Anasayfa


11-06-2015
Önce soğuk duş, ardından iyimserlik!
Brüksel'de müzakereler hızlandırılsın kararı.
11 Haziran 2015 Perşembe

Brüksel’de Avrupa Birliği ile Latin Amerika ülkeleri arasında yapılan zirve toplantısı Yunanistan ile AB arasında yeni bir yüksek düzeyli müzakere toplantısına sahne oldu. Başbakan Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile hafta içinde biraraya geldi. Yapılan görüşmelerden sonra taraflar Yunanistan ile yürütülen müzakeler konusuyla ilgili olarak olumlu mesajlar verdi.

Başbakan Aleksis Çirpas’ın AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ve Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile yapması planlanan görüşmelerin ertelendiği haberleri, Yunan tarafında soğuk duş etkisi yaptı. AB ile Yunanistan arasında devam eden müzakelerde ilerleme olmadığı gerekçesiyle görüşmenin ertelendiği haberlerinden sonra, Yunan tarafının önlemler konusunda geri adım attığı ve önceden planlanan görüşmelerin bu sayede gerçekleştiği kulislerde konuşuldu.

AB ülkeleri ile Latin Amerika’daki devlet başkan ve temsilcileri arasında Brüksel’de yapılan zirve toplantısı için Belçika’ya giden Başbakanı Aleksis Çipras, önce AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, ardından da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüştü.

Merkel ve Hollande, görüşmeden açıklama yapmadan ayrılırken, Alman hükümet sözcüsü, tarafların, Yunanistan'la kreditörler arasındaki müzakerelerin daha yoğun şekilde sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Çipras ise "Çözüme doğru gittiğimizi düşünüyorum. Avrupa'nın siyasi liderlerinin, Yunanistan'a uygulanabilir bir çözüm önerilmesi ve sosyal uyum ve sürdürülebilir borç ile emniyetli şekilde büyümeye dönüş ihtimali verilmesi gerektiğini anladıklarına inanıyorum" dedi. Mevcut mali programda kalan 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın Haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan, gelecek haftalar ve aylarda IMF geri ödemesi başta olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebilecek. AB kaynakları, Yunanistan'ın tasarruf hedeflerini ve mevcut mali programın uzatılmasını tartışmaya daha açık olduğunu söylüyor.

Borç krizine ilişkin mutabakata varamayan liderlerin müzakerelerin hızlandırılmasında hem fikir olduğu belirtildi. Yunanistan’a yönelik kurtarma programının 7,2 milyar euroluk son diliminin serbest bırakılması için ay sonuna kadar Yunanistan ile alacaklıların anlaşması gerekiyor. Aksi halde Atina, gelecek haftalar ve aylarda borç yükümlülüklerini yerine getirememe riski ile karşı karşıya kalacak.

Bu arada Çipras’ın Brüksel’de Merkel ve Hollande ile yaptığı görüşmeden sonra Almanya ve Yunanistan basınında, AB ile Yunanistan arasındaki mevcut programın 9 ay süreyle uzatılabileceği haberleri yayınlandı.



Haberler


‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu