09-05-2017
Öğretmenin Sesi Dergisi'nin düzenlediği "Çocuk Kültür Şenliği" muhteşemdi
Öğretmenin Sesi dergisinin düzenlediği "Çocuk Kültür Şenliği" 7 Mayıs Pazar günü Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde gerçekleşti.
Düzenlenen şenliğe; başta T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve Eşi Hülya Akıncı, Muavin Konsolos Canay Kavuncu ve Eşi Bahar Kavuncu, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Meclis Üyesi Rıdvan Kocamümin, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Kadın Platformu Başkanı Sibel Osmanoğlu, öğretmenler, öğrenciler, öğrenci velileri olmak üzere yaklaşık 800 kişi katıldı.
Şenlik, Öğretmenin Sesi dergisi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Halil'in açılış konuşması ile başladı. İlknur Halil; 20. yayın yıllarına adım attıkları bugünlerde çocuklara yönelik bir etkinlik düzenlemenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Dergimiz Öğretmenin Sesi yayın hayatına başladığı günden bugüne kadar basın yayıncılığın yanında değişik alanlarda pek çok etkinliğe imza atarak toplumumuzda sosyal hayatın gelişmesine katkıda bulundu. Ortaokullar arasında farklı yıllarda beş kez kompozisyon yarışması düzenleyerek çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunmaya çalıştık. Ardından yine farklı yıllarda üç kez üniversiteler arasında 15'er günlük Dil Edebiyat ve Sanat Sohbetleri düzenledik. Daha sonra dergimiz yine bir ilke imza Batı Trakya'da Geleneksel Türk mutfağını tanıtmak amacıyla iki kez düzenlediği etkinlikte, yaklaşık 800 geleneksel yemeğimizi tanıtarak kayıt altına aldı.
Dergimiz 20. yayın yılına adım attığımız bugünlerde de çocuklarımızı okumaya, araştırmaya teşvik etmek ve onların hayal güçlerini geliştirmeye katkıda bulunmak amacıyla hepinizin bildiği üzere bir süre önce ilkokullar arasında "Çocuk Hakları" konulu şiir yarışması ve okul öncesi çocuklar arasında "Engelsiz Hayatlar" konulu bir resim yarışması düzenledi.
Yarışmamıza tüm etkinliklerimize olduğu gibi beklediğimizden çok daha büyük bir katılım oldu. İlkokul öğrencilerinden 155, okul öncesi grubundan da resim yarışmasına 71 çocuğumuz yarışmamıza katıldı. Bu katılım bizleri onurlandırdı, gururlandırdı. Ve gerçekten ne kadar doğru işler yaptığımızı bir kez daha anlamamızı sağladı." dedi.
İlknur Halil etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
İlknur Halil'in konuşmasının ardından Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet bir konuşma yaptı.
Necat Ahmet; çocukluk yıllarındaki yaşantının önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Bu konuda gelenek ve göreneklerimiz çok önemli, ailede verdiğimiz dersler çok önemli. Kişilikleri ona göre şekillenecek. Doğal beslenmesi, yalnız kalabilmesini öğretebilmek hayattaki mücadelesi açısından çok önemli. En önemlisi de kendi tarihini, kültürünü öğreterek çocuklarımızı yetiştirebilmek. Büyürken cesaretli ve hırslı olabilmesini sağlamak. Kendi masalları ve kendi romanları ile onları büyütmek muhakkak önemlidir. Finlandiya ve Norveç'e baktığımızda çocukların anaokul ve ilkokul dönemlerinde daha çok beceri ile ilgili eğitimler aldıklarını görüyoruz. Bu çocuklar uluslararası yarışmalarda daha başarılı oluyorlar. Burada mantık, cesaret, algı yapabilme hırsı bu çocukların kendilerine olan güvenlerini arttırmakta. Bu gibi etkinlikler ve ödüllendirmeler çok önemlidir."
Daha sonra Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı bir konuşma yaptı. Başkonsolos Akıncı, çocuklar için yapılan her türlü faaliyet ve fedakarlığın önemine değinerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:
Onları geleceğe hazırlamak kendimizi geleceğe hazırlamak demektir. Bir ucu geçmişi iyi tanımaya kimliğini değerlerini iyi tanımaya dayanan, bir ucu da modern hayatın çağdaş gereksinimleri iyi anlayan, iyi kavrayan bir eğitim sistemi ile bir bakış açısı ile çocuklarımızı geleceğe hazırlayabiliriz. İşin içinde hem eğitim olmalı hem değerler sistemi olmalı, hem sanat olmalı, hem spor olmalı her şeyi iyi düşünmeliyiz ancak bu şekilde doğru bakış açısı ile hareket eden sağlıklı toplumlar gelecekte başarılı olabilir.
Bizim Türk toplumunun bazı avantajları var ve tamamlamamız gereken eksikliklerimiz var. Avantajımız nedir, güçlü bir aile yapısına sahibiz. Komşuluklar, akrabalıklar. Mahalle hayatı hala ölmedi. Bunu Batı Trakya'da daha iyi görüyoruz. Türkiye’de hele ki büyük şehirlerde yavaş yavaş kaybolmaya başlayan bir çok değerin Batı Trakya'da yaşatıldığını görüyoruz.
Ama tamamlamamız gereken konular da var. Başta eğitim hayatı. Buna daha fazla eğilmemiz gerekiyor. Eğitimde eksiklikler malum. Çocuklarımızı geleceğe iyi bir donanımla hazırlamamız gerekiyor. Batı Trakya'da gördüğümüz aslında olumlu olan olumsuz yansımaları da olan bazı durumlar var. Çocuklarımızı kurslara gönderiyoruz. Görüyoruz ki bazıları kurs hayatı içinde boğulup kalıyor. Oradan oraya geçiyor. Dolayısıyla doğru bir seçim yapmamız gerekiyor. Acaba hangi konuları güçlü tutalım, hangi konulara ağırlık verelim. Hangi konuları bir kenara bırakalım. Burada ailelerin çok iyi karar vermesi lazım. Aksi halde bir yarış atına dönüşme ihtimali var çocuklarımızın." Ali Rıza Akıncı konuşmasını etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.
Konuşmaların ardından derginin iki ay önce açmış olduğu ilkokullar arasında "Çocuk Hakları" konulu şiir yarışması ve okul öncesi çocuklar arasında "Engelsiz Hayatlar" konulu bir resim yarışmasının sonuçları açıklandı.
Buna göre; ilkokullar arasında "Çocuk Hakları" konulu şiir yarışmasında dereceye giren isimler şöyle: Yarışmada "Hep Çocuk Olsam" isimli şiiriyle Efe Ali Kehaya birinci, "Çocuk Hakları" isimli şiiriyle Defne Mustafa ikinci, "Çocukluğumuz" isimli şiiriyle Kerem Sali üçüncülük ödülü aldı. Yarışmada Azat Kalın Salih, Hümeyra Osman Pehlivan, Yıldız Kapsuz, Şefika Bayramoğlu ve Selen Rıdvanoğlu'nun şiirleri de mansiyon ödülüne layık görüldü.
Okul öncesi çocuklar arasında "Engelsiz Hayatlar" konulu resim yarışmasının sonuçları da şöyle oldu:
Eymen Hasan (birinci)
Beril Mehmet (ikinci)
Erva İmamefendi (üçüncü)
Mansiyon
Ezgi Eblük
Sude Ömer
Zehra Huskoğlu
Esila Ali
Ceylin Dila
Ersoy Hüsnüoğlu
Düzenlenen yarışmaya şiirle 155, resimle de 71 çocuk katıldı. Ödül alamayan ancak yarışmaya katılan tüm öğrencilerin de isimleri anons edilerek kendilerine katılım belgesi ile ufak birer hediye takdim edildi.
Şiir seçici kurulunda; Araştırmacı Sabriye Delioğlu, Şair Sibel Gülistan ve Öğretmen Mümin Mümin yer aldı.
Resim seçici kurulunda da; Ressam - Öğretmen Fevzi Ali, Seramik sanatçısı Zeynep Tevfikoğlu, Ressam Füsun Süka ve Resim Öğretmeni Nebiye Hasanoğlu yer aldı.
Etkinlikte ödül töreninin ardından el sanatları gönüllüleri tarafından hazırlanan geleneksel çocuk giysilerinden oluşan 50 giysi, çocuklar tarafından davetlilere tanıtıldı.
Defilenin ardından davetliler bahçeye geçerek Gümülcine Zihinsel Engelliler Okulu yararına çocukların yaptığı elişlerinin ve ailelerin hazırladığı yiyeceklerin satıldığı "Çocuk Kermesi"nden alışveriş yaptılar.
Çocuklar gün boyunca Gümülcine Türk Gençler Birliği bahçesinde kendileri için hazırlanan değişik aktiviteler ve müzik eşliğinde bol bol eğlendiler.
Saat 15:00'de başlayan "Çocuk Kültür Şenliği" akşam "oyuncak hikayesi" isimli çocuk filmi gösterimi ile sona erdi.
Etkinlikte sunuculuğu Büşra Yusuf yaptı. Ayrıca ortaokul öğrencisi Defne Beren'in okuduğu "Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'nin maddeleri davetliler tarafından ilgiyle dinlendi.