Anasayfa


29-04-2017
Azınlık liselerindeki kurul sınavları kaldırılıyor
Batı Trakya’daki azınlık liselerinde uygulanan kurul sınavları tarih oluyor. 1980’lerin başlarında uygulamaya konan ve tüm dersler için dışarıdan gelen kurul tarafından Yunanca olarak hazırlanan sınav uygulaması kaldırılıyor.
29 Nisan 2017 Cumartesi

Yunanca derslerin yanı sıra, öğrencilerin eğitim yılında Türkçe gördüğü derslerden Yunanca sınava girdiği ve sınav sorularının kurul tarafından hazırlandığı uygulama, azınlık lisesi öğrencilerinin yıllarca korkulu rüyası oldu.

YILLARCA TÜRKÇE DERSLERDEN YUNANCA SINAVA GİRDİLER
1980’lerin başlarında başlayan uygulamaya göre; Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ile İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’ndeki öğrenciler sene sonunda gerek Türkçe, gerekse Yunanca derslerden, farklı okullardan gelen öğretmenlerin oluşturduğu kurul tarafından hazırlanan sınava giriyor ve sıvan kağıtları bu kurul tarafından değerlendiriliyordu. Türkçe derslerden, Yunanca sınava girmeyi öngören sözkonusu uygulama, azınlık lisesine devam eden öğrenciler için adeta “korkulu rüya” gibiydi. Geçtiğimiz günlerde ülke genelindeki özel okullarda uygulanan “kurul sınavları”nın sonlandırılmasını öngören karar, Batı Trakya’daki iki azınlık lisesinde de hayata geçirilecek.

Gümülcine ve İskeçe’deki azınlık lisesi müdürleri, uygulamanın azınlık liselerinde yeni bir çığır açacağını belirterek, gerek öğretmenlerin gerekse öğrencilerin bu karardan büyük mutluluk duyduğunu söylediler. Azınlık liselerindeki uygulamayla ilgili karar, Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü ve Rodop ile İskeçe İli Ortaöğretim Müdürleri tarafından alındı.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu Lisesi Müdürü Tunalp Mehmet ile İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu Lisesi Müdürü Selçuk Fehmi kararla ilgili memnuniyetlerini dile getirdi.

İSKEÇE AZINLIK ORTAOKUL LİSESİ MÜDÜRÜ SELÇUK FEHMİ
Yıl sonu sonu sınavlarında kurul sisteminin kaldırılmasının son derece olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Müdürü Selçuk Fehmi, bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kurul sınavlarının kaldırılmasının öğrencilere olumlu yansımasının olacağına dikkat çeken Selçuk Fehmi, şimdiye kadar geçerli olan uygulamayı şöyle anlattı: “Lise kısmında yıl boyunca dersler yapılıyor, yıl sonunda ise bambaşka bir uygulama oluyordu. Öğrenciler bütün derslerden dışarıdan gelen öğretmenlerin oluşturduğu kurul tarafından sınava tabi tutuluyordu. Fakat en ilginç ve en garip olan tarafı da Türkçe derslerden Yunanca sınava giriliyordu. Yıl boyunca Türkçe yapılan dersten çocuklar Yunanca sınava giriyordu. Bu da doğal olarak öğrencileri olumsuz etkiliyordu. Türkçe ders yapan öğretmenlerle birlikte dışarıdan, yani başka okullarda ders yapan öğretmenler okulumuza geliyordu. Bu öğretmenler, bizim öğretmenlerimizle birlikte sınavları hazırlıyor ve o şekilde yapılıyordu sınavlarımız. Bu uygulama sadece yıl sonu sınavında yapılıyordu. Bu sınavların bize göre en büyük zorluğu, yıl boyunca Türkçe gördüğün derslerden, yıl sonunda Yunanca olarak sınava girmek zorunda kalıyordun. Türkçe ve din dersi dışındaki bütün dersler için geçerliydi bu uygulama. Yıl sonunda çocuklar söz konusu derslerden Yunanca sınava giriyor ve çocukların sorulara verdikleri cevapları hep birlikte değerlendiriyorduk. Biz de öğretmenler olarak yıl boyunca Türkçe olarak ders yapıyor, fakat yıl sonunda Yunanca soru hazırlıyorduk. Böylece sınav kağıtlarını değerlendirirken de bu çok zor oluyordu. Değerlendirmeyi de sadece biz değil, dışarıdan gelen öğretmenle birlikte yapıyorduk. Zor ve karmaşık bir sistemdi hiç şüphesiz.”

“KURULDA MAĞDUR OLAN ÖĞRENCİ SAYISI ÇOK FAZLAYDI”
Kurul sınavlarının 1980’li yıllarda başladığını anlatan müdür Selçuk Fehmi, öğrencilerin söz konusu uygulamaya son derece olumsuz bir yaklaşımları olduğunu vurguladı. Selçuk Fehmi şöyle devam etti: “Öğrenci için bu durum çok kötüydü. Birçok öğrenci için bu durum adeta korkulu bir rüya gibiydi. Tabii tüm derslerde Yunanca terimler vardı. Örneğin bir öğrenci ortaokul ve lise yılları boyunca matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi dersleri Türkçe görüyor. Tüm terimleri öğreniyor. Fakat lise son sınıfa geldiğinde yıl sonunda bu derslerden Yunanca olarak kurul sınavına girmek zorunda kalıyordu. Geçmişte kurulda mağdur olan öğrenci sayısı çok fazlaydı.” dedi.

“ÇOK İYİ VE DOĞRU BİR KARAR, ANCAK GECİKMİŞ BİR KARAR”
Kurul sınavlarının kaldırılmasını, “Çok güzel ve sevindirici bir olay” sözleriyle değerlendiren Fehmi, “Kurulun kaldırılması kararını, hem öğrenciler hem de öğretmenler için sevindirici buluyorum. Bundan sonra soruları artık yıl boyunca sınıflara girerek ders yapan bizler hazırlayacağız. Karar çok güzel ve sevindirici bir karar. Alınan bu kararı daha önceden alınması gereken, gecikmiş bir karar olarak görüyorum. Bu kararın yıl sonu sınavlarında uygulanmasını bekliyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.” diye konuştu.

“YENİ EĞİTİM YILINDA ÇOCUKLARIMIZI HEYECANLA BEKLİYORUZ”
Son olarak velilere seslenen okul müdürü Selçuk Fehmi sözlerini şöyle tamamladı: “Yıl sonunun yaklaşmasıyla ne kadar çok azınlık çocuğu okulumuza gelirse, biz o kadar çok memnun oluruz. Bizler okulumuzda en iyi şekilde eğitim vermeye çalışıyoruz. Burada şunu da özellikle belirtmek istiyorum; okul olarak eğitim kadromuz da genişledi. Okulumuzda yeni öğretmenler, genç arkadaşlarımız göreve başladı. Öğrencilerimize her türlü şartlarda en iyi eğitim hizmetini vermeye çalışıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kaldı ki, okulumuzun eğitim kalitesi herkes tarafından takdirle karşılanmaktadır. Önümüzdeki yıl fiziki şartlarda da önemli ölçüde iyileşme olacak. Ek binamız inşallah önümüzdeki eğitim yılında hazır olacak. Biz de ek binanın bir an önce faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.”

GÜMÜLCİNE AZINLIK ORTAOKULU VE LİSESİ MÜDÜRÜ TUNALP MEHMET
Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Okul Müdürü Tunalp Mehmet, lise son sınıflara uygulanan kurul sıvan sisteminin kaldırılmasını, “Bu bizim için bir milattır” sözleriyle değerlendirdi.

Bu uygulamanın yıllar önce başlatıldığını anımsatan okul müdür, artık kurul sınavlarının tarihe karışacağını ve yıl sonu sınav sorularını öğrencilerin eğitim aldığı öğretmenler tarafından hazırlanacağını söyledi.

Söz konusu uygulamanın tüm dersleri kapsadığını kaydeden Mehmet sözlerine şöyle devam etti: “Bu uygulama yıllardan beri devam ediyordu. 1980’li yıllarda başlayıp günümüze kadar devam etti. Bütün derslere kurul için dışarıdan öğretmen geliyordu. Uygulama şöyleydi. Lise bir, lise iki ve lise üçüncü sınıf öğrencileri yıl sonunda bizim kendi öğretmenimiz ve dışarıdan gelen öğretmenlerin oluşturduğu kurulun hazırladığı sınava giriyordu. Öğrencilerin sınavlarını da yine bu kurul değerlendiriyordu. Bu uygulama tüm dersler için yapılıyordu. Öğrencilerin asıl sorun yaşadığı olay Türkçe olarak yapılan derslerdeydi. Çünkü Türkçe olarak yapılan derslerin sınavı Yunanca yapılıyordu. Yani bütün yıl boyunca dersi Türkçe yapıyoruz, yıl sonunda sınıfı geçmek için sınava giren öğrenci Yunanca sınav veriyordu. Tahmin edersiniz ki bu uygulama çocuklara çok büyük bir yük getiriyordu. Türkçe ve din dersi sınavları için ise Hayriye Medresesi’nden öğretmen geliyordu. Böylece dışarıdan gelen bu öğretmenlerle birlikte bir kurul oluşturuluyor ve yıl sonu sınavları yapılıyordu. Sadece Türkçe ve din dersi sınavı Türkçe olarak yapılıyordu. Bu uygulama 1990’lı yıllarda lise bir ve lise ikinci sınıflarda kaldırıldı. Lise üçüncü sınıflar için ise devam etti. Şimdi tamamen kaldırılıyor. Artık bundan sonra okuldaki sınavlarımız Türkçe yapılacak. Bu bizim için bir milattır. Bundan sonra yıl sonu sınav sorularını o dersin bizzat öğretmeni hazırlayacak. Dışarıdan herhangi bir öğretmen gelmeyecek.”

“BU UYGULAMANIN KALKMASIYLA BİRLİKTE ÖĞRENCİLERİN DE NOT ORTALAMASI YÜKSELECEK”
Sınavlarda kurul uygulamasının öğrencilerin başarısını doğrudan etkilediğini kaydeden okul müdürü Tunalp Mehmet, öğrencilerin söz konusu uygulama neticesinde düşük not aldığını söyledi. Bazı çocukların kurul sınavlarının Yunanca yapılmasından dolayı, bir çok Yunanca terimleri bilmediklerinden dolayı güçlüklerle karşılaştıklarını hatırlatan Tunalp Mehmet, “Bu uygulamanın kalkmasıyla birlikte öğrencilerin not ortalamasının da yükseleceğini düşünüyorum. Bu kurulun kaldırılması kararından öğretmenlerin ve öğrencilerin son derece memnun ve mutlu olduklarını görüyorum.” diye konuştu.

“EMEĞİ OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ”
Tunalp Mehmet, kurul sınavlarının kaldırılması nedeniyle başta bölge milletvekillerine, Rodop İli Ortaöğretim Müdürü Marigula Kosmidu, Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris, Eyalet Başkanlığı’na ve bunun dışında uygulamanın kaldırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

“OKULUMUZ ÖĞRENCİ SAYISIYLA HER YIL REKOR KIRIYOR”
Şu anda 520 ortaokul öğrencisi ve 318 lise öğrencisi olmak üzere toplamda 838 öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatan okul müdürü Tunalp Mehmet, önümüzdeki kayıt döneminde okulun kapılarının herkese açık olduğunu belirtti. Okulda şimdilik sınıf sorunu olmadığını söyleyen Mehmet, okuldaki öğrenci sayısıyla her yıl rekor kırdıklarını, her yıl yeni dersliklere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Okulda çocukların ders gördüğü sınıf sayısının 21 olduğunu belirten Mehmet, “Bu yıl içinde iki adeta prefabrik sınıfımız geldi. Birini hemen doldurduk. Şu an bir prefabrik sınıfımız boş. Önümüzdeki yıl onun da dolacağına inanıyorum. Hatta yeni sınıfa bile ihtiyaç duyulabilir. Şurası kesin ki; tüm imkanlar kullanılsa ve kolaylık sağlansa öğrenci sayımız bine de yaklaşabilir.” diye konuştu.

“BİZİ GURURLANDIRAN ÖĞRENCİLERİMİZE TEŞEKKÜRLER”
Sınav tarihleriyle ilgili olarak da okul müdürü Mehmet, “Lise 1. , 2. ve 3. sınıfların yıl sonu sınavları 12 Mayıs’ta başlıyor. 26 Mayıs tarihine kadar lise 3. sınıf öğrencilerinin sınavları bitiyor. 31 Mayıs tarihine kadar da lise 1. ve lise 2. sınıf öğrencilerinin sınavları bitiyor. Biz tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Okulumuzu, velilerimizi ve toplumumuzu başarılarıyla gururlandıran Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup