Anasayfa


29-05-2015
Yeni Genel Başkan Necmettin Hüseyin
24 Mayıs Pazar günü İstanbul’da yapılan ve Türkiye’deki Batı Trakya Türklerinin çatı kuruluşu olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği kongresindeki yarışı galibiyetle tamamlayan ve derneğin yeni genel başkanı olan avukat Necmettin Hüseyin, gazetemizin sorularını yanıtladı.
29 Mayıs 2015 Cuma

“GÜZEL BİR KONGRE OLDU, TANER BAŞKANIMA TEŞEKKÜR EDERİM”

Kongrede kendisinin ve eski Genel Başkan Taner Mustafaoğlu’nun aday olarak yarıştığını hatırlatan Necmettin Hüseyin, “Derneğimize, camiamıza ve toplumumuza yakışan bir genel kurul yaşadık. Demokratik bir kongre oldu. Eski başkanımız Taner Mustafaoğlu’nun yönetiminde yer alan bir üyeyim. Kendisine camiamıza verdiği hizmetlerden ve bana öğrettiklerinden dolayı teşekkür ederim. Camiamız ve derneğimiz kendisinin tecrübelerinden her zaman yararlanacaktır. Tüm üyelerimize ve kongreye katılan delegelere de Batı Trakya davasına sahip çıktıkları ve tabii ki derneklerine sahip çıktıkları için teşekkür ederim.”

NECMETTİN HÜSEYİN KİMDİR?

BTTDD yeni Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, 1975 yılında Gümülcine’nin Küçüren köyünde dünyaya geldi. Dokuz yaşına kadar köyünde yaşayan Necmettin Hüseyin, ilkokulun ilk sınıflarını da köyünde okudu. Hüseyin, daha sonra ailesiyle birlikte Bursa’ya göç etti.

“TARLAYA DA GİTTİM, HAYVAN DA OTLATTIM”

“Batı Trakya Türkleri için zor bir dönem olan 1980’lerde binlerce Batı Trakyalı gibi biz de köyümüzden göç etmek durumunda kaldık.” diye konuşan Necmettin Hüseyin sözlerine şöyle devam etti: “Ailemle birlikte Bursa’ya gittik. Akrabalarımızın büyük bir kısmı hala Batı Trakya’da. 9 yaşıma kadar köyde yaşadım. Dolayısıyla ilkokula da kendi köyümde başladım. İlkokul üçüncü sınıfa kadar köyde okudum. Küçüren’de yaşadığım yıllarda tam bir köylü ailenin çocuğu olarak yaşadım. İnek de baktım, koyun, keçi da otlattım. Tütün tarlasına da gittim, hayvan bekçiliği de yaptım. Küçük yaşta da olsam tüm bunları gördüm, yaşadım ve yaptım. Tam anlamıyla bir Batı Trakya Türk köylü çocuğuydum. Tabii o günleri unutmam mümkün değil. Hiçbir zaman da unutmayacağım.”

İSTANBUL HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU

Ailesiyle birlikte Bursa’ya yerleştikten sonra ilkokulu Bursa’da tamamladığını anlatan Necmettin Hüseyin, ortaokul ve liseyi de aynı şehirde okudu. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gittiğini belirten Necmettin Hüseyin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Hüseyin, İstanbul’da serbest avukat olarak çalışıyor.

22 YILDIR DERNEK YÖNETİCİLİĞİ YAPIYOR

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’yle çok küçük yaşta tanışan Necmettin Hüseyin, ilk olarak derneğin gençlik kollarında yer aldı.

Necmettin Hüseyin şöyle konuştu: “İlk olarak gençlik kollarına girdim. 1993 yılından bu yana bu derneğin içindeyim. Batı Trakya derneği benim ikinci evim. Derneğimizin gençlik kollarından başlayarak 22 yıldır kesintisiz olarak yöneticilik yapıyorum. Taner Mustafaoğlu’nun ilk başkanlığı döneminde yöneticiliğe başladım. 22 sene boyunca da kesintisiz devam ettim. Derneğimizin delegeleri tarafından da başkanlığa layık görüldüm. İki yıl boyunca bu görevi yerine getirmek için çalışacağız.”

“TÜZÜKTE DEĞİŞİKLİK YAPMAMIZ ŞART”

Derneğin yapısal bazı değişikliklere ihtiyacı olduğuna inandığını anlatan Necmettin Hüseyin, “Dernekler de, tüzükler de bana göre canlı organizmalar gibidir. Zamanla değişir ve yeni şartlara uyum sağlamaları gerekir. Biz işe tüzükle başlamak istiyoruz. Tüzüğümüzü ve derneğimizi, kurumun yaşamasını idame ettirecek, ihtiyaçlara cevap verebilecek dinamik bir yapıya ulaştırmamız gerekiyor. Yönetim anlayışımızı değiştireceğiz. Batı Trakya Türkleri’nin yaşadığı sorunlar var. İkamet sorunları, çalışma izni sorunları, tapu işlerinde, bürokratik işlerde bazı sorunlarla karşılaşıyor. Teşkilatlarımızla bu konuları görüşüp, çözüm önerilerinin yer alacağı geniş çaplı toplantıların yapılmasını istiyoruz.

Yapılan bazı yasal değişiklikler, zamanla eski haklarda zaafiyet meydana getiriyor. Buna benzer sorunlar ve sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu konulara dernek yönetimi olarak eğilmemiz gerekir diye düşünüyoruz. Gelecek dönemde en önemli hedeflerimizden biri bu olacak. Türkiye’de yaşayan insanımızın artık bu sorunları yaşamasını istemiyoruz. Batı Trakya Türk azınlığının yaşadığı sorunlara ağırlık vermek istediğimiz bir dönemde, bu sorunların çoktan çözüme kavuşmuş olmasını isterdik.” dedi.

“BATI TRAKYA DAVASINA SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZDİR”

Batı Trakya Türk azınlığının yıllarca çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili olarak üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak istediklerini de vurgulayan BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, “Biz Batı Trakyalıyız, Batı Trakya Türkü’yüz. Kurum olarak, dernek olarak Batı Trakya Türkleri’nin davasına katkı sağlamak, Batı Trakya’daki kardeşlerimizin demokrasi mücadelesine hukuk ve demokrasi çerçevesinde destek olmak kurumumuzun amaçları arasındadır. Batı Trakya’nın haklı davasına sahip çıkmak görevimiz ve misyonumuzdur. Ben 22 yıldır bu sorunları duyuyorum, konuşuyorum ve dinliyorum. Artık aynı sorunları ve aynı şeyleri söylemekten bıktım. Eğitim, milli kimlik, müftülük, vakıflar, 19. Madde, azınlık dernekleri gibi konuları konuşmaktan dilimizde tüy bitti. Sorunları biz de çok iyi biliyoruz, Yunanistan da çok iyi biliyor. Bu sorunlar bugüne kadar çözüme kavuşmalıydı. Biz dernek olarak, Batı Trakya Türkleri’nin de, İstanbul Rumları’nın da sorun yaşamasını istemiyoruz. İki devlet masaya oturmuş ve bu azınlıkları bırakmış. Şimdi de masaya oturabilmeli ve sorunların çözümü için konuşabilmelidir.” dedi.

“İLİŞKİLER GELİŞTİRİLİRKEN AZINLIK GÖZARDI EDİLMEMELİ”

Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkilerini geliştirirken azınlığın gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin, “Biz bu sorunların kökten çözümü için yardımcı olmaya hazırız. Hiç bir zaman Yunanistan’a karşı bir tavır içinde olmadık. Bırakın bir tavır içinde olmayı, adli vakalarda bile Batı Trakya Türkleri yer almamıştır. Bu vakalar bile sayılıdır. Dolayısıyla Batı Trakya Türk azınlığı olarak iyi niyet bekliyoruz. Azınlığın sorunlarının çözüme kavuşması için vakit geldi de çoktan geçti bile.” diye konuştu.

“YUNANİSTAN’IN DİYALOĞA İNANMASI GEREKİYOR”

Yunanistan’ın Batı Trakya Türkleri’ne yönelik demokratik açılımda bulunması gerektiğine inandıklarını vurgulayan BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, “Yunanistan şu anda özel bir durum içinde. Özel bir süreçten geçiyor. Bu ekonomik kriz sürecini bir an önce atmatmasını ümit ediyoruz. Hassas bir süreç devam ediyor. Hayatın normale dönmesi gerekiyor. Eğer hayat normale dönemezse, sorunların çözümü de kolay olmaz. Ekonominin iyiye gitmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Sorunların diyalogla çözüme kavuşacağına inandıklarını belirten Hüseyin, “Şu anda ilk 100 gününü aşan bir hükümet var. Biz ümitli olmak istiyoruz. Çünkü Batı Trakya Türkleri’nin sorunları diyalogla çözüme kavuşabilecek sorunlar. Yunanistan’ın diyaloğa inanması gerekiyor. Biz İstanbul Başkonsolosu’nu ziyarete gittiğimizde de söyledik. Sayın Başbakanın (Çipras) Türkiye ziyaretinde eğer görüşme ortamı oluşabilirse kendisiyle görüşmek istediğimizi söyledik. Gerekirse kurumumuzda ağırlayabileceğimizi ifade etmiştik. İki ülkenin dostluğundan hepimiz kazanırız. Herkes kazançlı çıkar. Kaybeden hiç kimse olmaz. Diyalog imkanı sağlandığı durumda çözüme kavuşamayacak sorun olmaz. Siyasilerin kendi iradelerini ortaya koymaları halinde her sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Dolayısıyla diyaloğa olan inanç ve saygı ile siyasi irade şart diye düşünüyorum. Bugüne kadar çözülmemiş olması, bundan sonra da çözülmeyecek anlamına gelmiyor. Ben kötümser değil, iyimser bakmak istiyorum.”

“İKİLİ BİR ÇALIŞMA SİSTEMİ BENİMSEYECEĞİZ”

Dernek yönetimi olarak ikili bir çalışma sistemini benimseyeceklerini söyleyen Necmettin Hüseyin, “Batı Trakya davasıyla tabii ki ilgileneceğiz. Tabii ki bu demokrasi mücadelesine üzerimize düşen katkıyı sağlayacağız. Çünkü biz bir hemşehri derneği değiliz. Bizim ailelerimizin çoğu orada yaşıyor. Batı Trakya’yla ve orada yaşayan azınlık üyeleriyle çok sıkı ilişkilerimiz var. Aile bağlarımız var. Ama öte yandan Türkiye’de yaşayan Batı Trakyalılar var. Onların da sorunları var. Çözüm bekleyen problemleri var. Bu konuya da ağırlık vereceğiz, önem vereceğiz. Bu gayretimizde herkesin yardımını ve desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.

“YENİ VE GENÇ BİR EKİP KURDUK”

Yeni ve genç bir ekip kurduklarını ifade eden Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin sözlerini şöyle tamamladı: “Daha geniş bir bakış açısıyla bakmak istiyoruz. Teşkilatlar değişim istedi. Biz de kendimizi yenilemek istiyoruz. Dinamik bir yapı oluşturmak istiyoruz. İnşallah güzel ve başarılı bir süreç olacak. Biz herşeyden önce bir ekibiz. Önümüzdeki süreçte ‘ben’ demekten çok ‘biz’ diyeceğiz. Başkan olarak çok ön planda olmayacağım. Onun yerine ekibimiz olarak önde olacağız. Bu derneğin 100’ün üzerinde yöneticisi var. Her biri en az benim kadar çalışıyor ve gayret sarf ediyor.”

Haberler


Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak