Anasayfa


27-02-2017
Çavuşoğlu: “Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Batı Trakya Türkleriyle ilgili ifadeleri ibret verici”
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Batı Trakya Türk azınlığıyla ilgili ifadelerinin “ibret verici” olduğunu belirterek, Yunanistan’ın azınlık mensupları arasında bölücülük yapmaya çalışarak dikkati başka tarafa çekmeye çalıştığını vurguladı.
27 Şubat 2017 Pazartesi

Mevlüt Çavuşoğlu, Kocias'ın geçtiğimiz günlerde Türk – Yunan ilişkileri ve Batı Trakya Türkleriyle ilgili verdiği röportajda söylediklerini değerlendirdi.

“POLİTİKALARI DÜZELTMEK YERİNE, AZINLIK MENSUPLARI ARASINDA BÖLÜCÜLÜK YAPMAYA ÇALIŞIYOR”
Batı Trakya'daki Türk azınlığına ilişkin ifadelerinin de "ibret verici" olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Azınlığın en tabii insan haklarını kullanmasına engel olan politikalarını düzeltmek yerine, azınlık mensupları arasında bölücülük yapmaya çalışarak dikkatleri başka tarafa çekmeye çalışmaktadır. Türk azınlığa ilişkin politikalarının yanlışlığı, Avrupa Konseyi tarafından da belirlenmiştir ama Yunanistan, Avrupa Konseyi kararlarını uygulamamaktadır." dedi.

Rum meclisinin aldığı "Enosis" kararına da tepki gösteren Çavuşoğlu, 1960'dan beri Kıbrıs'ta çekilen sıkıntıların temelinde, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama hayallerini yansıtan Enosis'in yattığını vurguladı.
Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dökülen bütün kanların, çekilen bütün acıların temelinde 'Enosis' ve 'Enosis' hayaline kapılmışların eylemleri vardır. Hal böyleyken, Kocias'ın bunu önemsiz göstermeye çalışması, Türkiye'nin son gelişmeleri adadaki askeri mevcudiyetini sürdürmek için bahane olarak kullandığını söylemesi hem yalan hem de Yunanistan'ın çözüm müzakerelerinde hangi zihniyet tarafından temsil edildiğini göstermek bakımından ibret vericidir."

Kocias'ı Yunanistan'da Türkiye düşmanlığından beslenenlere şirin görünmek ve bundan siyasi çıkar elde etmeye çalışmak yerine, ülkesinin ve tüm bölgenin istikrarını düşünerek devlet adamı gibi davranmaya davet eden Çavuşoğlu, "Bizde Yunan düşmanlığından beslenen siyasetçiler prim kazanmaz. Bu, Yunanistan'da da böyle olduğunda sorunlarımızı masa başında görüşebilme ve çözebilme noktasına geleceğimize inanıyorum. Ama bunun için herhalde biraz daha beklememiz gerekecektir." diye konuştu.

“BİZİMKİNDEN ÇOK KENDİ VİCDANİ HUZURUYLA İLGİLENMESİ DAHA DOĞRU OLUR”
Çavuşoğlu, Kocias'ın Türkiye'nin "huzursuz bir güç" olduğuna dair sözlerine de yanıt verdi.
"Böyle yalan yanlış tabirlerle ülkeleri tanımlamaya çalışmak bir dışişleri bakanına yakışmaz." diyen Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye huzurlu bir devlettir. Ayrıca bölgede ve küresel düzeyde huzur ve istikrarın temini için de tüm imkanlarını seferber etmektedir. Terörizmle mücadelede en samimi ve etkin katkıyı ortaya koyan devlettir. Türk milleti de bu mücadelesinde devletinin istikametini belirlemekte, sürdürülen mücadeleye de verilebilecek en büyük katkıyı vermektedir. Kocias'ın bizimkinden çok, kendi fikri ve vicdani huzuru ile ilgilenmesi daha doğru olur."



Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup