Anasayfa


10-02-2017
Azınlık Eğitimi Bölümü resmileşiyor...
Batı Trakya’daki azınlık ilkokullarında görev yapacak Türkçe öğretmenlerinin eğitileceği Selanik Aristotelio Üniversitesi “Azınlık Eğitimi Bölümü” resmileşiyor.
10 Şubat 2017 Cuma

Eğitim ve ekonomi bakanlıkları tarafından hazırlanan yasal düzenleme meclis alt komisyonlarında görüşüldükten sonra 9 Şubat Perşembe günü meclis genel kuruluna getirildi.

Yasa tasarısı genel kurulda kabul edildi.

Torba yasaya dahil edilen azınlık eğitimiyle ilgili maddeler, azınlık okullarında görev yapacak öğretmenlerin eğitimini ve Türkçe öğretmenleri için ayrı bir memuriyet kategorisinin oluşturulmasını öngörüyor.

AZINLIK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

Buna göre; eğitim ve ekonomi bakanları tarafından hazırlanan yasal düzenleme uyarınca, Selanik Üniversitesi İlköğretim Pedagoji Fakültesi bünyesinde oluşturulan “Azınlık Eğitimi Bölümü” resmileştirilip, sözkonusu bölüme Batı Trakya’daki azınlık mensubu öğrenciler için ek bir kontenjan ayrılacak. Bu bölüme girecek öğrenciler bölümün tüm derslerini almak ve bu derslerden başarılı olmak zorunda. Bu bölümü kazanan azınlık mensubu öğrenciler başka bölüme veya şehire geçiş yapma hakkına sahip olmayacak. Bölümden mezun olan azınlık gençleri, Batı Trakya’daki azınlık ilkokullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak.

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİ İÇİN AYRI KATEGORİ

Meclis alt komisyonlarında görüşülüp, 9 Şubat Perşembe akşamı oylanmak üzere genel kurula getirilen bir diğer düzenleme ise Türkçe müfredat öğretmenleriyle ilgili. Buna göre; azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapan eğitimciler için ayrı bir memuriyet kategorisi oluşturuluyor. “Trakya Azınlık İlköğretim Okulları Azınlık Müfredatı Eğitimcileri” adı altında oluşturulan kategoriye, Selanik Özel Pedagoji Akademisi mezunu öğretmenler ve Selanik Aristotelio Üniversitesi bünyesindeki Azınlık Eğitimi Bölümü’nden mezun olan azınlık mensupları dahil olacak. Azınlık ilkokullarının öğretmen ihtiyacı bu kategorideki eğitimcilerden karşılanacak.

MİLLETVEKİLLERİ VE DERNEK BAŞKANLARI NE DİYOR?

GÜNDEM gazetesi konuyla ilgili olarak milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf ile Rodop – Meriç SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet ve İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı’nın görüşlerine başvurdu.

