Anasayfa


06-06-2015
15. KİRAZ FESTİVALİ’NE YOĞUN İLGİ
Rodop ili sınırları içinde yer alan Yassıköy Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 15. Kiraz Festivali bu yıl 5-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bölge halkı bu yılki kiraz festivaline yoğun ilgi gösterdi.
6 Haziran 2015 Cumartesi



Yassıköy belediyesine bağlı Bulatköy’deki futbol sahasında düzenlenen festivale, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, eyalet meclis üyeleri Ahmet İbram ve Önder Mümin, yerel yöneticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu gazeteci İlhan Tahsin’in yaptığı festival programının açılış konuşmasını Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı yaptı. İlk olarak tüm katılımcıları selamlayan başkan Kadı, 15. Kiraz Festivali etkinliklerine katılan izleyicilere iştiraklerinden dolayı teşekkür etti. Ekip olarak bu bayrağı 8 yıl önce devraldıklarını hatırlatan Kadı, “Üstlendiğimiz bu görevin önemini idrak ettik. Kendimize hedef belirledik. Bu doğrultuda canla başla çalışıp hedeflerimize doğru yolumuza devam ediyoruz. Kiraz üreticisi ve ürünün desteklenmesi yönünde çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bu festivaller ışığında bölge kirazımızın Avrupa ve dünya pazarlarına sunulmasında önemli bir yeri olmuştur. Bu yıl da ülkemizdeki zor ekonomik şartlara rağmen festival etkinliklerimizin gerçekleştirilmesi için her türlü fedakarlığı yaptık” diye konuştu.

“KİRAZ KOOPERATİFİNİN DAHA AKTİF ÇALIŞMASI GEREKLİ”

Son yıllarda dünyada genelinde mevcut tümm kaliteli kiraz türlerinin bölgede bulunması, kiraz dikili alanların çoğalmaya devam etmesi ve kirazın 2008 yılından bu yana kalite belgesi almış olmasının önemine işaret eden Kadı, Kiraz kooperatifinin daha aktif çalışması gerektiğini vurguladı. Kiraz kapasitesinin artması gerektiğini de ifade eden Kadı sözlerini şöyle tamamladı: “4 bin ton yıllık kapasite ile ülkemiz kiraz üretiminin yüzde 10’una sahibiz. Ancak bizden talep edilen miktarın sadece 5’te birini sunmaktayız. Son olarak bu festivalin gerçekleşmesinde sponsor olan firmalara ve Bulatköy Kültür Derneği’ne teşekkür ediyorum.”

“KİRAZ ÜRETİMİNİN ARTMASI MEMNUNİYET VERİCİ”

Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı yaptığı konuşmada, yaka bölgesinde üretilen kirazın ekonomik anlamda eylatin bir katma değeri olduğunu söyledi. Üretilen kiraz türlerinin artmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Katrancı, ticari açıdan da mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.

Daha sonra Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf’u temsilen danışman Hakan Mümin söz aldı. Milletvekili Ayhan Karayusuf’u temsilen festivalde yer aldığını belirten danışman Mümin, Karayusuf’un meclis çalışmalarından dolayı Atina’da olduğunu ve kendilerinin katılımcılara selamlarını iletti.

“EN LEZZETLİ KİRAZI BATI TRAKYA’DA TATTIM”

Son olarak tüm protokol üyelerini ve diğer katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle 15 yıldır böylesine güzel bir festivali başlatan, yapan, devam ettiren ve gelenekleştiren tüm yetkilileri kutlamak istiyorum. Batı Trakya’nın çok verimli toprakları var ve bu topraklarda en verimli ürünlerden biri de kiraz. Ben hayatımda yediğim en lezzetli kirazı burada tattığımı söylemek durumundayım. Buraya geldikten sonra öğrendim; Kuzey yarım kürede Kaliforniya’dan sonra kirazın en erken yetiştiği topraklar Batı Trakya.”

“KİRAZI DAHA İYİ YETİŞTİRMENİN VE DAHA İYİ YAYGINLAŞTIRMANIN YÖNTEMLERİ BULUNMALI”

Son olarak kirazın ekonomik değerinin yüksek olduğunu anımsatan Başkonsolos Akıncı sözlerini, “Kirazı daha iyi yetiştirmenin ve daha iyi yaygınlaştırmanın yöntemleri bulunur ise devamında bunun üzerinde yoğunlaşılırsa burada yaşayan herkes için tatmin edici sonuçlar doğuracaktır. Ümit ediyorum, bu yönde adımlar atılır ve sonuçlar alınır” diyerek tamamladı.

Protokol konuşmalarının ardından sırasıyla Ortacı Kültür Derneği, GTGB Folklor Ekibi ve son olarak da GTGB Saz Ekibi söyledikleri birbirinden güzel şarkılarla halk doyasıya eğlendi.

Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi