan bilgisi mi var? bu açıklamalar bütün İskeçelileri ve azınlığı üzmüştür. Bu açıklamalar sadece aşırı sağcılara yaramıştır.” dedi. Federasyon başkanı Vasilakopulos’un sözlerini geri almasını beklediğini ifade eden Zeybek, Vasilakopulos’un İskeçe’ye gelmesi gerektiğini söyledi.

AYHAN KARAYUSUF: “HESAP VERMELİDİR”
Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf da konuyla ilgili kısa açıklamasında federasyon başkanının ayrıştırıcı olduğunu belirterek, “Basket Federasyonu başkanından ayrıştırıcı sözler. Bölge toplumu olarak hesap vermesini bekliyoruz.” dedi.

ÖNDER MÜMİN: “BAKANI GÖREVE DAVET EDİYORUZ”
Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Önder Mümin de yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Basketbol federasyonu başkanı Vasilakopoulosun faşist beyanlarını kınıyorum. Sözleri gerçek dışı olup, terbiyesizliktir, haddini bilmezliktir. Azınlığımız dünyanın en barışçıl ve kanuna saygılı azınlığıdır. Spordan sorumlu bakan yardımcısını göreve davet ediyoruz. Kupa finalininde bu sene İskeçe, önümüzdeki senede Gümülcinede oynanmasını öneriyorum. Bu toplum senelerce örnek bir şekilde barış içinde yaşadı, bundan böylede yaşayacaktır.”

Bu arada Vasilakoplulos’un açıklamalarına İskeçe Belediye Başkanı Babis Dimarhopulos ve İskeçe İlinden Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Kostas Zagnaferis de tepki gösterdi.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler