Anasayfa


08-05-2017
Musaköy’de muhteşem Hıdrellez kutlaması
Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği’nin bu yıl onikincisini düzenlediği Hıdrellez ve Bahar Şenliği, 6 Mayıs Cumartesi akşamı Meriç iline bağlı Musaköy’de gerçekleştirildi.
8 Mayıs 2017 Pazartesi



Etkinliğe Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolosu Davut Ocak, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Seyyid Ali Sultan Dergahı yöneticileri, Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır’un yanı sıra Gürece, Musaköy, Hasanlar, Dikiltaş, Hotallar, Miri ve civar köylerden yüzlerce soydaş katıldı.

Etkinlik Güney Meriç Derneği’nin yeni merkezinin ve Ebru Kursu’nun sergi açılışı ile başladı.
Protokol konuşmalarından önce Güney Meriç Derneği’nden Dilek Mehmetoğlu, Hıdrellez’in öneminden ve Türk kültüründeki yerini anlatan bir konuşma yaptı. Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu bu yıl 12. sini kutladıkları Hıdrellez ve Bahar Şenliklerini buraya kadar getirmenin kolay olmadığını belirtti. Mustafaoğlu, “Bugün bu etkinlikleri yapıyorsak, tabelaları asabiliyorsak bu sizlerin sayesindedir. Ne mutlu bizlere. Bu tür olayları gerçekleştirmek zor, ancak sonunda insanlar mutlu oluyor. Tekrar Hıdrelleziniz kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, buraya daha önce de geldiklerini söyledi. Kültürel etkinlikleri yaşatmanın önemine değinen GTGB Başkanı Necat Ahmet, gençlerin Hıdrellez gibi kültürel etkinlikleri yaşayarak öğrenmeleri gerektiğini ifade etti.

“AZINLIK OKULLARININ KAPANMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ ÖĞRENCİ AZLIĞINDIR”

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, burada çok güzel işler yapıldığını ifade ederek, Hıdırellez’i yaşatmanın takdire şayan bir gayret olduğunu ifade etti. Ahmet, “Bu bahar gününde Batı Trakya’mızda güzel etkinlikler oluyor. Ancak hoşumuza gitmeyen şeyler de oluyor ve onların habercisi olarak kötü şeyler de oluyor. Yakın zamanda değişik yerlerde Azınlık okullarının kapandığını öğreneceğiz. Özellikle bu bölgede iki yıl önce kapanan okullarda öğrencilerin bir iki ay gibi bir süre çocukların okullarına taşınmaması, mağdur oluşunu hepimiz ilgiyle izledik. Dernek olarak yetkililere gerek yazılı ve gerekse sözlü olarak ilettik. Maalesef, üzülerek görüyoruz ki bu konuda gelişme ve ilerleme yok. Tam aksine gerileme var ve azınlık okulları kapanmaktadır. Azınlık okullarının kapanmasının en büyük sebebi öğrenci azlığındır ve çocukların çoğunluk okullarına gönderilmesidir” diye konuştu.

“AZINLIK OKULLARI BİZİM YASALARLA KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDIR”

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, kültürün yaşam biçimi olduğunu ve Hıdrellez’in de Türklerin yaşam biçiminde yer aldığını söyledi. Toraman, “Bu kültürün geleceğe taşınması kadar değerli bir şey yoktur. Bugünlerde okullara kayıt konusuna değinildi. Azınlık okulları bizim yasalarla kazanılmış haklarımızdır. Kültürümüzün devamıdır. Onun için okullarımıza gereken değerin verilmesini rica ediyoruz” görüşlerine yer verdi.

“AZINLIĞA DA BAHAR GELDİĞİNE DAİR GÜZEL HABERLERDEN BAHSETMEK İSTİYORUZ”

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, “Hıdrellez ve Bahar Şenliği Türk kültüründen var olan ve asırlardan beri gelen gelenekleri Batı Trakya Türkleri de sürdürmekte ve yaşatmaktadırlar” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ama gelin görün ki her kürsüye geldiğimde, Yunanistan’ın bir partisi ve genel başkanı olarak Azınlık adına güzel şeylerin olduğunu ve Azınlığa da bahar geldiğine dair güzel haberlerden bahsetmek istiyoruz; ama maalesef ülkemiz Yunanistan, Yunan Devleti her anlamda Batı Trakya Türklerini yok etmeye çalışmaktadır. Bizler, bunun bilincinde olmalıyız. Eğer bunun bilincinde olmazsak, belki bir asırdan bu yana var olduk ama yarınlarımız tehlike altında olacaktır. Az önce Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanımızdan aldığımız bilgiye göre yine okullarımız kapatılacaktır, ancak buna bir ‘Dur’ demeli. Eğer bizler ‘Dur’ demezsek kendimizi sorgulama zamanı gelmiştir. Şunu söylemek istiyorum. Eğitimli gençler yaratalım. Batı Trakya’nın her köşesinde eğitimli gençler var olmaya başladı ve var olacak.”

“GÜMÜLCİNE’DE BİZ SİZLER İÇİN VARIZ”

Gümülcine Muavin Konsolosu Davut Ocak, davete teşekkür ederek, katılımcılara Başkonsolos Ali Rıza Akıncı’nın selamlarını iletti. Başkonsolos Ocak, “Hıdrellez ta Orta Asya’ya kadar gitmektedir. Bu da demektir ki binlerce yıl gerilere gitmekte ve bu geleneği bugün de kutlamaktayız. Bu demektir ki varlığımız bu kadar uzun zamandan beri var. Sizin aranızdaki bu birlik ve beraberlik olduğu sürece de bir bin yıl daha inşallah buralarda, bu topraklarda olmaya devam edeceğiz. Böyle etkinlikler vesilesiyle aranızdaki küskünlük ve sürtüşmeleri ortadan kaldırmak gerekir. Böyle etkinliklere yeni bir sayfa olarak bakın. Hıdrellez’in bir çok manasının yanında bir de baharın uyanışına dikkat çekmek lazım. Bahar uyandığı gibi siz de yeniden uyanış yaşayın, silkinin, kendinize gelin ve kendinizi tekrar hesaba çekin. Bu vesileyle herkese teşekkür ediyorum. Gümülcine’de biz, sizler için varız. İstediğiniz zaman gelin, bir kapınız da orada var, varlık sebebimiz sizlersiniz” diye konuştu.

Protokol konuşmalarından sonra Ebru Kursuna katılan çocuklara başarı belgeleri verildi.

Etkinliğin kültürel bölümünde Güney Meriç Derneği halk oyunları toplulukları ve Edirne Halk Dansları Topluluğu çeşitli gösteriler sundu. Bulgaristan’dan gelen “Dostlar” Türk Halk Müziği Grubu ise söylediği türkülerle geceye ayrı bir renk kattı.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup