Anasayfa


25-07-2017
Dr. Sadık Ahmet 22. ölüm yıldönümünde büyük katılımla anıldı
Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun lideri, Dostluk Eşitlik Barış Pastisi’nin kurucususu ve Rodop ili eski bağımsuz milletvekili merhum Dr. Sadık Ahmet 22. ölüm yıl dönümde 24 Temmuz Pazartesi günü kabri başında anıldı.
25 Temmuz 2017 Salı



Batı Trakya Müslüman Türklerinin hakları için verdiği mücadele ile azınlığa karşı yapılan haksızlıkları dünyaya duyuran, Dr. Sadık Ahmet bu yıl büyük bir kalabalığın katılımıyla anıldı.

DEB Partisi ve Sadık Ahmet ailesi tarafından Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başsında düzenlenen anma töreninde, merhum lider rahmetle ve minnetle anıldı. Törene Batı Trakya’nın her bölgesinden soydaşlar katıldı.

Törende Yunanistan’daki Makedon Azınlığı “Gökkuşağı” Partisini temsilen katılan Yorgos Papakis’in “Yunanistan’da Türk olmak hala suçsa, ben sizlerin huzurunda Türküm diyorum” sözleri halk tarafından alkışlandı.

Sadık Ahmet’in 22. Ölüm yıldönümü vesilesi ile Gümülcine Kahveci mezarlığı’nda düzenlenen anama töreni Gümülcine Müftülüğü din görevlileri İsmail Ahmet ve Ahmet Arif tarafından sala ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

Daha sonra etkinliğin sunuculuğunu yapan ve DEB Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi olan Mustafa Şargo tarafından Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vuçis, Yunanistan Kültür Bakanı Lidia Koniyordu ve Milletvekili İlhan Ahmet’in göndermiş oldukları mesajlar okundu.

Okunan mesajlardan sonra protokol konuşmalarına geçildi.

MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ

Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genele Başkanı Mustafa Ali Çavuş yaptığı konuşmada “Bu gün merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in 22. Ölüm yıldönümü . her geçen yıl bizler Batı Trakya Müslüman Türk toplumu onu özlemle yad ediyor ve anıyoruz. En önemlisi de gençlerimizin ve Batı Trakya Türk kadınının burasını doldurmuş olmasıdır. Onu ne kadar anladığımızı bu davadan Batı Trakya Türklerinin asla vazgeçmeyeceğinin göstergesidir. Onun hayallerin ve idealleri gerçekleştirmek bizlere merhum liderimizin mirası olan DEB Partisi yöneticilerine ve çok sevdiği halkı Batı Trakya Türklerine ait” diyen Ali Çavuş Yunanistan’ın Lozan anlaşmasını uygulamadığını ve azınlığı birinci sınıf vatandaş değil ikinci ve üçüncü sınıf vatandaş olarak gördüğünü belirtti ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak haklarını arayacaklarını ve önümüzdeki günlerde Batı Trakya Türkleri için inşallah güzel günler olacağını belirtti. Mustafa Ali Çavuş konuşmasının devamında “ Bundan birbuçuk yıl önce Parti Merkezi’ne bir saldırı düzenlendi. Liderimizin canını verdiği ve kanı bulunan aracı oradan aldılar. Biz şunu iyi biliyoruz. 1995 yılındaki o kaza demek ki tesadüf değilmiş. Buradan ülkemiz yöneticilerine çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen azınlığın hiçbir şeye değişmeyeceği, liderimizin kanı bulunan o aracı bir an önce bulunuz. Bizler Batı Trakya Türkleri olarak sizlere şu sözü veriyoruz. Bu davada Batı Trakya Türkleri rahat nefes alan kadara mücadeleye devam edeceğiz. Her platformu kullanacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Liderimizin ruhu şad mekanı cennet olsun” dedi.

MUSA YURT
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi temsilen törene katılan Teşkilat Başkanı Musa Yurt yaptığı konuşmada Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi ve şubeleri adına hepinizi selamlıyorum diyen Musa Yurt, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinin üzerinden yaklaşık 30 yıl, rahmetli liderimizin ayrılışının üzerinden de tam 22 yıl geçtiğini fakat var olan sorunların çözümünü bir kenara bırakın, olanlarla birlikte Batı Trakya Türkler Azınlığı’na yönelik bugün yaratılan yeni gasp ve sindirme politikaları devem ettiğini belirtti ve “büyük dava adamı liderimiz Dr. Sadık Ahmet ile birlikte geçmişte omuz omuza günümüzde ise onun açtığı yolda hareket ederek haklı mücadelesini sürdüren Batı Trakya Türk toplumu elinden alınan yasal hakları tekrar elde etmek adına yörüttüğü mücadelesini her daima hukuk çerçevesinde yoluna devam edecektir. Batı Trakya Türk toplumu bu yasal mücadelesini dışına çıkmamış ve çıkmayacaktır” dedi.

HALİT HABİPOĞLU
Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu yaptığı konuşmada Batı Trakya Türkler Azınlığın sorunlarını dünya kamuoyuna aktardıklarını fakat Yunanistan’ın hoş görülü olmadığını tam tersine kötü niyetli olduğunu belirtti ve sorunların çözümü zor da olsa davaya sahip çıkılması gerektiğini belirtten Habipoğlu birlik ve beraberliğin önemine değindi.

AHMET METE
İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete yaptığı konuşmada Batı Trakya davasının kutsal bir dava olduğunu belirtti ve Batı Trakya davasında ismini tescil ettirmiş olan Dr. Sadık Ahmet’i andıklarını fakat nice “Dr. Sadık Ahmet’ler var kaybettiğimiz. Ama nice Dr. Sadık Ahmet’ler ver bu devlete hizmet edecek olanlar” olduğunu belirtti

İBRAHİM ŞERİF
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif yaptığı konuşmada Sadık Ahmet’in dava ve hapishane arkadaşı olduğunu belirtti ve “Sadık Ahmet’in o dönemde geto hayatı yaşayan Batı Trakya Müslüman Türklerinin Lozan’dan doğan vatandaşlık haklarını alabilmek için başlattığı bir mücadele vardı. Bu mücadele sonunda bugünlere ulaştık. Yeni gelen nesiller eğer bu mücadeleleri yapan insanları bilmezse yarınlarını düzgün yaşaması ve yolunu bulması mümkün değildir. Azınlığının damının kiremit’ini aktaramadığı, taş taş üstüne koyamadığı, evinin çatısı aktığı zaman üzerine bir kiremit koyamadığı, ehliyet alamadığı, her türlü vatandaşlık haklarından mahrum olduğu Lozan’dan doğan haklarını almak için bir mücadele başlatmıştı. Nankör insanlar değiliz. Bugün bu sıkıntıların bir kısmı giderildi. Parası olan dükkan da, ev de alabiliyor. Ama en acısı azınlık haklarımızı, pozitif haklarımızı maalesef almış değiliz. Tam tersine geri gidiyor. 21. asır anaokullarının mecburi olduğu bir dönemde azınlık kendi çocuklarını maalesef kendi ana dilinde eğitemiyor. Anaokulları açılamıyor. Var olan çocuk yuvaları bile cezalandırılıyor. Anlaşmalar gereği müftülerini kendileri seçmesi gerekirken biz seçtikleri müftüleri, makam gaspından dolayı geçmişte yargıladılar son zamanlarda da her ay karakola, savcılığa ifade vermeye gittik. Bugün baktığımız zaman ilkokullarımız kapatılıyor, planlı ve programlı bir şekilde ilkokullarımızın içi boşaltılıyor. Azınlık insanı devlet okullarına çocuklarını göndermeye zorlanıyor. Bir çok okullarımız çocukları olmadığı için değil, eğitim kalitesi çok düşük olduğu için çocuklarımız devlet okullarına yöneldiği için okullarımız kapandı. Bu gün hala Gümülcine Türk Gençler Birliği 1928 yılında Gümülcine Türk Gençler Birliği olarak kurulmuş olmasına rağmen, başındaki Türk kelimesi olduğundan dolayı kapalı bulunuyor. Bir çok derneğimizde olduğu gibi kendimizi resmen Türk olarak ifade edemiyoruz” dedi.

YORGOS PAPADAKİS
Yunanistan’daki Makedon Azınlığın siyasi partisi “GÖKKUŞAĞI”nın Temsilcisi Yorgos Papadakis yaptığı konuşmada Gökkuşağı Partisi temsilcisi olarak bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Sadık Ahmet’i hayatta iken tanıma fırsatı olmadığını fakat 1990 yılları başlarında Türk olduğunu beyan ettiği için hapishaneye gönderildiğini o dömen televizyon kanallarında gördüğünü belirtti ve “Yunanistan’da Türk olmak suçsa, ben, sizlerin huzurunda Türküm diyorum” dedi. Papadakis konuşmasının devamında Sadık Ahmet yaşmış olsaydı yapılanlar hakkında neşeli olmayacağını, bu gün bile Türküm derseniz bunun iyi duyulmadığını, tahrik olarak görüldüğünü belirtti ve “İskeçe Türk Birliği Yunanistan mahkemeleri tarafından hala tanınmış değil. ‘Makedon Kültür Evi’ olayında olduğu gibi. Halbuki bunlar hakkında AİHM’nin kararları vardır” diyen Yorgos Papadakis DEB Partisi’nin güçlendiğini ve 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarılı olduğunu belirtti ve azınlık hakların verilmesi ile Yunanistan’ın demokratik olarak daha güçleneceğini belirtti.

NAİM ELGANDUR
Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elgandur yaptığı konuşmada adalet ve eşitlik istediklerini belirtti ve “ bu güzel ülkede yaşayan Müslümanlar için adalet ve eşitlik istiyoruz. Müzlumanlar olarak, tüm kalbi duygularımızla, Allah’tan bu ülkenin daha iyi ekonomik seviyeye gelmesini istiyoruz. Yaptığımız dualarla bunları dile getiriyoruz, adalet ve eşitliği hak ediyoruz” dedi.

MEHMET HOCA
Bulgaristan Türklerinin kurmuş olduğu DOST Partisi’ni temsilen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hoca yaptığı konuşmada, Bulgaristan Türkleri Dost Partisi Lütfi Ahmet Mestan’ın selamlarını illetti. Hoca konuşmasının devamında” Mrhum Dr. Sadık Ahmet hayatının baharındayken, o büyük demokrat Yunanlıların haksızlıklarına göğüs germiş Batı Trakya Türklerinin kahramanı olmuştur. Dr. Sadık Ahmet çok kısa ömrüne, başkanalarının dığdıramadığı hak ve hukuk mücadelesini sığdırmıştır. ‘Haklar verilmez, haklar alınır’ ilkesinden yola çıkarak barışçıl bir yöntemle insanca yaşama davasının nasıl yürütüleceğini tüm dünyaya göstermiştir” dedi.

GÜNAY ÖZDEMİR
Edirne Valisi Günay Özdemir yaptığı konuşmada Sadık Ahmet’in Balkanlardaki tüm azınlıklara örnek olduğunu. Binlerce Sadık Ahmet’in bu davayı omuzladığını ifade etti ve “Türkiye olarak da, Edirne olarak da sizlerin buraladaki haklarınızın verilmesi konusunda ciddi katkılar sağlanıyor. Sizler bulunduğunuz ülkenin vatandaşı olarak ekonomik, sosyal. Kültürel alanlarda ülkenize katkı sağlamak için her türlü çabayı gösteriyorsunuz, bundan sonra da göstereceğinize inanıyoruz” dedi.

SAYİT YUSUF
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf yaptığı konuşmada Sadık Ahmet’in dava adamı olduğun ve Batı Trakya’daki dava arkadaşlarının, onun yolunda yürüdüğünü görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Bu kalabalık burada toplandıkça Sadık Ahmet’in söylediği ve gösterdiği hedeflere sahip çıktıkça, bu dava sonuna kadar yaşar. Burada Batı Trakya Türkleri de sonuna kadar yaşayacaktır” dedi.

MUSTAFA İRİŞ
Saadet Partisi Gelen Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, yaptığı konuşmada “bugün burada ismi gibi davasına Sadık, haklına aşık, milletine bir büyüğümüzün, şehit kardeşimizin vefatının senei devriyesinde beraber bulunuyoruz. O davasını, arzu ve isteklerini geride bıraktı. Üzüntü ve sevincini içinde sakladı. Toplumun üzüntüsünü ve sevincini paylaştı. Bütün halkın derdini dertlendi. Hiç bir bağımız olmadığı halde sadece dava ne gönül bağımız nedeniyle buradayız” dedi.

MUSTAFA DESTİCİ
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici yaptığı konuşmada Balkan Türkeri’nin ve Batı Trakya Türkleri’nin çok ağır bedeller ödediğini fakat bütün bu bedellere rağmen burada Türklüğünü, Müslümanlığını yaşadığını ve yaşattığın belirtti ve “Batı Trakya Türk Azınlığı belki de dünyanın en mutedil ve devletine de en sadık bir azınlık. Ama buna rağmen hiçbir zaman hak ettiği verilmedi” dedi.

TÜRABİ KAYAN
CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan yaptığı konuşmada Sadık Ahmet’in sadece bir dava insanı olmadığını, bir davanın öncüsü ve o davanın lideri olduğunu ifade etti ve “ bugün buraya bizler hem onu yad etmeye hem fikirlerinin sahibi be temsilcisi olduğumuzu belirtmeye hem de insanoğlunun var olduğu müddetçe hakları ve hukuku olduğunu ve toplumların içinde azınlıkların asıl unsuru da yaşadıkları devletin arasına bir köprü olduğunu hatırlatmak için buradayız” dedi.

SELÇUK ÖZDAĞ
Adalet ve Kalkınma Partisi Manisa Milletvekili yaptığı konuşmada Sadık Ahmet’in bir lider olduğunu, toplumun her konuda önünde olduğunu belirtti ve Mustafa Kemal Atatürk’e benzediğini belirten Özdağ konuşmasının devamında “bu kadınların ve erkeklerin hepsi birer Sadık Ahmet. Bir diyoruz ki; Bu topraklarda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak Yunanistan hükümeti gelin yeni bir sayfa açalım. Bırakın eski sayfaları. Sizlere dostluk elimizi, kardeşlik elimizi, barış elimizi uzatıyoruz. Beraberce birlikte yaşayalım bu topraklarda. Biz çok şey istemiyoruz. Bizler Lozan Antlaşması’nın verdiği haklar gereği, bir Yunanlı hangi hakka sahipse biz de bunları istiyoruz” diye konuştu.

NATALİA PİNKOWSKA
Avrupa Hür İttifakı (EFA) Başkan Yardımcısı Natalia Pinkowska yaptığı konuşmada davetten dolayı teşekkür etti. EFA’nın DEB Partisi’nin ve azınlığın haklı mücadelesini desteklediğini ifade eden Pinkowska, Batı Trakya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BAŞKONSOLOS AKINCI: “20. YÜZYILIN ÖNEMLİ LİDERLERİNDENDİ”
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı da konuşmasında Dr. Sadık Ahmet’in topluma kazandırdığı çok önemli şeyler olduğunu ifade etti. Akıncı, “Bazı insanların açtığı hayır defterleri, açtığı yol ve çizgi yıllar geçse de kapanmıyor. Bugün böylesine bir geniş kalabalıkla yad ettiğimiz Sadık Ahmet’in bu topluma neler kazandırdığını aslında bizlet ziyaret ettiğimiz köylerde soydaşlarımızla yaptığımız sohbetlerimizde şahit oluyoruz. Şüphesiz ki merhum Dr. Sadık Ahmet ismi; İsa Yusuf Alptekin’le, Mustafa Cemiloğlu ile, Aliya İzetbegoviç’le anılacak 20. Yüzyılın önemli liderlerinden biridir. Tam da Batı Trakya’ya yakıştığı gibi bütünüyle medeni, barışçıl, hukuki alanda sınırlı bir mücadele yütürmüştür. Fedakarlığıyla, cevaretiyle damga vurmuştur” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI YILDIZ: “YUNANİSTAN’DAN DA ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ”
Dr. Sadık Ahmet’in için düzenlenen anma törenine katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yıldız törende yaptığı konuşmada, Dr. Sadık Ahmet'in yaşamının Türk diplomasisi için adeta ders niteliğinde olduğunu belirterek, "Biz Türk diplomatlar için merhum Sadık'ı özel kılan şey, azınlığın davasını, hakkını, hukukunu uluslararası alana taşıma gayretidir. Bu nokta çok önemli. Çünkü biz, azınlık olarak yaşamayı, diaspora olarak yaşamayı geçen yüzyılda öğrenmeye başladık. Şimdi, bununla nasıl baş edeceğimizi, kendimizi nasıl anlatacağımızın yollarını buluyoruz." dedi.

“TÜRK AZINLIK TOPLUMLARININ MÜCADELESİ HİÇBİR ZAMAN AYRILIKÇI ANLAYIŞA DAYANMADI”
Yıldız, dış ülkelerdeki Türk azınlık toplumlarının mücadelelerinin hiçbir zaman ayrılıkçı anlayışa dayandırılmadığını, sadece haklar için mücadele edildiğini söyledi.
Bunun Yunanistan için özellikle geçerli olduğunu vurgulayan Yıldız, Yunanistan'a bakışlarının komşuluk ilişkisine dayandığını belirterek azınlık okullarının, müftülüklerin durumu göz önünde bulundurulduğunda bu komşuluk ilişkisine yakışmayan durumlara şahit olunduğunu dile getirdi.

Yıldız, azınlık meselelerinin yanı sıra iki ülke arasında iyi komşuluğa uymayan, ya da sorunları çözme gayretiyle bağdaşmayan başka durumların da mevcut olduğunu belirterek Türkiye ve Yunanistan’ın iki komşu ülke olmasına karşın, 60 yıldır cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleşmediğine dikkati çekti.

Yıldız şöyle devam etti: "Böyle iki komşu düşünün ki, coğrafyası beraber, geleceği beraber ve Avrupa Birliği’nde beraber olmak isteyen iki komşu, ama 60 yıldır cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret yapılmamış. Uzun bir süredir başbakan düzeyinde de ziyaret olmamış. İnşallah Türk diplomasisi olarak biz bunları çözmeye gayret ediyoruz. Türkiye, biliyorsunuz, son dönemde, özellikle Rum azınlıkla ilgili Lozan’ın ötesinde atılımlar yaptı, açılımlar gerçekleştirdi. Böyle durumlarda karşılık beklemek olmaz. İlla ki karşılık gerekmez, ama Yunanistan’dan da adım atmasını bekliyoruz."

IŞIK SADIK AHMET
Törenin son konuşmacısı ise Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet oldu. Işık Sadık Ahmet teşekkür konuşmasında eşine seslenerek, Sadık Ahmet’i kaybetmenin çok zor olduğunu söyledi. Ahmet şöyle konuştu: “Çok zor oldu. Ben 35, Levent 15 ve Funda 12 yaşındaydı. Ve herşeyimiz sendin. Ben daha çok genç ve çocuklarımız çok küçüktü. Kadet bu döndük bir 24 Temmuz’da ki, 22 yıl sonra yine Pazartesi gününe rastladı. Yine 3 gittik, 8 geldik. Ama bu sefer kabrin başına çok kalabalık geldik. Sen yoksun aramızda. Aslında maddi olarak yoksun. Liderler ölmez, sen hep varolacaksın. Bizler olamayacağız ama Sadık Ahmet hep var olacak. Toplumları oluşturan en önemli unsurlardan biri de liderlerdir. Sen hiç ölmeyeceksin. Torunlarının torunları hayatta olacak ve diyecekler ki, bizim büyük büyük dedemizdi. İşte o sensin Sadık.”

SADIK AHMET İÇİN MEVLİT
Dr. Sadık Ahmet için Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki törenden sonra kurucusu olduğu Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin Gümülcine’deki merkez binasında Sadık Ahmet için mevlit okutuldu. Gümülcine Müftülüğü’ne bağlı din adamları tarafından okuna mevlitten sonra törene katılanlara akşam yemeği verildi.


Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret