Anasayfa


26-07-2017
“SEÇEK, ortak kültürümüzün en önemli unsurlarından biridir”
28 – 30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak “Tarihi SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri” öncesinde SEÇEK Derneği Başkanı Mesut Şerif GÜNDEM’e konuştu.
26 Temmuz 2017 Çarşamba



Dernek başkanı Şerif, yedi asırlık SEÇEK etkniklerinin toplumumuzu birleştiren en önemli kültür, spor ve inanç olaylarından biri olduğuna vurgu yaptı.

“YEDİ ASIRLIK BİR GELENEK HALA YAŞATILIYOR”

SEÇEK’in Batı Trakya’daki en eski kültür faaliyeti olduğunun altını çizen Mesut Şerif şunları dile getirdi: “Öncelikle bana bu şansı tanıyıp, Seçek etkinlikleri öncesinde görüşlerimizi açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. 700 yıllık bir etkinliği ayakta tutmak çok önemli. Bu etkinliğin tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor. 1350’li yıllar diye tahmin yürütenler var. Başlangıç tarihini Kırkpınar'dan önce; hatta Kırkpınar’ın başlangıcı olarak da nitelendiren bazı rivayetler mevcut. Seçek etkinlikleri çok önemli bir gelenek ve bir kültürel zenginliktir. Bu geleneğin, bu kültürel faaliyetin devam etmiş olmasını ve yaşatılmasını tamamıyla yöre halkının çabalarına ve gayretine borçluyuz. Bu olay Batı Trakyamızda en önemli kültür olayıdır. Tarihi derinliği olan son derece önemli bir gelenek ve kültür zenginliğimizi ortaya koyan bir olgudur. Seçek yağlı güreşleri ve kültürel etkinlikleri başladığı günden bu yana aralıksız olarak her yıl yapılmıştır. 1974 yılında yapılmadı diyenler olsa da küçük bir grup tarafından etkinliğin düzenlendiği, pehlivanların güreştiği biliniyor.

“SEÇEK DERNEĞİNİN EN ÖNEMLİ GÖREVİ BU GELENEĞİN DEVAMINI SAĞLAMAKTIR”

SEÇEK Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin 1997 yılında bölge halkı tarafından kurulduğunu hatırlatan Mesut Şerif, derneğin en önemli amacının bu önemli kültür olayını yaşatmak olduğunu vurguladı. Şerif, bu tarihten sonra SEÇEK etkinliklerinin sadece bölgedeki köylerde değil, tüm Batı Trakya’da ve hatta yurt dışında dahi duyulduğunu, kapsamının ve etkisinin çok daha fazla arttığını söyledi.

“SEÇEK KÜLTÜRÜNÜ ASIRLARDIR YAŞATAN BÖLGE İNSANINA TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ”

SEÇEK etkinliklerinin ve bu etkinliklerin temelini oluşturan yağlı güreşlerin Türklerin bu bölgeye ilk yerleşmeye başladıkları yıllara kadar uzandığını dile getiren Şerif, “SEÇEK’in efsanevi bir tarihçesi var. bölge insanının kültürüyle, inaçlarıyla, mertliğiyle, değerleriyle özdeşleşmiş ve asırların içinden günümüze kadar gelen bir kültür olayı. Bu önemli olayı günümüze kadar getiren, bu güzelliği bizlere ulaştıran bütün atalarımıza minnet borçluyuz. Onlara teşekkür borçluyuz. Yöre insanına bu çok önemli faaliyete sahip çıktığı için ne kadar teşekkür etsek azdır. Derneğin kurulmasıyla birlikte, bölgemizde eğitimli insanların artmasıyla birlikte ve tabii ki iletişim kanallarının gelişmesi ve bu bölgeye ulaşımın daha kolay hale gelmesiyle birlikte SEÇEK şenlikleri, yağlı güreşler ve bölgemizin en önemli kültürel zenginliği olan Seyyid Ali Sultan Dergahı tüm Batı Trakya tarafından tanındı. Tüm Türk dünyası tarafından tanındı ve tabir caizse bir kez daha keşfedildi. Dediğim gibi sadece bizim azınlığımız tarafından değil, yurt dışından da birçok kişi ve çevre tarafından tanındı. Bu bağlamda baktığımızda SEÇEK etkinlikleri tüm Batı Trakya Türklerinin ortak kültürel değeridir. Hatta tüm Türk dünyasının ve daha da geniş düşünürsek tüm dünya kültür mirasının bir parçasıdır diyebiliriz. Kısaca söylemek gerekirse SEÇEK bizleri, hepimizi birleştiren bir olaydır. Bu üç günlük etkinliklerde Ruşenler’den, Babalar’dan, Derbent’ten, Kozlukebir’e, Şapçı’ya, Gümülcine’ye, İskeçe’ye, Kırcaali’ye, Edirne’ye, İstanbul’a, Kavala ve Selanik’e kadar her bölgeden insanlarla biraraya geliyoruz. Dolayısıyla SEÇEK bizi tarihte ve kültürde birleştiren en önemli kültür, spor ve inanç olaylarından biridir. Bu önemli misyon ve tabii ki bu gurur bölge insanımızındır. Bu köylerde yaşayan komşularımızın, akrabalarımızın, bizim insanımızındır.”

“ARAMIZDAKİ EN ÖNEMLİ BİRLEŞTİRİCİ UNSUR ORTAK KÜLTÜRÜMÜZDÜR”

SEÇEK Derneği Başkanı Mesut Şerif, farklı düşünen ve SEÇEK etkinliklerini farklı yorumlayan insanların da olabileceğini ifade ederek, “Ben bu önemli derneğin yöneticiliğini yapmaktan dolayı kendimi mutlu ve gururlu hissediyorum. Daha önce de dediğim gibi Mahmut dedem bundan 90 yıl önce Seçek ağalığı yapmış bir insan. Öte yandan eşimin ailesi SEÇEK etkinliğini devam ettiren ve asırlardır buna sahip çıkan önemli ailelerden. Dolayısıyla bizler etle tırnak gibiyiz. Aramızdaki en önemli birleştirici unsur da ortak kültürümüz. Bu olaya böyle bakmamız gerekir diye düşünüyorum.” dedi.

“TÜM BÖLGE HALKIMIZI VE BÜTÜN SOYDAŞLARIMIZI SEÇEK YAYLASINA BEKLİYORUZ”

SEÇEK etknikliklerinin bu yıl 28 Temmuz’da başlayıp, 30 Temmuz Pazar günü tamamlanacağını kaydeden dernek başkanı Mesut Şerif sözlerine şöyle devam etti: “Derneğimiz 1997 yılında kurulduğu zaman, etkinliklere farklı bir renk, bir hava, bir can geldi. Eskiden yaprak çardak ve çadır kuran yerel halk esnafı, derneğimiz tarafından yaptırılan kapalı mekanlarda halka hizmet vermeye başladı. Seçek yağlı güreşlerine, bu 7 asırlık geleneğe benim gönül vermem, daha ileriye taşımayı istemem çok eskiye dayanıyor. 1928 yılında dedem Mahmut Çavuş yayla ağalığı yapmıştır. Bu geleneği sürdürmek bana eskiden verilen bir görev gibi. Bu yıl programımız çok yoğun. Genellikle Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı yerel folklor ekipleri, yerel müzisyenler ile çalışıyoruz. Anavatan Türkiye'den gelecek olan Cumhurbaşkanlığı orkestrası mensubu Özgün bu yıl 29 Temmuz akşamı yayla konserinde sahne alacak. Gönlümüzden bütün soydaşlarımızın bize katılıp destek çıkmasını, bu zor dönemde bize yardımcı olmalarını bekliyoruz.”

Şerif sözlerini şöyle tamamladı: “Son olarak etkinliğe katılacak gerek manen gerekse orada bulunarak bizi destekleyecek soydaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Derneğimiz hiçbir zaman, dil, din, mezhep ayrımı içerisine girmemiştir ve girmeyecektir. Tamamıyla Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kanunları ile hareket edip, azınlık haklarımızı sonuna kadar koruyup, kollayacağımızın garantisini veriyoruz. Bölge insanımıza da buradan çay gecesi etkinliğine katıldıkları ve derneğimizi destekledikleri için teşekkür ediyorum. Bu bizim için çok büyük bir moral oldu ve doğru yolda olduğumuzu tekrar bize hatırlatıp bütün yorgunluğumuzu üzerimizden aldı. Batı Trakya Müslüman Türk azınlığını 28 – 29 ve 30 Temmuz’da gerçekleştirilecek SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel etkinliklerine bekliyoruz. Gelin birlikte bize miras bırakılan bu kültürü bu etkinliği koruyalım ve yaşatalım. Aynen bugüne kadar bölge insanının yaptığı gibi”.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret