Anasayfa


08-02-2017
Mitrovica duvarı yıkıldı
Kosova’nın kuzeyindeki Mitrovica’daki İbre Nehri üzerine yapılan ve şehri ikiye ayıran duvar, Priştine ve Belgrad temsilcileri arasında varılan anlaşma sonucu yıkıldı. Duvar Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe neden oluyordu.
8 Şubat 2017 Çarşamba

İnşa edildiği günden bu yana büyük tepkilere yol açan duvarın yıkımında üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, yıkıma halk ilgi göstermedi. Güney Mitrovica Belediye Başkanı Agim Bahtiri, duvarın yıkılmasından tüm Mitrovicalı halkın son derece memnuniyet duyduğuna işaret ederek, halkın özgür bir şekilde hareket etmesiyle Mitrovica’nın ‘birleştiğini’ ifade etti.

Kuzey Mitrovica Belediye Başkanı Goran Rakiç, önümüzdeki hafta yıkılan duvarın yerine yapılacak yeni projenin hayata geçirileceğini belirterek, duvarın yerine bölgedeki yaya yoluna araçların geçişini önlemek amacıyla yaklaşık 70 santimetre yükseklikte bir ‘engelin’ inşa edileceğini söyledi.

AB: DUVARIN YIKILMASI ÇOK ÖNEMLİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kosova ve Sırbistan temsilcileriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına Brüksel’de yapılan iki görüşmenin, duvarın yıkılmasıyla birlikte sonuç verdiğini söyledi.
Duvarın yıkılmasıyla birlikte Mitrovica’nın kuzey ve güneyinde yaşayan halkın özgür hareket edeceğini aktaran Mogherini, “Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi bölgede barış ve istikrarın sağlanması için büyük önem taşıyor. Bu durum, iki ülkenin AB üyelik süreci için de önemli” dedi.

ARALIK AYI SONUNDA YAPILMIŞTI

Kosova Başbakanı İsa Mustafa, uzun süren görüşmelerin ardından duvarın yıkılması kararının alındığını anımsatarak, “Bölgenin iyileştirilmesi için de anlaşmaya vardık. Duvarın yıkımı, hem yasal çerçeve hem de çevre düzenlemesi ve halkın ihtiyacı doğrultusunda gerçekleşti” diye konuştu.

Mitrovica’daki Sırp yetkililer, 25 Ağustos 2015’te AB’nin arabuluculuğunda İbre Nehri üzerindeki köprünün yeniden canlandırılması projesi kapsamında, 2016’nın Aralık ayında yaklaşık 2 metrelik bir duvar inşa etmişti. Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe neden olan duvarın yıkılması ile ilgili yasa tasarısı da 2016 yılı sonlarına doğru Kosova meclisi tarafından onaylanmış ve duvarın bu yılın Ocak ayında yıkılması kararı alınmıştı. İbre Nehri üzerindeki köprü ise 1998-1999 yılları arasında yaşanan Kosova savaşının ardından Arnavutların şehrin kuzeyine araç geçişini engellemek amacıyla kullanılmıştı.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu