Anasayfa


03-04-2017
İki öğretmen derneğinden ortak açıklama...
Batı Trakya’daki azınlık ilkokullarında görevli azınlık mensubu öğretmen dernekleri, Trakya Dimokritos Üniversitesi Rektörü Athanasios Karabinis’in açıklamaları, Selanik’teki Azınlık Eğitimi Bölümünün resmileştirilmesi ve öğretmenlere yönelik seminer programı konularıyla ilgili olarak ortak açıklama yayınladı.
3 Nisan 2017 Pazartesi

Rodop – Evros illeri SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği ile İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği yayınladıkları ortak yazılı açıklamada; azınlık okullarında görev yapacak Türkçe öğretmenlerinin eğitimleriyle ilgili yasal boşluğun, Selanik Üniversitesi’ndeki Azınlık Eğitimi Bölümünün resmileşmesiyle kapandığı belirtildi.

İki derneğin ortak açıklamasında azınlık eğitiminin Lozan antlaşmasına göre Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilli bir müfredata dayandığı belirtilerek, dernek yönetimleri olarak okullarda verilen eğitimin iyileştirmesini istedikleri kaydedildi. 2011 yılında Selanik Özel Pedagoji Akademisi’nin (SÖPA) kapatılmasından sonra azınlık okullarında görev yapacak öğretmenlerin Selanik Aristotelio Üniversitesi bünseyinde açılan bölümde eğitildikleri ifade edilen açıklamada, bölümün resmileşmesiyle yasal boşluğun da giderildiği dile getirildi.

Öğretmen derneklerinden yapılan açıklamada Dedeağaç’ta açılmak istenen bölümün (Didaskalio) öğrencilerin eğitim süresini dört yıldan altı yıla çıkartmış olacağına dikkat çekilerek, Azınlık Eğitimi Bölümü’nün resmileşmesiyla bu konudaki taleplerinin yerine getirildiği ifade edildi. İki dernek başkanı Salih Ahmet ve Nurettin Kıyıcı imzasıyla yayınlanan açıklamada, bazı basın yayın organlarının bu haklı taleplerini Türkiye’deki siyasi gelişmelere bağladığı belirtildi. Bunun yanısıra Trakya Dimokritos Üniversitesi Rektörü Karabinis’in Azınlık Eğitimi Bölümü’yle ilgili konudaki görüşlerinin kendilerinde şaşkınlık yarattığını vurgulayan dernek başkanları, kendilerini üçüncü kişilerin etkisiyle hareket eden kişiler olarak göstermek istediğini kaydettiler. Açıklamada, çok yakın geçmişte kabul edilen yasayla azınlık okullarındaki öğretmenlere seminer vermekle Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin yükümlü kılındığı hatırlatılarak, Trakya Dimokritos Ünivesitesi’nin bu sürecin dışında bırakılmadığına dikkat çekildi.

İki derneğin ortak açıklamasında, azınlık okullarının Yunanca ve Türkçe müfredat programlarındaki öğretmenlerin işbirliğiyle çalıştığı belirtilerek, Azınlık Eğitimi Bölümü’nün öğretmenlerin bu görevini takviye edeceği bildirildi. Açıklamada, Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin eğitimcilere yönelik seminer programı önerisinin de olumlu bir şekilde karşılanacağı ifade edildi.

Konuyla ilgili olara gazetemize kısa bir açıklamada bulunan İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı şunları söyledi: “Biz iki öğretmen derneği olarak yıllardan bu yana öğretmenlerimize yönelik seminer istedik ve istiyoruz. Bu seminer programlarının kim tarafından verilmesini ve neyi kapsamasını istediğimizi de defalarca dile getirdik. Bu çerçevede Trakya Dimokritos Üniversitesi’yle yapacağımız görüşmede seminer programında anlaşır ve uzlaşırsak böyle bir programı hayata geçirebiliriz. Umarız bugüne kadar dile getirdiğimiz istekler, talepler dikkate alınır.”


Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu