Anasayfa


03-04-2017
Şükran Raif: “Oyuncunun er meydanı sahnedir”
‘Dünya Tiyatrolar Günü’ nedeniyle Şükran Raif’le konuştuk...
3 Nisan 2017 Pazartesi



TOÇEK Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Şükran Raif, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle GÜNDEM’in sorularını yanıtladı.

GÜNDEM: Uzun zamandır Batı Trakya’da tiyatroyla ilgilendiğinizi ve bunu halka sevdirmeye çalıştığını görüyoruz. Bu bağlamda 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle ne söylemek istersiniz?

ŞÜKRAN RAİF: 27 Mart Dünya Tiyatrolar günü tüm tiyatro emekçi ve tiyatro severler için diğer meslek gruplarının özel günleri kadar değerli. Bu günün esas anlamı tiyatroya dikkat çekmesidir. Tiyatro gerçekten meşakkatli ve pek çok toplum için hiç kolay olmayan bir sanat dalıdır. Çünkü bir ekip ve ekipman sanatıdır. Merkezinde insan vardır. İnsanı, insana, insanla ve insanca anlatan bu sanat, sahneden toplumlara ayna tutarken; siyasi, toplumsal, tarihi vs olaylara da taraf olur ve kayıtsız kalmaz, kalamaz. Oyuncunun er meydanı sahnedir; dolayısıyla sahnede olmak ve bir karaktere hayat vermek azımsanamayacak kadar önemli ve değerlidir. Çabuk tüketilir, ancak zor üretilir. İnsanlarımızın bilinç ve eğitim düzeyi yukarıya doğru ivme kazandıkça, tüm sanat dallarına verdikleri değer de aynı ölçüde artmaktadır.

GÜNDEM: Batı Trakya insanının tiyatroya ilgisi sizleri tatmin ediyor mu?

ŞÜKRAN RAİF: Tiyatro sanatı da azınlığımızda TOÇEK Tiyatro Topluluğu’nun 18 yıldan bu yana sahnelediği oyunlar sayesinde oluşturduğu seyirci kültürüyle hak ettiği değeri görmektedir diye düşünüyorum. Belki de artık TOÇEK olarak 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlamaya yönelik bir etkinlik düşünmeliyiz. Bu yıl böyle bir etkinlik için hazırlanmamız mümkün olmadı. Gelecek yıl umarım bunu gerçekleştiririz.

İnsanımızın tiyatroya ilgisi yok diyemem, çünkü salon doldurmak gibi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak niçin onca emek verip aylarca hazırlandığımız oyunlarımızı daha uzun süre oynamayalım. Bunun nedeni olarak yerel yönetimlerin öncülük yapmıyor olduklarını söyleyebilirim. Oysa böyle bir hizmeti, bölgelerindeki insanlarımıza borçlular. Tüm yerel yöneticilerle bu bilinçte buluşabilmeyi ümit ediyorum.

GÜNDEM: Şu anda çalışmalarınız hangi aşamada? Eğer üzerinde çalıştığınız bir oyun varsa bu oyunun adı ne? Batı Trakya’daki tiyatro severlerle ne zaman buluşmayı planlıyorsunuz?

ŞÜKRAN RAİF: 2017 yılı için TOÇEK olarak sayın Yılmaz Erdoğan’ın “Bana Bir Şeyhler Oluyor” adlı oyununu sahneleyeceğiz. Çalışmalarımız henüz okuma provası aşamasında ve Ekim ayı gibi sahneye koymayı planlıyoruz. 10 oyuncu ile çalışmalarını sürdürdüğüm bu oyun, ekonomik sıkıntı içindeki bir ailenin düzenbaz ve şeytani bir tanıdıkları nedeniyle bütün parasını borsaya yatırması ile başlıyor. Ekonomik kriz başlayınca da bu ailenin bütün borsa kağıtları düşüyor, hatta taban yapıyor ve evin babası belli bir süre donup kalmak suretiyle şoka giriyor. Daha sonra elektroşok verilerek baba normal haline dönüyor ve asıl önemli olaylar bundan sonra gerçekleşiyor.

Oyunda Necla Çavuş, Rıdvan Durhan, Sebahattin Gasil, Öznur Mehmet, Erdem Ahmet, Vildan Yusuf, İrfan Hüseyin, Turgut Molla, Gamze Berber ve Tijen Hasan rol alıyor.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu