Anasayfa

11-06-2015
Azınlık eğitimindeki uygulamalara tepki
İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği, geçen Aralık ayında mecliste onaylanan ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren yasa tasarısına bir kez daha tepki gösterdi.
11 Haziran 2015 Perşembe

Yasa değişikliğinin öngördüğü azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak eğitimciler için Dedeağaç'ta açılacak bir yıllık bölüme (Didaskalio) de tepki gösteren dernek, Dimokritos Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösterecek bu bir yıllık 'öğretmen okulu'nun (Didaskalio) azınlık eğitimine katkı sağlamayacağını belirtti.

İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği, "Bu öğretmen okuluna (Didaskalio) karşı olduğumuzu ve bu okulun azınlık eğitimine zerre kadar bir katkısı olamayacağını, okuldan azınlık öğretmeni yetiştirilemeyeceğine, tam aksine azınlık eğitiminde yeni oyunlar, yeni kaoslar meydana geleceğine inandığımız için bu okula geçmişte de, şimdi de, gelecektede de, hayır demeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

"SİRİZA YASAYA OY VERMEDİ, ŞİMDİ UYGULAMAYA ÇALIŞIYOR"

Derneğin açıklamasında, azınlık eğitimine değişiklikler getiren ve azınlık kurumlarının tepkisini çeken yasa değişikliğinin SİRİZA tarafından onaylanmadığı hatırlatılarak, SİRİZA'nın iktidar olduktan sonra sözkonusu yasayı harfiyen uygulamaya çalıştığı vurgulandı.

GÜNDEM'e konuşan İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, Dedeağaç'ta açılmak istenen bir yıllık bölüme karşı olduklarını belirterek, Selanik Üniversitesi'ndeki Azınlık Eğitimi Bölümü'nün geliştirilerek resmi bir şekilde çalışmasını istediklerini söyledi.

İskeçe'deki Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: "Bilindiği üzere Aralık 2014 yılın sonlarında azınlık eğitimi ile ilgili bir dizi değişiklikler içeren bir yasa tasarısı mecliste kabul edilmişti. İskeçe SÖPA Derneği'nin ve tüm azınlığın tepkilerine rağmen dönemin Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren yasa değişikliği tasarısı Yeni Demokrasi Partisi, PASOK, Bağımsız Yunanlılar ve Altın Şafak Partisi'nin oylarıyla kabul edilerek yasalaşmıştı. O zamanın ana muhalefeti şimdi ise iktidar olan SİRİZA Partisi yasa mecliste görüşülürken red oyu kullanarak azınlık insanımızın çoğunluğunun takdirini ve seçimlerde de büyük desteği almasına rağmen SİRİZA hüκümeti bu yasayı bir an önce harfiyen uygulama gayreti içerisine girmiştir.

Bu sebepten dolayı derneğimiz 3 Haziran 2015 tarihinde davet edilerek iki önemli toplantıya katılmıştır. Derneğimiz birinci toplantıyı Gümülcine'deki Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Müdürü Panayotis Keramaris'in bürosunda Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis'le gerçekleştirmiştir.

"AZINLIK EÄžİTİMİNDE İLERLEME KAYDEDİLMEDİ"

İskeçe SÖPA Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, sayın Kalancis'e yeni hükümetle azınlık eğitimi hakkında hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ve eğitim alanında hala çok ciddi sorunlar ve sıkıntıların devam etmekte olduğunu bildirdi. Özellikle 2014 yılında kabul edilen ve uygulamaya çalışılan yeni yasanın azınlık eğitimi sorunlarına kesin çözüm getirmediğini ve bu yasanın azınlık temsilcileriyle görüşülmeden alelacele hazırlandığını bir kez daha dile getirdi."

İskeçe SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği'nden yapılan açıklamada, dernek yönetiminin aynı gün içinde, Dedeağaç'ta oluşturulması planlanan ve azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak eğitimcilerin yetiştirilmesi öngörülen bir yıllık 'öğretmen okulu'yla (Didaskalio) ilgili toplantıya katıldığı belirtildi.

BİR YILLIK 'ÖÄžRETMEN OKULU' (DİDASKALİO)

Dimokritos Üniversitesi Rektörlük Binası'nda yapılan toplantının 'öğretmen okulu'nun programını oluşturmayı üstlenen heyetin daveti üzerine gerçekleştirildiği bildirildi. Derneğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu heyet üç aylık bir çalışmadan sonra hazırlamış olduğu programını sunmak ve öğretmen okulunun (Didaskalio) bundan sonra azınlık eğitimindeki rolünü anlatmak için bizleri davet etti. Toplantıya, İskeçe SÖPA Öğretmenler Derneği, Rodop - Meriç İlleri SÖPA Öğretmenler Derneği, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Rodop Hıristiyan Öğretmenler Derneği katıldı.

"DEVLET DİDASKALİO'YU RESMİLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Selanik Özel Pedagoji Akademisi'nin yerine Selanik Üniversitesi'nde açılan 'Azınlık Eğitimi Bölümü'nün dördüncü yılına girmesine rağmen resmileşmemesi ve azınlık tarafından gereken ilgi ve duyarlılık gösterilmemesini fırsat gören devlet, yeni yasayla bu okulu da kapatıyor ve yerine Dedeağaç'ta, Trakya Dimokritios Üniversitesi'ne bağlı olarak 'Azınlık Programı' için bir yıllık eğitim verecek olan bir öğretmen okulunu (Didaskalio) alelacele resmileştirmeye ve kurumsallaştırmaya çalışmaktadır. En ilginç olan tarafı da bazı kesimler tarafından Selanik Aristotelio Üniversitesi'nde faaliyette olan dört yıllık 'Azınlık Eğitimi Bölümü'nü göz ardı ederek bu yeni öğretmen okulunu (Didaskalio) bir pedagoji bölümü imiş gibi görmeleri ve desteklemeleri bizleri hayrete düşürmektedirler.

Malumunuz Yunanistan genelinde yıllar önce ilköğretim öğretmenlerinin ve üniversitelerin itirazlarıyla iki yıllık öğretmen okulları (Didaskalio) kapatılmıştır. Hal böyleyken, hükümet bu yasayla yalnız ve yalnız Azınlık Eğitimi - Türkçe Programı için lisans üstü öğretmen okulu kuruyor ve bu okuldaki öğretim ve eğitim süresi hakkında da hiç bir şey yasayla netleşmiş değildir. Aynı anda, Yunanca Program öğretmenleri ile Türkçe Program öğretmenleri arasında ciddi farklılıklar yaratmaktadır. Türkçe Program öğretmenleri için öğretim süresi hem uzatılmakta hem de zorlaştırılmaktadır. "

"DİDASKALİO'DA ÖÄžRETMEN YETİŞTİRİLEMEZ"

Dernek Başkanı Nurettin Kıyıcı ve Genel Sekreter İrfan Kalfa imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle sona erdi: "Bu bağlamda toplantıda söz alan İskeçe İli SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, 10 Şubat ve 16 Nisan 2015 tarihlerinde Eğitim Bakanı Aristidis Baltas'a gönderdiği mektuplara değinerek, azınlık okullarında öğretmenlik yapacak kişilerin eğitileceği Dedeağaç'taki okulda yapılacak birkaç aylık eğitimin yetersiz olacağını tekrarladı.

"AZINLIK EÄžİTİMİNDE HERKES ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUÄžU ÜSTLENSİN"

Bizler İskeçe İli SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği olarak, yasa 2014'te meclisten geçerken nasıl karşı çıktıysak şimdi de aynı şekilde Dedeağaç'ta Dimokritios Üniversitesi'ne bağlı Azınlık Programı için bir yıllık azınlık eğitimi verecek olan bu 'Öğretmen Okuluna' (Didaskalio) karşı olduğumuzu ve bu okulun azınlık eğitimine zerre kadar bir katkısı olamayacağını, okuldan azınlık öğretmeni yetiştirilemeyeceğini, tam aksine azınlık eğitiminde yeni oyunlar, yeni kaoslar meydana geleceğine inandığımız için bu okula (Didaskalio) geçmişte de, şimdi de, gelecekte de hayır demeye devam edeceğiz. Bu yeni oluşuma evet diyen ve destek veren siyasetçilerimiz olsun, kurum kuruluşlarımız olsun herkes üzerlerine düşen sorumluluğu üstlensin. Bizler İskeçe İli SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği olarak ne pahasına olursa olsun bu işin içine girmedik ve girmeyeceğiz. Azınlık Eğitimi'nin geleceği için azınlığın temsilcileri, kurum kuruluşları ve herşeyden önce azınlılk toplumu kararını versin. Zira eğitim en önemli sorunlarımızdan biri olduğu için herkes eğitim hakkında üzerine düşen sorumluluğunu üstlenmelidir."

NURETTİN KIYICI: "DİDASKALİO DEÄžİL, SELANİK'TEKİ AZINLIK EÄžİTİMİ BÖLÜMÜNÜ İSTİYORUZ"

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan Nurettin Kıyıcı, azınlık eğitiminin ele alındığı iki toplantıya davet edilerek katıldıklarını kaydetti. Kıyıcı, azınlık eğtimindeki sorunların önemine değinerek, "Azınlık eğitiminde ciddi sorunlar var. Geçen yılın sonunda kabul edilen yasa değişikliği bu sorunları çözmek yerine yeni sorunlar getirdi. Bu konuda tüm toplum, tüm kurumlar ortak bir çalışma yapabilmeli. Çünkü bu mesele tüm toplumu ilgilendiren genel bir sorun. Ve tabii ki ciddi bir sorun." dedi.

Azınlık eğitimine önemli ölçüde değişiklikler getiren yasa değişikliğine tüm azınlık kurumları gibi kendi derneklerinin de tepki gösterdiğini anlatan Nurettin Kıyıcı, "Biz bunu defalarca dile getirdik. Azınlık okullarında öğretmenlik yapacak eğitimciler için Dedeağaç'ta sadece bir yıl eğitim verecek bir bölüm açmak istiyorlar. Biz buna hayır dedik ve demeye devam ediyoruz. Selanik Üniversitesi'nde açılan dört yıllık Azınlık Eğitimi Bölümü'nün azınlık okullarımız için öğretmen yetiştirecek bir kurum olmasını istiyoruz. Bu bölümün geliştirilerek, iyileştirilerek resmi bir şekilde faaliyet göstermesini talep ediyoruz." dedi.

Kıyıcı, azınlık eğitimi için tüm toplumun ciddiyetle üzerinde çalışması gerektiğini ve sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberler


Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti

Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti

Özgür Ferhat, mısır üreticilerinin prim mağduriyetini gündeme taşıdı

Νέα επιστολή για το κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης

‘İskeçe Azınlık Lisesine yeni okul binası için somut adım atılmasını talep ediyoruz’

Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısından Gümülcine ziyareti

İTB’de öğrencilere meslek tanıtımı etkinliği

İskeçe Merkez Azınlık İlkokulu Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Kikilias sel önleme planını açıkladı

Soğuk hava geliyor, sıcaklık 10 derece düşecek