Anasayfa


29-03-2017
FUEN’den Yunan makamlarının seçilmiş müftülere yönelik tutumuna kınama
FUEN, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’e güçlü desteğini ifade etti.
29 Mart 2017 Çarşamba

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), DEB Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN), yayımladığı basın açıklamasıyla Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yaşayan Türk toplumu temsilcilerine yönelik son dönemdeki adli kovuşturmaların bir siyasi yıldırma ve baskı aracı haline dönüşmesinden büyük endişe duyduğunu dile getirdi. FUEN, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin müftülük makamını gasp etmekle suçlandığını ve 20 Haziran 2017 tarihinde Selanik’te hâkim karşısına çıkacağını, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif aleyhinde de savcılık tarafından yine “makam gaspı” suçlamasıyla dava açıldığını kaydetti.

Basın açıklamasında FUEN, İskeçe savcılığının Yunan ordusunda ifa ettiği askerlik görevi sırasında vefat eden Batı Trakya Türk toplumu mensubu bir gencin 14 Temmuz 2016’da Gökçepınar köyündeki cenaze töreni sırasındaki eylemlerini gerekçe göstererek Seçilmiş Müftü Ahmet Mete ve Gökçepınar imamı aleyhinde dava sürecini başlattığını, Müftü İbrahim Şerif’in de Gümülcine savcılığının emri üzerine 16 Mart 2017 tarihinde Gümülcine Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldığını ve aleyhinde açılan davanın dosyasını teslim aldığını not etti.

Batı Trakya Türklerinin dini liderleri olan kendi müftülerini belirleme hakkının 1990 yılından bu yana müftülerin devlet tarafından atanması yoluyla Yunan hükümeti tarafından gasp edilmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirten FUEN, Batı Trakya Türk toplumunun tayinli müftüleri kabul etmediğini ve İskeçe ve Gümülcine şehirlerinde dini liderleri olarak kendi müftülerini seçtiğini ancak Yunan devletinin bu seçilmiş müftüleri tanımadığını, hatta seçilmiş müftülerin dini sembolleri yasadışı kullandıkları suçlamasıyla geçmişte yargılandıklarını ve hapse mahkum edildiklerini ifade etti. FUEN, Yunanistan’da hâkim din olan Doğu Ortodoks Kilisesi’nin yanı sıra Yahudi Merkez Havrası veya Katolik ve Protestan Kiliselerinin kendi dini liderlerini seçme konusunda özgür olduklarına da atıfta bulundu.

Yunan makamlarına 1913 Atina Antlaşması ve 3. Protokolü’ne uygun olarak Batı Trakya Türk toplumunun dini alanındaki özerk yapısına hiçbir surette zarar vermemesi yönünde çağrıda bulunan FUEN, “Yunan makamlarının İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’e yönelik tutumunu kınıyor ve kendilerine güçlü desteğimizi sunuyoruz. FUEN, Türk toplumu ile güçlü bir dayanışma içerisinde Ahmet Mete ve İbrahim Şerif’in davalarını gözlemlemeye devam edecek ve onların yargılanacağı duruşmalara gözlemci olarak bir heyet göndermeyi göz önünde bulunduracaktır” açıklamasında buklundu.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu