Anasayfa


06-04-2017
“Gümülcine Türk Gençler Birliği” çerçevesi için soruşturma!
Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalindeki çerçeveyle ilgili soruşturma başlatıldı.
6 Nisan 2017 Perşembe

GÜMÜLCİNE Türk Gençler Birliği (GTGB) lokalinin güney duvarında Türkiye ve Yunanistan bayraklarının altında yer alan “Gümülcine Türk Gençler Birliği” yazılı çerçeveyle ilgili yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı.

GTGB Başkanı Koray Hasan, başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Gümülcine Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı. Avukatı Ercan Ahmet’le 5 Nisan Çarşamba günü Gümülcine emniyetine giden Koray Hasan ilgili dosyayı aldı. Koray Hasan önümüzdeki günlerde ifadesini yazılı olarak verecek.

“LOKALDE BULUNDURDUĞUMUZ LEVHA İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATMIŞLAR”
Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan Koray Hasan, “Geride bıraktığımız yaz aylarında Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde Semanur İnce’nin bir şiir kitabının tanıtım etkinliği oldu. Bu etkinlikle ilgili benim de fotoğraf karesinde yer aldığım Gümülcine’de yerel basında bir haber çıktı. Fotoğrafta lokalimizin içinde bulunan ‘Gümülcine Türk Gençler Birliği’ yazılı çerçeve de görünüyor. Bunun üzerine Gümülcine’de yaşayan Hıristiyan bir vatandaş suç duyurusunda bulunmuş. ‘Bu daha önce mahkeme kararıyla kapatılan ve tabelası indirilen bir dernek, fakat bu kapatma kararına uyulmuyor. Derneğin tabelası hala asılı duruyor.’ iddiasıyla aleyhime suç duyurusunda bulunmuş ve derneğimizin tabelasının asılı olduğunu iddia etmiş. Bunun üzerine Gümülcine Savcılığı soruşturma başlatmış. Derneğimizde yıllarca duvarda asılı olan camlı bir çerçeve bu. Biz Türk – Yunan dostluğunu destekleyen, savunan bir kuruluşuz. İki ülke ve iki ulus arasındaki barışı ve dostluğu simgelemesi açısından da iki ülkenin, yani vatanımızın ve anavatanımızın bayraklarını yan yana asmıştık bundan yıllar önce. Bayrakların altına da ‘Gümülcine Türk Gençler Birliği’ yazılı çerçeveyi açmıştık. Bu yıllardan beri orada duruyor.” diye konuştu.

AVUKAT ERCAN AHMET: “30 YIL ÖNCE VERİLEN KAPATMA KARARININ UYGULANMADIĞI İDDİA EDİLİLİYOR”
Koray Hasan’ın avukatı Ercan Ahmet gazetemize yaptığı açıklamada, soruşturmanın son derece ilginç bir gerekçeyle başlatıldığını söyledi. Ercan Ahmet şöyle konuştu: “Suç duyurusunda bulunan kişi, dernek lokalindeki çerçeve veya panoyu dile getiriyor. Herkesin bildiği üzere Gençler Birliği’nin içinde ‘Gümülcine Türk Gençler Birliği’ yazan ince uzun camlı bir çerçeve var. Başkan aleyhine suç duyurusunda bulunan vatandaş, bundan 30 yıl önce verilen ve derneklerimizin isimlerindeki ‘Türk’ kelimesinden dolayı kapatılmasını öngören mahkeme kararının uygulanmadığını ve tabelanın asılı olduğunu öne sürmüş. Yani lokal içindeki cam çerçeveyi dernek tabelası olarak lanse etmiş. Sonuç itibarıyla soruşturma başlatılmış. Bu kapsamda bugün Gümülcine polisine giderek konuyla ilgili dosyayı aldık. Dosyayı ayrıntılı bir şekilde inceleyip yazılı ifademizi sunacağız. Ancak dernek lokali içindeki bir çerçeveye dayanarak, 30 yıl önce verilen mahkeme kararıyla bağlantılı bir soruşturma başlatılması son derece ilginç.”

MAHKEMELER KAPATTI, AİHM AZINLIK DERNEKLERİNİ HAKLI BULDU
Hatırlanacağı üzere isminde “Türk” kelimesi geçen Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği 1983 yılında başlatılan adli süreçle önce tabeleları indirilmiş, daha sonra da mahkemelerde haklarında kapatma kararı verilerek tarihi azınlık derneklerinin resmiyetleri ellerinden alınmıştı.
Son olarak İskeçe Türk Birliği, yaklaşık 25 yıllık bir mücadele sonucunda iç hukuku tüketerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş ve 2008 yılında çıkan kararla davayı kazanmıştı. Ancak Yunanistan yaklaşık on yıldan bu yana AİHM’nin sözkonusu kararlarını uygulamamakta direniyor.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup