Anasayfa


23-03-2017
Türkiye’den gelen konuk heyet azınlık kuruluşlarını ziyaret etti
Batı Trakya’yı ziyaret eden ve Türkiyeli kadınlardan oluşan konuk heyet, Batı Trakya’daki azınlık kuruluşlarını ziyaret etti.
23 Mart 2017 Perşembe



Türkiyeli konuklar, 17 Mart Cuma akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) düzenlenen etkinliğe katıldı.

Etkinliğe Türkiye’den iş kadınları Demet Sabancı, Ayşe Cevahir, Monika Peker, İstanbul Emniyet Müdürü eşi Mustafa Çalışkan’ın eşi Müberra Çalışkan, Uluslararası Köprü Derneği Başkanı Şerife Er ve çok sayıda kadın katıldı. Geceye ayrıca DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Gümülcine Belediyesi Meclis Üyesi Sibel Mustafaoğlu’nun yanı sıra diğer kadınlar katıldı.

Protokol konuşmalarında, GTGB Başkanı Koray Hasan, Birliğin tarihçesini aktardı ve son dönemde Batı Trakya’da yaşanan olaylardan bahsetti. Başkan Hasan, derneğin isminde Türk kelimesi bulunması nedeniyle mahkeme kararıyla kapatıldığını belirtti.
Konuk heyet adına konuşan Ayşe Cevahir, çok heyecanlı olduğunu, Gümülcine’ye ilk defa geldiğini, daha önceden buraya gelmedikleri için mahçup olduklarını söyledi. “Batı Trakya’daki Türk arkadaşlarımı, Türk teyzelerimi neden daha önce kucaklamadım, diye kendime sordum” diyen Cevahir sözlerine şöyle devam etti: “Bu benim için güzel bir ders oldu. Bugün tanıştığım 83 yaşındaki Sıdıka teyzeden çok şey öğrendim. ‘Ben Türkiye’ye hiç gitmedim. Çok yaşlandım. Ölmeden önce orayı görmek istiyorum’ gibi bir cümle söyledi. Hepinizi kucaklıyor ve selamlıyorum.”

“TOPLUMUN HER AŞAMASINDA EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİDİR”

Hacı Ömer Sabancı’nın kızı olan Demet Sabancı da rahmetli Hacı Ömer Sabancı’nın eğitime çok önem verdiğini, bu amaçla 1974 yılında bir vakıf kurduğunu belirtti. Sabancı, “Bir ülkenin gelişmişliği eğitimiyle doğru orantılıdır. Her alanda eğitim çok önemli. İlk tematik eğitim televizyonunu kurdum. Gördük ki, bu sistem çocukların okuldaki başarılarıyla çok ilgiliydi. Bir de engelli gençlerimiz vardı. Onlar fiziksel sıkıntıdan dolayı üniversiteye gidemiyorlardı. Bu pratik bir çözüm olmuştu. Kendi hayatımıza baktığımızda bir de kız çocuklarının eğitiminde sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Bir çok çalışmalar var. Dernekler çalışıyor. Çünkü kız çocukları geleceğin anneleri olduğundan, hakikaten de onların eğitimleri erkek çocuklardan az değil, hatta daha fazla olmalı diyebilirim. Sağlık çok önemli. Burada inanın ki yine eğitim öne çıkıyor. Doktordan bilgi almak yerine eşinizden, dostunuzdan, arkadaşınızdan bilgiler alarak ilaçlar kullanıyoruz. Ne kadar yanlış şeyler yapıyoruz. Annem dahil arkadaşlarıyla bir araya geldiklerinden birbirlerine ilaç tavsiye ediyorlar. Toplumun her aşamasında eğitim çok önemlidir. Fırsat eşitliği aynı zamanda eğitimde de geçerli oluyor. Bizler nasıl ki sağlıkta fırsat eşitliği olsun demişsek, bunu eğitimde de diyerek yola çıkmıştık. Bu konuda inanın ki her bireyin yapabileceği bir şeyler vardır. İlla ki maddi kaynak gerekmiyor. İnsanları bilinçlendirmek, fikir sahibi olabilmeleri için destek olmamız lazım. Herkesin sosyal sorumluluk projelerinde yer alması gerekmektedir” diye konuştu.

“BEN, ORADAKİ TEYZELERDE TÜRK KELİMESİNİN KARŞILIĞINI BULDUM”

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın eşi Müberra Çalışkan da herkesi sevgiyle hasretle selamladığını ve güzel bir gün olduğunu belirtti. Çalışkan, “İlk defa geliyorum. Ama sanki yıllar önce kaybettiğim bir şeyi bulmuş gibi hissediyorum kendimi. Gümülcine’de çok güzel duygular yaşadım. Herkesin gözünde de aynı duyguyu gördüm. Biz, hissettik, ama mahalle halkı da hissetti. Ayrılmak o kadar zor oldu ki, ben, şu anda o evlerden birinde olmak istiyorum. Çok güzeldi. Aslında ben, oradaki teyzelerde Türk kelimesinin karşılığını buldum. Türk demek, ne demekti, onu gördüm” görüşlerine yer verdi.

“BURADAN BÜYÜK ACILARLA AYRILDIM AMA HİÇ BİR ZAMAN BATI TRAKYA’DAN KOPMADIK”

Işık Sadık Ahmet ise konuşmasında çok güçlü bir kadın grubu ile Batı Trakya’da olduklarını, toplumu ve insanı adına çok mutlu olduğunu söyledi. Ahmet, “Daha gençlik yıllarımda eşim Sabancı’dan, Cevahirler’den bahsediyordu. Ben, onlara ulaşılmaz zannediyordum. Havaalanında karşılaşıyordum kendileriyle. Hatta rahmetli Sabancı bana, “O’nu da öldürdüler. Bizler de sizlerle aynı acıyı yaşadık” dedi. Kendimi çok güçlü hissediyorum. Kalbim yoğun duygularla çarpıyor. Ben, buradan büyük acılarla ayrıldım. Yarım kalan bir hayatı devam ettirdik, ama hiçbir zaman Batı Trakya’dan kopmadık” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra İskeçe’nin Dinkler Hanımeli Derneği Müzik Topluluğu konuklara muhteşem bir konser sundu. Topluluk dakikalarca alkışlandı. GTGB’de Türk Halk Müziği çalışmaları yürüten Mümin Ali de Atatürk’ün sevdiği türküleri seslendirdi. Gümülcine Türk Gençler Birliği Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisinden sonra mini skeçlere geçildi. Skeçlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğu sahnelendi. Skeçlerde padişah ve Atatürk kıyafetleri ilgi gördü ve konuklar tarafından yoğun bir şekilde alkışlandı. Etkinlikte ayrıca el işleri sergisi açıldı ve Ketenlik yöresel kıyafetleri defilesi yapıldı.

Etkinliğin sonunda konuklara GTGB Başkanı Koray Hasan tarafından ebru tablo hediye edildi. Konuklar da çocuklara çeşitli hediyeler sundu.

Türkiye’den gelen konuk heyet, merhum Dr. Sadık Ahmet’in kabrini ziyaret ederek dua okudu. Heyet aynı zamanda Harmanlık Azınlık Eğitim, Kültür ve Spor Derneği’ni ve Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı’yı da ziyaret etti. Konuklar, Gümülcine turu da yaptı. Heyet daha sonra Kavala’ya hareket etti.

Haberler


Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti