Anasayfa


02-02-2017
Azınlık kurumlarının Vasilakopulos’a tepkisi sürüyor…
Yunanistan Basketbol Federasyon Yorgos Vasilakopulos’un açıklamalarına azınlık kurumları tarafından tepki gelmeye devam ediyor.
2 Şubat 2017 Perşembe

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu yayınladıkları açıklamalarla Vasilakopulos’un sözkerini kınadılar.

DEB PARTİSİ

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un açıklaması şöyle:

“Yunanistan Basketbol Federasyonu Başkanı Yorgos Vasilakopulos’un Panathinaikos-Aris arasında oynanacak Yunanistan Basketbol Finali için İskeçe ilinden vazgeçme sebebi olarak “Müslüman Azınlığın olaylara karışmasından korktuk” ifadesini kullanması tarafımızca kabul edilebilir bir söylem değildir. Baştan sona ırkçı bir söylemdir. Bir spor adamı tarafından, sorumsuzca yapılmış bu mantık dışı söylemi, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik bu çirkin ithamı şiddetle kınıyor, bulunduğu makamı ivedilikle terk etmesini bekliyorum.

İstifa gibi onurlu bir müesseseyi kullanmadığı takdirde kendisinin bağlı olduğu ilgili bakanın gereğini yapmasını bekliyorum. Özellikle de kurum başkanlarımıza sudan sebeplerle soruşturma başlatan savcıların bu söylem karşısındaki tavrını merakla bekliyorum.

1923’te bu ülkeye uluslararası bir antlaşma ile bırakılmış Batı Trakya Türk Azınlığı bugüne kadar hiçbir zaman şiddete prim vermemiş ve şiddetin her zaman karşısında durmuştur. Maruz kaldığı onca haksızlığa rağmen her daim haklarını yasal çerçeve içinde aramış ve demokratik haklarını kullanmıştır. Böyle barışçıl bir azınlığın adını şiddet olayları ile yan yana getirmek, bilinçli yapılmış bir nankörlüktür ve müfteriliktir.

Sevgiyi ve kardeşliği besleyen sporun bir takım ırkçı ve çirkin emellere alet edilmesini Batı Trakya Türk Azınlığı olarak içimize sindiremiyor ve ivedilikle bir özür bekliyoruz. Bölgemizde çoğunluk ve azınlık arasında mevcut barışı ve komşuluk ilişkilerini suni söylemlerle ve ithamlarla kimsenin bozmasına müsaade edemeyiz.
DEB Partisi Genel Başkanı olarak şahsım, partim ve azınlığımız adına bu sorumsuzca yapılmış itham içeren söylemi kınadığımı kamuoyu ile paylaşırım.”

BTTDD

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin açıklamasında şunları kaydetti: “Yunanistan Basketbol Federasyonu Başkanı Vasilakopulos, haddini aşan açıklaması ile Batı Trakya Türk Azınlığını rencide etmiş, her daim tekrarladığımız gibi belki de Dünya’nın en uysal azınlığı olan bu toplum daha iki gün önce 29. yılını andığımız 29 Ocak olaylarında coplanırken, dükkanları talan edilirken, kendisine linç girişiminde bulunulurken bile kargaşanın içine girmemiş ve her daim hak arama mücadelesini hukuk çerçevesinde, demokratik platformlarda sürdürmüştür.

Bu gerçekler, güneşin balçıkla sıvanamayacağı gerçeği gibi ortada iken kendini bilmez bir zatın ortaya çıkarak Batı Trakya Türk Azınlığını gerçek dışı söylemler ile rencide etmesi kabul edilemez.

Bu açıklamalar sadece ve sadece fanatik aşırı milliyetçi gruplara hizmet etmekten başka hiçbir işe yaramayacağı gibi var olan gerçekleri de değiştirmeyecektir.

Bu sebeple Vasilakopulos, eğer aklı melekelerini yitirmemiş ise bu açıklaması ile rencide ettiği Batı Trakya Türk Azınlığından özür dilemeli ve derhal istifa etmelidir.

Çünkü Batı Trakya Türk Azınlığı bulunduğu topraklarda da, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerde de her daim sadece barışın öncüsü, dostluk köprülerinin savunucusu olmuştur”

ABTTF

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu’nun açıklaması da şöyle: “Yunanistan Basketbol Federasyonu Başkanı Yorgos Vasilakopulos’un haddini aşan ve gerçeklerle bağdaşmayan açıklaması tamamen ırkçı bir zihniyetin dışavurumudur ve kesinlikle kabul edilemez. Yunanistan’da çoğunluk ile bir arada barış içerisinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı, her daim kanunlara saygılı olmuş, tarihin hiçbir döneminde şiddet olaylarına karışmamış olup haklı mücadelesini demokrasi ve hukuk kuralları içerisinde sürdürmektedir. Aksine özellikle son dönemde azınlığımız, artan bir şekilde nefret temelli söylemlere ve ırkçı saldırılara maruz kalmaktadır. Vasilakopulos’un açıklaması da sadece aşırı sağcı kesimlere yaramıştır. Bir spor adamına hiç yakışmayan ayrıştırıcı sözleri nedeniyle Batı Trakya Türklerinin Avrupa’daki temsilcisi ABTTF olarak Vasilakopulos’u şiddetle kınıyoruz. Vasilakopulos, rencide ettiği azınlığımızdan özür dilemeli ve görevinden derhal istifa etmelidir”

Haberler


Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti