Anasayfa


06-06-2015
Mehmet Görmez: “Sizler bizim ayrılmaz parçamızsınız”
Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez 1 – 2 Haziran tarihlerinde Batı Trakya’yı ziyaret etti.
6 Haziran 2015 Cumartesi



Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gümülcine’deki temaslarının ardından İskeçe’ye geçti. Görmez ve beraberindekiler İskeçe’de ilgiyle karşılandı.

İSKEÇE MÜFTÜLÜĞÜ

Mehmet Görmez İskeçe’de ilk olarak İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret etti. Görmez ve beraberindeki heyet burada İskeçeli erkek ve kadın din görevlileri tarafından karşılandı. Din görevlileriyle teker teker tanışan Görmez, müftü Ahmet Mete’den müftülük çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Mehmet Görmez’in müftülük ziyaretinde İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek de hazır bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Atik Camii’nde İskeçeli din adamlarıyla sohbet etti.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ

Görmez ve beraberindekiler daha sonra İskeçe Türk Birliği’ne geçti. Diyanet İşler Başkanı Görmez burada İTB Başkanı Ahmet Kurt, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, eski başkanlar, İskeçeli azınlık temsilcileri ve soydaşlar tarafından karşılandı.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, kendisini ikinci kez İskeçe Türk Birliği’nde misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Mehmet Görmez’in 2008 yılında İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret ettiği gün derneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davasının sonuçlandığını hatırlatan Kurt, yedi yıl önce açıklanan kararın hala uygulanmadığını söyledi.

GÖRMEZ: “KİMLİĞİNİZ İÇİN GÖSTERDİĞİNİZ GAYRET TAKDİR EDİLMELİ”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de konuşmasında Batı Trakya Türklerini kimliğini ve değerlerini korumak için gösterdiği azim ve gayretin takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Görmez şöyle konuştu: “Ülkelerin gücü önümüzdeki dönemlerde parasıyla ölçülmeyecektir. Ülkelerin gücü, kudreti, farklı kültürlere gösterdiği saygı ve sevgiyle ölçülecek. Bakın dünya hızla değişiyor. Fakat Osmanlı unutulmuyor. Bundan bir süre önce uluslararası bir konferansa katılıyordum. Konferans Brüksel’de yapılıyordu. Konuşmacılardan biri ortodoks bir papaz ve aynı zamanda bir din bilimcisiydi. Ve bana ‘Aslında biz size çok şey borçluyuz. Çünkü 400 yıl bizi yönetmişsiniz fakat bir dilimizi de dinimizi de korumuşuz’ dedi. Bana söylediklerini yapacağı konuşmada da söylemesini kendisinden rica ettiğimde ‘o kadar da değil’ cevabını aldım. Osmanlı, İstanbul’u, Kudüs’ü fethettiğinde ilk önce Müslüman olmayanları hakları garanti altına alınmıştır.”

“BU DURUM BU ÜLKEYİ YÜCELTMEZ”

İskeçe Türk Birliği’nin hala resmiyete kavuşmamış olmasını bir kayıp olarak nitelendiren Görmez, “İskeçe Türk Birliği’nde bulunuyoruz. Bu dernek Batı Trakya’daki Türk azınlığın kimliği ve tarihiyle özdeşleşmiş bir kurum. Ancak bu kurumun ismini kabul etmememkle bir şey elde edilemez. Türk kelimesi eğer benim kimliğimin bir parçasıysa, bunu bir yerleden sizlmekle, kabul etmemekle, derneğin tabelasından silmekle bir şey kazanamazsın. Bu durum bu ülkeyi büyütmez, yüceltmez. Ancak küçültür. Burada üzücü olan nokta dünyada insan hakları hamisi kesilen ülkelerin gündeminde böyle bir şeyin olmaması. Beni dinleyen bu ülkenin bütün yöneticileri, söylediklerimiz aynı zamanda bir dost olarak dinlesinler. Bunlar ancak kadim felsefenin yurdu olan bu ülkeyi büyütmez, küçültür. Bunlarla bir ülke asla büyümez. Bunları aşarak hareket etmek lazım. bizler mücadelelerimizi her zaman hukuk ve barış çerçevesinde yaparız. Mücadelemizi böyle yürütürüz. Bu bizim kültürümüzün bir gereğidir. Peygamberimiz bize böyle seslenmiştir.” diye konuştu.

“SİZLER BİZİM AYRILMAZ PARÇAMIZSINIZ”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Sizler bizim kardeşimizsiniz. Batı Trakya Türkleri olarak siz bizim ayrılmaz bir parçamızsınız. Evet sizler başka bir ülkenin vatandaşları ve bu ülkeye aitsiniz. Ancak bizlerin gönüllerine, gönüllerimize ve aramıza hiç kimse sınır koyamaz. Sizlere düşen en önemli görev kültürünüzü, kimliğinizi muhafaza etmektir. Müslümanlığınızı ve Türklüğünüzü korumaktır. İnanç, din, iman kültürümüzü oluşturan tüm unurların temel maddesidir.”

Görmez ve beraberindeki heyet İTB ziyaretinin ardından İskeçeli azınlık temsilcileriyle akşam yemeğinde biraraya geldi. azınlık temsilcileriyle tanışma ve sohbet etme fırsatı bulan Mehmet Görmez daha sonra İskeçe Aşağı Mahalle Çınar Camii’nde düzenlenen Berat Kandili Özel Programı’na katıldı. cami girişinde İskeçeli soydaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Diyanet İşleri Başkanı buradaki soydaşların kandilini kutladı.

BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜSÜ DE KATILDI

İskeçe Aşağı Mahalle Çınar Camii’ndeki Berat Kandil Programı’na Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’in yanısıra, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı ve Bulgaristanlı din adamları da katıldı.

KALABALIK SOKAKLARA TAŞTI

İskeçe Çınar Camii’ndeki Kandil Progamı’na yoğun bir katılım oldu. iskeçe ve civar köylerden çok sayıda soydaş İskeçe Aşağı Mahalle Camii’ne akın etti. Buradaki kalabalık camiye sığmayınca, cami avlusu ve sokaklara kilim ve halılar serildi. Çok sayıda soydaş programı buradan izledi. Bu arada cami avlusuna da dev ekran yerleştirildi. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen mevlithan ve hafızların okuduğu Kur’an-ı Kerim ve mevlit, Batı Trakyalı soydaşların büyük beğenisini topladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen İskeçe Çınar Camii’ndeki Berat Kandili Özel Programı, TRT – AVAZ, TRT – Diyanet ve Tek Rumeli kanallarından canlı yayınlandı.

METE: “TELEVİZYONLARDAN İZLEDİĞİMİZ PROGRAMI BURADA YAŞIYORUZ”

Berat Kandili Özel Programı’nın başında konuşan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı ve ekibini İskeçe’de ve Batı Trakya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle dedi: “Bu akşam bizler için, Batı Trakya için çok büyük öneme sahip. Bizler daha önce kandil gecelerinde televizyonlardan seyrettiğimiz programları, hocaları, mevlitleri burada kendi evimizde, şehrimizde, camimizde yaşıyoruz. Teşekkür ediyoruz. Allah sizlerden razı olsun.”

GÖRMEZ: “MİRAÇ KANDİLİ’NDE KUDÜS’TE, BERAT KANDİLİ’NDE BATI TRAKYA’DA”

Berat Kandili’nde İskeçeli kardeşleriyle geçirmekten büyük bir bahtiyarlık duyduğunu ifade eden TC Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Berat Kandili hakkında bilgi verdi. Miraç Kandili’ni Kudüs’te ihya ettiğini hatırlatan Görmez, “Bu akşam da burada Batı Trakya’da, İskeçe’de sizlerle birlikteyiz. Görmez Berat Kandili hakkında şunları söyledi: “Berat bizlere affetmeyi öğretir aynı zamanda. Berat’ın bir anlamı da özgür olmaktır. İnsan arzu ve tutkularını tutsağı olmaktan çıkınca özgür olur. Ahlaki ve vicdanı hürriyet çok önemli. nice serbest köleler vardır ve nice hapsedilmiş ögüzler vardır. Burada sizlerin çok önemli görevleri var. çünkü sizler bu topraklarda aynı zamanda İslam’ın temsilcilerisiniz. Bu nedenle çocuklarımızı eğiteceğiz. Kültürümüzü, değerlerimizi ve dinimizi muhafaza edeceğiz.” diye konuştu. Mehmet Görmez kendilerine gösterilen misafirperveliğe ve ilgiye teşekkür ederek, herkesin Berat Kandili’ni kutladı.

Kandil özel programından sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez cami çıkışında kendisini bekleyen soydaşlarla görüşerek, sohbet etti ve teşekkür etti.

MERİÇ İLİ ZİYARETİ

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Berat Kandili dolayısıyla geldiği Batı Trakya’ya ziyaretin ikinci gününde Meriç ilini ziyaret etti.

SEYYİD ALİ SULTAN DERGAHI
Ruşenler köyü yakınında bulunan Seyyid Ali Sultan Dergahı’nı ziyaret eden başkan Mehmet Görmez, burada Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Karahüseyin, kanaat önderleri ve kalabalık bir toplulukla dergahın kapısında karşılandı.

“BURANIN BEKÇİLİĞİNİ YAPAN BEKTAŞİ KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTE OLMAKTAN DOLAYI BAHTİYARLIK YAŞADIK”

Dergah içinde yer alan Seyyid Ali Sultan Türbesi’ni ziyaret eden Görmez, burada kendilerine eşlik eden din görevlileriyle birlikte dua etti. Dua sonrası dergahın anı defterini de imzalayan Görmez buradaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “2015 Berat Kandili’ni Batı Trakya’daki millet varlığımızla birlikte idrak etmenin bahtiyarlığını yaşadık. Türkiye’ye dönerken Hoca Ahmet Yesevi’nin İslam’ın öngördüğü insan-ı kamil göreceliğini yüzyıllar önce Rumeli’ye taşıyan Seyyid Ali Sultan Dergahı’nı ziyaret etmekten, buranın bekçiliğini yapan Bektaşi kardeşlerimizle birlikte olmaktan dolayı ikinci bir bahtiyarlık yaşadık.”

Daha sonra Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Karahüseyin ve diğer kanaat önderleriyle birlikte dergahı gezen Görmez gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. “Hem Anadolu’da hem Rumeli’de biz bu dergahları kaybetmekle İslam medeniyeti çok şey kaybetti” diyen Görmez, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü bugün burada ziyaret ettiğimiz zat ve benzeri insanlar asırlar önce, İslamiyetin en büyük ideali olan insan-ı kamil idealini bu topraklara getirmek için geldiler. Hem Hoca Ahmet Yesevi’nin hem Hacı Bektaş Veli’nin kamil insan öğretisini yeryüzüne yaymak için bu topraklara yüce dinimizin rahmet mesajlarını getirdiler. Son yıllarda İslam dünyasında kamil insan sorunu yaşıyorsak irfan geleneğimizi bu medeniyetimizde kamil insan yetiştirme mekanları olan bu dergahları zayıflattığımızdan dolayı çok büyük kayıplar yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Ben burada dedemizi ve kardeşlerimizi ziyaret etmekten de çok büyük bir mutluluk duydum.”

“İNSAN-I KAMİL YETİŞTİREN DERGAHLARIMIZI ÖTELEMEKLE BİR ÇOK ŞEY KAYBETTİK”

Müslümanların aynı inancın mensupları olduğunu belirten Görmez, “Aynı Allah’a iman ediyoruz, aynı peygambere inanıyoruz, aynı Kitab’ın müminleriyiz, aynı ahirete iman ediyoruz. Dolayısıyla aramızda bu kadar büyük bir mensubiyet varken, bizim başka mensubiyetleri öne geçirmemiz doğru değil. Bu gün İslam dünyasında çok büyük acılar yaşanıyor. Ama insan-ı kamil yetiştiren dergahlarımızı ötelemekle bir çok şey kaybettik. Bunu tekrar hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Daha sonra kanaat önderlerinden Dede Mehmet Koç söz alarak, ilk defa Türkiye Diyanet İşleri Başkanı’nın bu dergahı ziyaret ettiğini belirterek, bundan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e bu ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Dergah ziyareti sonunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindeki diğer katılımcılara bölge halkı tarafından öğle yemeği ikram edildi.

DİMETOKA ZİYARETİ

Dergah ziyaretinin ardından Dimetoka’ya geçen Mehmet Görmez ve beraberindekiler burada Dimetoka Müslümanları Spor, Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Süleyman Macur ve yönetim kurulu üyeleri tarafından çiçeklerle karşılandı.

Görmez, Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’ni de ziyaret etmek istedi. Ancak Dimetoka Camii’nin anahtarlarını üzerinde bulunduran kişinin şehirde bulunmaması nedeniyle cami ziyareti gerçekleştilemedi.

“CAMİİ KAPILARININ AÇILMAMIŞ OLMASINDAN DOLAYI BÜYÜK BİR BİR ÜZÜNTÜ DUYDUM”

Burada gazetecilere kısa bir açıklamada bulunan Görmez şu ifadeleri kullandı: “Çelebi Mehmet camisi Osmanlı mirasının en önemli eserlerinden bir tanesidir. Bundan 10 yıl önce içini görmüştüm. Aynı zamanda Bursa Ulu Camii’nin çok güzel bir benzeridir. 10 yıl önce geldiğimde restorasyon çalışmaları vardı ve bir kaç yıl içinde bitecekti. Ama hala bitmemiş olmasından dolayı üzüntü duydum. Ayrıca bugün cami kapılarının en azından son durumu görmek açısından açılmamış olmasından dolayı da çok büyük bir üzüntü duydum. Bizler Türkiye’de bir taraftan kiliseleri onarırken, bir taraftan da Balkanlar’daki insanlık mirası olan bu eserlerin hala bu tür oyalamalarla restore edilmemiş olmasından üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim.”

Son olarak Dimetoka Müslümanları Spor, Kültür ve Eğitim Derneği’ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, burada dernek başkanı Süleyman Macur’u çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve beraberindekiler, karayoluyla Edirne Pazarkule sınır kapısından Türkiye’ye geçti.

Başkan Mehmet Görmez’e ziyaretleri boyunca Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif eşlik etti.



Haberler


ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı

Mucize Tiyatrosu ayakta alkışlandı

Kipi Gümrük Kapısının iyileştirilmesi projesi için ilk adım atıldı

Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı

Olimpiyat ateşi Batı Trakya’dan geçti

Caner İmam doludan zarar gören köyleri ziyaret etti