HÜSEYİN ZEYBEK

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek gazetemize yaptığı açıklamada, azınlık eğitimi adına sevindirici bir gelişmenin yaşandığını söyledi. Zeybek şöyle konuştu: “Hatırlayacaksınız, SÖPA kapatıldıktan sonra Selanik Üniversitesi’nde Azınlık Eğitimi Bölümü açıldı. Ancak bu bölüm resmileştirilmedi. Öğrenciler bölüme alındı, dersler başladı, hatta Türkiye’den Çanakkale Üniversitesi’nden öğretim üyeleri de gelip ders vermelerine rağmen sözkonusu bölüm resmileşmedi. Yeni Demokrasi Partisi ile PASOK iktidarı bu bölüme sıcak bakmadı. Onun yerine Dedeağaç’ta birbuçuk veya iki yıllık bir bölüm açılması öngörüldü. Ancak azınlık buna tepki gösterdi ve karşı çıktı. Eğer Dedeağaç’taki bu bölüm hayata geçirilseydi ülke genelinde herhangi bir eğitim fakültesini bitiren bir öğrencimiz, daha birbuçuk veya iki yıl boyunca Dedeağaç’taki bölüme gitmek zorunda kalacaktı. Şu anda Selanik Üniversitesi’nde ayrı bir bölüm oluşuyor. Daha doğrusu resmileştiriliyor. Şu anda hayata geçirilen olay, çok büyük ölçüde azınlığın talebi doğrultusunda oluyor. Eğitim camiasının da istediği bir olay. Biz ne istiyoruz? Azınlık okullarımızda eğitimci olarak ders verecek olan öğretmenlerin yeterli derecede Türkçe’yi ve tabii ki Yunanca’yı bilmesini istiyoruz. SÖPA ne yazık ki bunu sağlamıyordu. Bunu herkes görüyordu. Şu anda sağlıklı bir eğitim kurumu kuruluyor. Azınlık okulları için üniversite düzeyinde Türkçe öğretmenleri yetiştirecek bir kurum. 2014’ten beri bunu istiyorduk. Bunda bizim de katkımız önemli diye düşünüyorum. Hükümet bizim taleplerimizi dikkate alıp bir adım atıyor. 2014’te azınlığın karşı çıktığı yasa oylanırken hatırlayacaksınız SİRİZA ret oyu vermişti. Azınlık okullarına öğretmen olacak gençlerimiz bu bölümden mezun olacak. Ve sadece azınlık mensupları Türkçe öğretmeni olarak atanacak. Bir de önemli olan bu bölüme girmesi için azınlık mensubu gençlere özel bir kontenjan ayrılıyor. Ben bunun iyi bir gelişme olduğuna inanıyorum. Hükümet, eski bir eksikliği ve yanlışı düzeltmeye çalışıyor.”

AYHAN KARAYUSUF

Rodop ili SİRİZA Milletvekili Ayhan Karayusuf de Selanik Aristotelio Üniversitesi’ndeki Azınlık Eğitimi Bölümü’nün sözkonusu düzenlemeyle resmileştiğine dikkat çekti. SÖPA’nın kapatılmasının üzerinden 5 – 6 yıl geçmesine rağmen azınlık okullarında görev yapacak eğitimcileri yetiştirecek bir kurumun hayata geçirilmemiş olduğunu hatırlatan Karayusuf şunları kaydetti: “SÖPA kapatıldı. Ancak aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen azınlık okullarına öğretmen yetiştirecek bir kurum oluşturulmadı. Şu anda hayata geçirilen düzenlemeyle Azınlık Eğitimi Bölümü resmileştiriliyor ve bölüme azınlık mensubu öğrencilerin girmesi kanunen garanti altına alınıyor. Azınlık adına sevindirici bir gelişme. Şu ana kadar bu bölümden mezun olan çocukların ne yapacakları veya bir hakları olup olmadığı konusunda belirsizlik vardı. Şimdi bu belirsizlikler gideriliyor. Bu bölüme daha önde girip de mezun olanlar veya bundan sonra buradan mezun olacak olanlar azınlık ilkokullarında görev yapabilecekler. 2011 – 2015 yılları arasında o bölümde okuyan çocukların da öğretmenlik yapmaları için önleri açılıyor. Loverdos döneminde Dedeağaç’ta iki yıllık bir bölüm kurulmak istenmiş ve azınlık öğretmenlerinin burada eğitim almaları öngörülmüştü. Tabii bunun yanlışlığı o zaman azınlık tarafından dile getirilmişti. Azınlık çocukları için eğitim süresini dört yıldan, altı yıla çıkartan bir düzenlemeydi. Şimdi hayata geçirilen bu fakültenin azınlığın taleplerini de yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Tabii bunun dışında azınlık öğretmenlerinin tümü için ayrı bir devlet memuriyeti kategorisi benimseniyor. Bu da güzel bir gelişme. Yıllardan beri istediğimiz bir düzenleme. Fakültenin Selanik’te olması da çok olumlu.”

SALİH AHMET

Rodop – Meriç İlleri SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, hazırlanan yasal düzenlemenin mecliste kabul edilip resmileşmesi halinde azınlık eğitimi alanında önemli bir gelişmenin hayata geçirilmiş olacağını söyledi. Dernek başkanı Salih Ahmet, “Biz azınlık ilkokullarında Türkçe öğretmeni olarak kişilerin eğitileceği bölüme azınlık mensubu çocukların alınmasını istiyorduk. Bunun sağlanacağı söyleniyor. Biz yeni fakülteyle ilgili olarak taleplerimizi ve görüşlerimizi bir süre önce Eğitim Bakanlığı’na gönderdik. Bölümün resmileşiyor olması sevindirici. Ancak olayın tamamlanmasını ve nihayete ulaşmasını bekliyoruz. Bölümün işleyişiyle ilgili ayrıntıların belirlenmesini bekliyoruz. Kaliteli ve iyi bir azınlık eğitimi için gerekli şartların yerine getirilmesi ve azınlığın taleplerine kulak verilerek düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Görüşlerimizi ve taleplerimizi azınlık milletvekillerine de ilettik. Onların yardımını ve desteğini de bekliyoruz. Okullarımızda Türkçe’nin de en azından Yunanca kadar iyi öğretilmesini istiyoruz. Ayrıca Türkiye’den bir üniversite ile işbirliğine gidilmesini talep ettik. Azınlık eğitimi için, çocuklarımız için en iyisinin olmasını temenni ediyoruz. Eğitim camiası olarak azınlık eğitimiyle ilgili düzenlemenin hayata geçirilmesini büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Ve tabii ki bu olayla her gün iç içe olan insanlar olarak ve azınlık olarak beklentilerimize cevap verilmesini umuyoruz.” diye konuştu.

NURETTİN KIYICI

İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı da yeni bölümle ilgili gelişmelerin SÖPA’nın kapatılmasıyla başladığını hatırlattı. Selanik Üniversitesi bünyesinde açılan Azınlık Eğitim Bölümü’nün bir türlü resmileştirilmediğini belirten Kıyıcı, bunun da bir boşluk yarattığını söyledi. Dedeağaç’ta açılmak istenen birbuçuk veya iki yıllık bölümün oluşturulmasına karşı çıktıklarını anlatan dernek başkanı Nurettin Kıyıcı şu ifadelere yer verdi: “İki dernek olarak yaptığımız değerlendirmelerden sonra Dedeağaç’taki bölüme karşı çıktığımızı ve doğru bulmadığımızı defalarca duyurduk. Azınlık kurumları da buna tepki gösterdi. 2014 yılı sonlarında kabul edilen azınlık eğitimiyle ilglili yasa ne yazık ki azınlığın talepleri dikkate alınarak hazırlanmadı. Çok büyük oranda da azınlık o yasaya karşı çıkmıştı. Biz azınlık çocuklarının gideceği ayrı bir fakülte istedik. Sürekli bunu dile getirdik. Bize böyle bir şeyin mümkün olmadığını, bunun anayasaya aykırı olduğunu söylediler. Fakat görüyoruz ki, olabiliyormuş. Biz iki dernek olarak taleplerimizi ve düşüncelerimizi içeren mektubu sayın bakana gönderdik. Şimdi Selanik’teki bölümle ilgili olarak bir başlangıç yapılmak isteniyor. Biz şunu istiyoruz; azınlığın talepleri ve söyledikleri dikkate alınsın. Bu yapıldığı takdirde göreceksiniz ki herşey daha iyi olacak. Fakat azınlık eğitimiyle ilgili olarak azınlığımızın daha aktif olması lazım. Kurumlarımızın, temsilcilerimizin eğitim konusundaki taleplerimizi sürekli ve aktif bir şekilde dile getirmesi ve bu meseleyi koşturması gerekiyor. Çünkü bu mesele tüm toplumun meselesi.”

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu