Anasayfa


09-02-2017
Basırlıköy’deki çiftçi eylemi devam ediyor
Rodop iline bağlı Basırlıköylü çiftçiler, tarım sektörüne getirilen ek vergiler ve sosyal güvenlik yasasında yapılan değişiklikler nedeniyle 31 Ocak Salı günü başlattıkları eylemi sürdürüyor.
9 Şubat 2017 Perşembe



Eyleme Basırlıköy’ün yanı sıra civar köylerden de çiftçiler destek veriyor. Eylemle ilgili olarak Basırlıköylü Hüseyin Kapusuz GÜNDEM’e konuştu.

“BİZİM PRİMLERİMİZ AVRUPA’DAN DEĞİL, BURADAN KESİLDİ”

2010 yılından sonra tütüncülerin primlerinde ciddi kesintilere gidildiğini dile getiren Kapusuz, yapılan zamlarla birlikte tütüncünün durumunun içler acısı olduğunu söyledi. En büyük darbenin tütün primlerinde yapılan kesinlerle vurulduğunun altını çizen Kapusuz, “Bizim primlerimiz Avrupa’dan değil, buradan kesildi. Primler kesilince çiftçiler olarak önemli bir kaynaktan mahrum kaldık. Primsiz tarım olamaz. Primlerin uygun bir seviyede olması gerekir. Hükümetten isteklerimiz; gençlere prim verilmesi, sosyal sigortalar kanunu, vergi ve maliyet konularında yeniden düzenlemelere gidilmesidir.” diye konuştu.

“PRİM ALMADAN TÜTÜN İŞLEMEK NEREDEYSE İMKANSIZ”

Başta tütün üretisici olmak üzere, çiftçilerin çok zor günler geçirdiğini kaydeden eylemin sözcülerinden Hüseyin Kapusuz, “Bu eylemimiz en başta bugüne kadar kesintilere uğrayan tütün primlerimizin yeniden çiftçilerimize iade edilmesi içindir. Bunun yanında yeni çiftçiliğe başlayan genç vatandaşlarımızın da prim hakkından yararlanmasını istiyoruz. 2006 yılından bugüne kadar genç çiftçilere maalesef prim verilmedi. Günümüz şartlarında prim almadan tütün işlemek neredeyse imkansız hale geldi. Tüm bunları gözönünde bulundurarak, bizler de Yunanistan’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi eylem yapma kararı aldık.” dedi.

“SİGORTA ÜCRETLERİNİ HİÇ BİR VATANDAŞIMIZIN ÖDEMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Sosyal sigortalar yasasında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin görüşlerini de dile getiren Kapusuz, “Geçen yılın Mayıs ayında yeni sigortalar yasasını hayata geçirdiler. Yeni kanun kapsamında arttırılan sigorta ücretlerini hiç bir vatandaşımızın ödemesi mümkün değildir. Bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Peki ne yapacak bu insanlarımız? Bir çok vatandaşımızın sigortasız kalma durumuyla karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim. Bir de vergi sisteminde yapılan yeni düzenlemeler çiftçi vatandaşlarımıza daha ağır sorumluluklar ve yükümlükler getirmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Basırlıköy halkı olarak ilk başta Rodop ilinin farklı bölgelerinde bir çiftçi eyleminin başlaması yönünde bir beklenti içerisinde olduklarını anımsatan Kapusuz, bu yönde bir tepki olmayınca Basırlıköy halkı olarak bu eylemi başlatma kararı aldıklarını söyledi.

Azınlık milletvekillerinin bu eyleme destek vermesi gerektiğinin altını çizen Kapusuz, milletvekillerinin tütüncülerin sorunlarını ivedilikle meclis gündemine taşımaları gerektiğini vurguladı.

“EYLEMİMİZE DESTEK BEKLİYORUZ”

Başlattıkları eyleme Tütün Üreticileri Kooperatif’inin destek verdiğini anımsatan Hüseyin Kapusuz sözlerini, “Eylemimize bölgedeki belediyelerden, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’inden, DEB Partisi’nden ve diğer azınlık kurum kuruluşlarından da destek bekliyoruz.” diyerek tamamladı.

Haberler


Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti