Anasayfa


27-05-2015
Semiha Rızaoğlu yeni başarılara yelken açmak istiyor
Semiha azimle mücadelesine devam ediyor.
27 Mayıs 2015 Çarşamba



Yunanistan adına Paralimpik Oyunları’na katılan ilk azınlık genci olan İskeçeli Semiha Rızaoğlu, yeni başarılara yelken açmak istiyor. 2012 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan Paralimpik Oyunları’na katılarak bir ilke imza atan yürüme engelli Semiha Rızaoğlu, önümüzdeki günlerde İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak Dünya Engelliler Yüzme Şampiyonası’na hazırlanıyor.

1987 yılında İskeçe’nin Karaçanlar köyünde dünyaya gelen ve çok küçük yaşta ailesiyle Atina’ya yerleşen Semiha Rızaoğlu, 2002 yılında yaz tatili için geldiği köyünde geçirdiği trafik kazası sonrasında tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu.

GLASGOW’A HAZIRLANIYOR

Omuriliği zedelenen Semiha uzun bir tedavi sürecinden sonra hayata geri dönmüş ve bir süre sonra da yüzmeye başlamıştı. Yunanistan genelinde yapılan engelli yüzme müsabakalarına defalarca katılan Semiha Rızaoğlu, onlarca madalya kazandı. Rızaoğlu, 2012 yılında yapılan Londra Paralimpik Oyunları’na da katılarak, Paralimpik Oyunları’nda yer alan ilk azınlık mensubu oldu. Semiha Rızaoğlu, 100 metre serbest yüzme yarışlarında dünya beşincisi olmuştu.

“DUYARLI İNSANLARIN OLMASINI ÇOK İSTERİM”

Yaklaşık iki yıl önce bir kız çocuğu annesi olan Semiha Rızaoğlu, yüzmeye bir süre ara verdi. Geçtiğimiz aylarda yüzme sporuna geri dönen Semiha, Glasgow’da yapılacak Dünya Engelliler Yüzme Şampiyonası’na hazırlanıyor.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan Rızaoğlu şunları söyledi: “Biliyorsunuz ki geçirdiğim trafik kazasından sonra hayatıma tekerlekli sandalye ile devam ediyorum. Son yıllarda da yüzme yarışmalarına katılıyorum. Artık Atina’da yaşamıyoruz. Eşim ve ailemle birlikte İskeçe’nin Gökçeler köyünde kalıyorum. 22 aylık bir kızım var. Birkaç ay önce yüzmeye tekrar başladım. Ancak İskeçe’deki yüzme havuzu kapalı ve ne zaman açılacağı belli değil. Ben antramanlarımı yapmak için Kavala’ya gidiyorum. Kavala’daki yüzme havuzuna gidiyorum. Tabii çok zor oluyor. Özellikle de küçük bir çocuk annesiseniz bu olay daha da zor oluyor. Fakat ben pes etmek istemiyorum. Geçtiğimiz günlerde Atina’ya gidip Glasgow’da yapılacak Dünya Engelliler Yüzme Şampiyonası elemelerine katıldım. 50 metre serbest kategoride birinci, 100 metre serbette ise ikinci oldum. Ancak, bakanlık tüm sporcuların masraflarını karşılayamıyor. Biliyorsunuz ki ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz var. Bu yüzden bazı sporcuların masrafları karşılanamıyor. Ben ara verdiğim için daha önce yapılan bazı müsabaka ve elemelere katılamamıştım. Atina’daki elemelerde yaptığım dereceler sayesinde Glasgow’a gitme hakkını kazandım. Bunun için tabii ki mutluyum. Fakat Glasgow’daki yarışmalara katılabilmem için kendi cebimden 3 bin euro vermem gerekiyor. Bu noktada işadamlarımıza seslenmek istiyorum. Keşke birileri benim bu mücadeleme sponsor olarak destek verebilse. Bu çağrımın duyarlı insanlar veya işadamları tarafından dikkate alınmasını çok isterim. Ben her şartta mücadelemi devam ettirmek istiyorum. Glasgow’daki yarışmalarda iyi bir derece yapmayı umuyorum. Bunun için çok ciddi bir çalışma içindeyim.”

“GENÇLERE ÖRNEK OLABİLİRSEM NE MUTLU BANA”

Yüzme sporunu çok sevdiğini ve bundan sonra da bu spora devam edeceğini anlatan Semiha Rızaoğlu, “Spor ve özellikle yüzme geçirdiğim trafik kazasından sonra benim hayata tutunmama çok yardım etti. Şu anda genç bir anneyim. Küçük bir kızım var. Yüzmeyi ve sporu ona da sevdirmek istiyorum. Amacım ve hedefim yüzmeye devam etmek. Mümkünse yeni başarılara imza atmak. Gençlerimize biraz olsun örnek olabilirsem mutlu olacağım. Etrafımdaki insanlara ve özellikle de gençlere örnek olabilirsem ne mutlu bana. Şunu söylemek isterim ki; insan her şeyi başarabilir. Yeter ki inansın ve çalışsın.” diye konuştu.

İLK AZINLIK GENCİ

2012 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılacak Paralimpik Oyunlarına (Engelli sporcuların katıldığı olimpiyat oyunları) katılan Semiha Rızaoğlu aynı zamanda Olimpiyatlar’a katılan ilk ve tek azınlık üyesi olma özelliğini taşıyor.


Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret