07-06-2015
Hüseyin Esat: "Tütün üretiminde kalite çok önemli"
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, üreticilerden tütünde kaliteye önem vermelerini istedi.
Tütün ekimi döneminin başladığını hatırlatan Esat, çiftçilere bereketli bir yıl diledi.
Tütüm ekim döneminin en hızlı aşamasında bulunduğumuzu anlatan kooperatif başkanı Hüseyin Esat, "Tütün ekimi tüm hızla devam ediyor. Önümüzdeki 20 gün içinde tütün ekiminin tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Şu anda tütüncü tarlada. Haşlamalar ocaktan çıkartılıp, tarlaya ekiliyor. Bir taraftan da sulamalar yapılıyor. Halkımız, çiftçimiz yoğun bir dönem yaşıyor. Alın teri döküyor. Tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum. Aynı zamanda hepsine bereketli bir yıl diliyorum." dedi.
"İLAÇLAMA KONUSUNA DİKKAT"
Tütün üretimi açısından en önemli konunun kalite olduğunu vurgulayan Hüseyin Esat, ilaçlama konusunun önemine değindi. Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı şöyle dedi: "Tütün konusunda kalite çok önemli. Bu nedenle tütüncülerimizin ilaçlamaya dikkat etmesi gerekiyor. Buna çok önem versinler. Kullanılması yasak olan ilaçları kesinlikle kullanmasınlar. Sadece önerilen ilaçları kullansınlar. İlaçlama konusunda merak ettikleri veya bilmedikleri bir husus varsa kooperatife veya ziraat mühendislerine başvurabilirler. Önerilen ve kullanılmasına izin verilen ilaçlar dışında başka ilaç kullanmasınlar. Eskiden Yunanistan'da çok ilaç kullanılıyordu. Ama son yıllarda bu durum değişti. İlaç kullanımı eskiye oranla üçte bire düşmüş vaziyette."
"YURT DIŞINDAN İLAÇ ALMAMAYA ÖZEN GÖSTERSİNLER"
Yurt dışından ilaç kullanımı konusunda da çiftçileri uyaran kooperatif başkanı Hüseyin Esat şu ifadelere yer verdi: "Bazen tütün üreticilerimiz veya çiftçilerimiz daha ekonomik olması nedeniyle yurt dışından tarım ilacı satın alıyorlar. Bu konuya dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. 5 - 10 euro daha ucuz olacak diye daha başka sorunlar yaşamasınlar. Gerek ürün açısından, gerekse insan sağlığı açısından tarım ilaçları konusu çok önemli. Çiftçilerin, ziraat mühendisleri tarafından önerilen ilaçları kullanmaları gerekir. Dünya Sağlık Örgütü bile tarım ilacı kullanımında en önemli unsurun insan sağlığı olduğunu söylüyor. Unutulmaması gereken bir diğer konu da tütünün kalitesi. İlaç kullanımı kaliteyi de etkiliyor. Sulamaya, ilaçlamaya çok dikkat etmemiz lazım. Son yıllarda bölgemizde üretilen tütün kaliteli bir tütün. Bu kaliteyi üst seviyelerde tutmamız gerekiyor."
"İNSANIMIZ TÜTÜNDEN MEDEN UMUYOR"
Geçen yıl Batı Trakya bölgesindeki tütün üreticisi sayısının arttığına dikkat çeken Hüseyin Esat, geride bıraktığımız sezonda Rodop ve Meriç illerinde 6.718 üreticinin tütün teslim ettiğini söyledi.
Esat şöyle konuştu: "Geçen yıl Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi olarak Rodop ve Meriç illerinde toplam 6.718 üreticinin tütün teslim ettiğini tespit ettik. Bir önceki yıl bu rakam 6.400 civarındaydı. Yani geçen yıl üretim yapan çiftçi sayısı arttı. Bu da ekonomik krizin bir sonucu. Bu yıl da bu rakamın çok az daha artacağını tahmin ediyoruz. Kesin rakamları önümüzdeki haftalarda öğrenebileceğiz. Tahminimiz geçen yıla göre 80 - 100 kişilik bir artışın olabileceği yönünde. İskeçe'de de 2.850 civarında üretici tütün teslim etti. Orada da küçük de olsa bir artış var. Bu durum tütün üretiminin halkın ümit kapısı olmaya devam ettiğini söyledi. İnsanımız tütünden meden umuyor, meden ummaya devam ediyor."
"TARIM BAKANI UMUT VERDİ"
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı'yla görüştüklerini hatırlatarak, bakanın tütün primleri konusunda umut verdiğini söyledi. Tütün üreticileri kooperatifleri temsilcileri olarak 19 Mayıs tarihinde Atina'da Tarım Bakanı Vangelis Apostolu ile yaptıkları görüşmede prim konusunun da ele alındığını anlatan Hüseyin Esat, "Kendisiyle tütün primlerini de konuştuk. 2017 yılından itibaren tütün primleri konusunun üreticinin istediği yönde değişebileceğini söyledi sayın bakan. Ümitli konuştu. Primlerin bağımlı sisteme (sindedemeni) geçebileceğini söyledi.
Bizden komisyon oluşturmamızı ve temsilcilerimizi belirlememizi istedi." diye konuştu.