Anasayfa


01-04-2017
Tütün toplama makinası yaptı
İskeçe’nin Karaçanlar köyünden Hasan Kırcalı, yaptığı tütün toplama makinasıyla tütün üreticisinin işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
1 Nisan 2017 Cumartesi

“Tütün kırma, yani tütün toplama işi tütüncünün en büyük çilesidir. Bu işi yapan ne demek istediğimi çok iyi bilir” diye konuşan Hasan Kırcalı, iki yıl önce tütün toplama makinası yapmak için işe koyulduğunu söyledi.

Doğduğu günden beri tütün tarlasında olduğunu anlatan Hasan Kırcalı, kendi icadı olan tütün kırma makinasının üreticinin işini çok kolaylaştırdığını söylüyor.

“HAŞLAMALIKTA DÜNYAYA GELMİŞİM”

GÜNDEM’e konuşan Hasan Kırcalı, kendi geliştirdiği tütün kırma makinasıyla ilgili şunları söyledi: “Ben 1961’de bu köyde, yani Karaçanlar’da dünyaya gelmişim. Hatta annem beni haşlamalıkta doğurmuş. Dünyaya gelmişim, haşlamalıkta iş bitince beni eve götürmüşler. Yani dünya geldiğimde tütün tarlasının kokusuyla tanışmışım. Hala da tütün tarlasındayız. Ben iki sene önce tütün kırma makinası yapmaya niyet ettim. Sonunda da başardım.”

“HEM SÜRE AZALIYOR, HEM YORGUNLUK”

Tütün kırma döneminin çiftçiler için adeta çile olduğunu anlatan Hasan Kırcalı, “Bu işi yapanlar, yani geçimini tütünden sağlayanlar beni anlayacaktır. Ne demek istediğimi anlayacaktır. Bel ağrısı, ayak ağrısı, diz ağrısı ne istersen var bu dönemde. Ben de bizim için bu büyük sorunu ortadan kaldırmak istedim. İki sene önce tütün toplama makinasını yapmak için yola koyuldum. Ve sonuçta bunu başardım. Hem tütün kırma süresi azaldı, hem de yorgunluk azaldı. Çok az bir maliyetle traktörün arkasına takılarak tütünü oturduğumuz yerde kırabileceğimiz bir platform geliştirdim. Hem tütün kırma süresini azalttım, hem de çok daha az yorucu oluyor. Traktörün akasına bağlanan ve üç kişinin oturabildiği ve oturdukları yerden tütünü toplayabilecekleri bir sistem yaptım. Tütün kırma makinası konusunda başka denemeler de oldu. Fakat benim geliştirdiğim sistemin özelliği tartadaki tütüne zarar vermemesi. Tütünü toplarken tarlaya ve tütüne zarar vermiyor.” diye konuştu.

“BU YIL 50 DÖNÜM TÜTÜNÜ BUNUNLA TOPLAYACAĞIM”

Tütün ekme makinası icat edilene kadar, ekme sürecinin de üretici için son derece meşakkatli olduğunu ifade eden Kırcalı sözlerine şöyle devam etti: “Artık tütün ekme işi çok kolaylaştı. Nasıl oldu bu? Tütün ekme makinasıyla oldu. Ben de tütün kırma makinasıyla tütünü toplama işini kolaylaştırdım. İcadı youtube’a koydum. Anında dünyanın birçok yerinden mesaj aldım. Türkiye’den sipariş bile veren oldu. Ben patent olayı için de ilgilendim. Fakat çok masraflı ve çok bürokratik işi var. Ancak, bu makinadan almak isteyen arkadaşlar olursa yardımcı olurum. Bu makinayla tarladan tütünü eve taşımak için agrotiko dediğimiz çiftçi arabasına da gerek yok. Bu işi traktörün arkasına bağlayacağınız bir makinayla da yapabiliyorsunuz. Geçen sene bu makinanın denemesini yaptım. Bu sene de 50 dönüm tütün ekiyorum. Hepsini bu makinayla toplayacağım. Şunu da söyleyeyim. Doğu tipi tüm tütünler eğer makinayla toplanacaksa, ancak böyle bir makinayla toplanır. Merak edenleri Karaçanlar köyüne davet ediyorum.”

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu