Anasayfa


24-07-2017
Seçek’te çay gecesi geleneği devam etti
Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen geleneksel “Çay Gecesi” bu yıl 22 Temmuz Cumartesi günü Seçek Yaylası’nda yoğun katılım ile gerçekleşti.
24 Temmuz 2017 Pazartesi



Yakında yapılacak olan SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel etkinliklerine tüm halkı davet etmeyi amaçlayan Çay Gecesi etkinliğinde her yıl olduğu gibi bu yıl da börek ve tatlı yarışması yapıldı. Çay Gecesi’nde, 28-30 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinliği’ne tüm halk davet edildi.

Altmış kişinin katıldığı börek ve tatlı yarışmada birinci, ikinci ve üçüncüyü belirlemek için jüri üyeleri seçildi. Jüri üyeliğine Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve eşleri, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve eşleri seçildi. Jüri üyelerinin yapmış olduğu değerlendirme sonucunda Saraylı tatlısı ile Büyük Derbent köyünden Hamidiye İstanbullu birinci oldu. Birincilik ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı takdim etti. Yarışmanın ikincisi Babalar köyünden Eda İbrahim, ödülünü Muavin Konsolos Osman Şahin’den aldı. Yarışmanın üçüncüsü Babalar Köyünden Hatice Paşa’nın ödülünü ise Seçek Derneği Başkanı Mesut Şerif verdi.

Etkinlikte ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı’nın eşi Hülya Akıncı’ya ve tüm yarışmacılara Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından çeşitli hediyeler verildi. Yarışmanın sonunda börek ve tatlılar tüm katılımcılara ikram edildi.
Etkinlikte Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif ve Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı birer selamlama konuşması yaptı.

MESUT ŞERİF
Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğin önemine değindi. Şerif konuşmasının devamında “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak tefrikaya, bölünmeye, birlik ve beraberliğimizi zedeleyip bozmaya yönelik her çeşit faaliyet ve davranıştan uzak durmalı, bu tür gidişatların vuku bulmasına hiçbir zaman asla rıza göstermemeliyiz. Hele hele söz konusu nifak ve bölücülük tohumlarının biz Batı Trakya Müslüman Türklerine, bizi çekemeyen karanlık güçler, iç ya da dış mihraklar tarafından ekilmek istendiği, tezgahlandığı anlaşılırsa buna yasal yollarla mutlaka karşı çıkıp dur demeliyiz.

Hepinizin malumudur ki, son dönemde bölgemizde küçük bir gurup tarafından patlak veren sözde mezhebi ayırımcılık, soydaşlarımızı bölme çabaları, hepinizin gördüğü üzere başarılı olamamıştır. Bir çoğunuz bilmiyor olabilir, Ben Hanefi mezhebine mensup bir bireyim lâkin eşim Alevi-Bektaşi erkanına mensup ve biz bundan gurur duyuyoruz. Bu birlik ve beraberliği bozmaya çalışan ve sadece kendi çıkarları için hareket eden bu küçük gurup, Derneğimizin verdiği tüm tavizlere; eğer ki sorun başkan ise, mezheb farklılığı ise, başkanlıktan çekileceğimi bildirmemize rağmen uzlaşmak istemediler ve ne yazıktır ki, ne üzücüdür ki Bektaşi dedelerine, bin yıllık Horasan erkanına saygısızlık ettiler. 700 yıllık Seçek Şenliklerine bu kültürel etkinliğimize bölücülüğü, ayrımcılığı alet etmeyelim, gelin birlikte bu ortak değeri sahiplenelim ve daha da ileri taşıyalım” dedi. Mustafa Şerif konuşmasının devamında 28,29 ve 30 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinliklerine herkesi davet etti. Şerif konuşmasının sonunda geceye katılanlara ve yarışmacılara ayrı ayrı teşekkür etti.

ALİ RIZA AKINCI
Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı yaptığı konuşmada çay gecesinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Akıncı konuşmasının devamında “Seçek Şenlikleri birçok açıdan önemlidir. Her ne kadar 600-700 yıllık bir tarihi geçmişi olduğu söylense de, aslında bizim Orta Asya’dan, Horasan’dan beri getirdiğimiz bir adettir ve oralarının izlerini taşımaktadır.
Güreşçilik, bahadırlık, cengaverlik, Türk Milleti’nin tarih boyunca damgasını vurduğu alanlar. Seçek Şenlikleri’nin tarihi geçmişine baktığımızda bir yandan bu ruhun, bir taraftan da Horasan erenlerinin taşıdığı Seyyid Ali Sultanların, Sarı Saltukların, Ayvaz Dede’lerin bu topraklara getirdiği tasavvuf ruhunun, hoşgörünün, insan sevgisinin izlerini taşıyor.
Bu yüzden bu adetlere her ne pahasına olursa olsun sizlerin sahip çıkmanız çok çok önemli. Bu geleneği hakkıyla yürüten Seçek Kültür Derneği’ne de teşekkürlerimi sunuyorum. Ümit ediyorum ki bugün burada var olan kalabalığın, coşkunun, dinamizmin çok daha fazlası önümüzdeki hafta yapılacak olan güreş şenliklerinde olacaktır ki böyle olacağına da eminim.
Bu sene maalesef bazı tartışmalarla geçti. Az önce sayın Başkan da değindi, bizim de şahit olduğumuz, gelişmelerini iyi bildiğimiz, gereksiz, anlamsız bir tartışma yürütüldü; toplumun ileri gelenleri, akıl sahipleri, topluma öncülük eden birçok insan bu tartışmanın lüzumsuz olduğunu, birlik beraberlik içerisinde bu etkinliği yürütmek gerektiğini vurguladılar; hatta itiraz olarak dile getirilen bütün hususları da kabul ettiler. Ancak, Türkçemizde güzel bir tabir vardır, “Maksat üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse” yapacak bir şey kalmıyor.
Tabii ki sizler bu tabloyu gayet iyi görüyorsunuz, toplum da gayet iyi okuyor. Esas olan birlik beraberliktir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin, başkalarının ve Horasan erenlerinin bu topraklara taşıdığı şey birlik beraberlik ruhudur. Her ne pahasına olursa olsun bölünmeye, tefrikaya, fitneye yol vermemek gerekir’ dedi.

Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşi Hülya Akıncı başta olmak üzere muavin konsoloslar Osman Şahin ve Davut Ocak, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve meclis üyeleri, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, SÖPA Derneği Öğretmenler Birliği Başkanı Salih Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, İskeçe ÇINAR Derneği Başkanı Cengiz Ömer, Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Sofolu Belediyesi Çilingirmahalle Muhtarı Mehmet Bostancı, Şapçı Azınlık Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Özgür Yusuf, İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Sevil Şerifoğlu, Kozlukebir Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuran Mustafa, Gümülcine Türk Gençler Birliği Genel Sekreteri Nihat Bimbaşı ve diğer yöneticiler, Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda soydaş katıldı.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret