Anasayfa


05-09-2017
İskeçe Türk Birliği’nden geleneksel Aile Gecesi...
İskeçe Türk Birliği (İTB) 4 Eylül 2017 Pazartesi akşamı ‘Geleneksel Aile Gecesi’ düzenledi. Kurban Bayramı nedeniyle İskeçe’deki Apollon Aile Salonu’nda düzenlenen geceye azınlık kuruluş temsilcileri ve çok sayıda soydaş katıldı.
5 Eylül 2017 Salı



Etkinlikte; İskeçe Türk Birliği ekiplerinin halk oyunları ekipleri ve çocuk müzik gruplarının yanısıra, İTB Korosu, Hanımeli Derneği Korosu, Gönen Molla ve Errorist grubu sahne aldı.

İskeçe Türk Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe katılan konuklar İTB yöneticileri tarafından karşılandı.

Geleneksel Aile Gecesi’ne Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşi Hülya Akıncı, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, BAKEŞ Asbaşkanı Hüseyin Bandak, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclis Üyesi Birol İncememet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Kuzey Yunanistan İşadamları Derneği Başkanı Fatih Türkmen ve çok sayıda soydaş katıldı.

Gecede ilk olarak müzik öğretmeni Süleyman Kara yönetimindeki İTB Müzik Korosu sahne aldı. Daha sonra İTB çatısı altında faaliyet gösteren ve Tülin Hacı Halil ile Gökhan Mustafa yönetimindeki İTB Halk Oyunları ekipleri sahne alarak katılımcılara muhteşem folklor gösterileri sundular. Ardından İskeçe Merkez ve Koyunköy Yetişkinler Grubu, Harmandalı oyununu oynayarak katılımcılardan büyük alkış aldı.

İTB BAŞKANI OZAN AHMETOĞLU
Daha sonra ise protokol konuşmalarına geçildi. Etkinliğin ilk konuşmasını İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu yaptı. Başkan Ahmetoğlu konuşmasına, “Batı Trakya’da yaşayan Türk kültürünün 90 yıllık çınarı İskeçe Türk Birliği var olsun. Nice 90 yıllarara” diyerek başladı. Bu gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve kardeş derneklerin geceye katkılarından dolayı teşekkür eden Ozan Ahmetoğlu, “İskeçe Türk Birliği, İskeçe’deki kardeş derneklerle birlikte bundan sonra da faaliyetlerine devam edecek. Çünkü biz bir bütünüz. Biz bölünme lüksüne sahip bir toplum, bir azınlık değiliz” dedi. İTB’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu ve kurumun bu yıl 90. yılını tamamladığını anımsatan başkan Ozan Ahmetoğlu, bunun 30 yılından fazla bir bölümünü hukuk mücadelesiyle geçirdiklerini söyledi. 1983 yılında isminde ‘Türk’ kelimesi yer aldığından dolayı derneğin resmiyetinin ellerinden alındığını ve bununla ilgili hala hukuk mücadelesine devam edildiğini dile getiren Ahmetoğlu, “Biz demokrasinin ve hukukun galip geleceğine inanıyoruz. Bu mücadelemizi de sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“BİZ HEP BİRLİKTE OLDUĞUMUZ SÜRECE GÜÇLÜYÜZ”
İTB’nin düzenlemiş olduğu aile gecesinin önemli olduğuna inandığını kaydeden Ahmetoğlu şunları kaydetti: “Burada bir kültür var. Ve biz bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz. Bu bizim boynumuzun bir borcudur. Bu bir anlamda da insanlık görevimizdir. Etkinliğimize katılanlara teşekkür ediyorum. Biz hep birlikte olduğumuz sürece güçlüyüz. Bunu asla unutmamamız gerekiyor.”

MUSTAFÇOVA BELEDİYE BAŞKANI CEMİL KABZA
Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza İTB’nin bu faaliyeti gerçekleştirmesiyle birlikte İskeçe’deki aileleri bir araya getirdiğini söyledi. Gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kabza, son zamanlarda Batı Trakya’da çok farklı alanlarda sivil toplum kuruluşlarının kurulduğunu, fakat İTB’nin yerinin başka olduğunu dile getirdi. Kabza sözlerine şöyle devam etti: “Bizler bu akşam bu geceye katılmakla, bu derneğe üye olmakla ve derneğin faaliyetlerine destek olmakla, birlik ve beraberlik içerisinde bir toplum olarak tarihine, diline, kültürüne, milli kimliğimize sahip çıkan bir toplum olduğumuzu göstermiş oluruz. Son zamanlarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiğimizde daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunu görüyorum. Onun için toplumsal meselelerde her şeyi bir kenara bırakıp el ele vererek, birlikte yürümek durumundayız. İTB bugüne kadar olduğu gibi bölgemizde dilimizin, dinimizin, tarihimizin, örf ve adetlerimizin ve milli kimliğimizin yaşaması ve yaşatılması konusunda atmış olduğu adımları hep beraber takip edeceğiz.”

DEB PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ
DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, İTB’nin sadece İskeçe’nin değil azınlığın ulu bir çınarı olduğunu söyledi. Derneğin yıllarca resmi olarak faaliyetlerine devam ettiğini ve 1983 yılında derneğin resmiyetinin elinden alındığını hatırlatan Ali Çavuş, buna rağmen İskeçe Türk Birliği’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kalplerde ve gönüllerde sevgisi bitmemiş olan bir kurum olduğunun ifade etti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması’ndan doğan haklarının uzun yıllardan beri Yunan devleti tarafından gasp edildiğini belirten Ali Çavuş, “Artık buna ‘yeter’ deme zamanı geldi. Eğer bugünden itibaren gerekli mücadeleyi veremezsek, yarınlarımız, çocuklarımız ne olacağını düşünmek zorundayız. Eğer gemi su alırsa hepimiz birlikte o gemide batacağız. Ama karşımızda tehdit ve tehlike olarak gören bir Yunan devleti ve devlet politikası var. Buradan ilan ediyorum; İktidarlar hiç bir zaman Meriç ile Karasu arasını yönetemiyor. Ülke maalesef enerjisini boşa harcıyor. İTB davasında olduğu gibi. Düşünün 35 yıla aşkın Avrupa Birliği üyesi. 1927 yılında kurulmuş İTB, 83 yılına kadar resmi faaliyetlerini sürdürmüş, ama İskeçe’de bulunan Türkler ve üyeleri bir gecede buharlaştılar mı? Komik işlerle uğraşıyorlar. Her gelen giden yüzümüze gülüyor. Ama maalesef azınlık hakları konusunda hiç bir ilerleme kaydedilemiyor. Vatandaşlık hakları konusunda da bizler üçüncü sınıf vatandaş olarak yaşıyoruz” diye konuştu.

İSKEÇE MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ZEYBEK
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek sözlerine, “Özlediğimiz ve geleneksel olan bu aile gecesini yıllar sonra tekrar birlikte kutluyoruz. İTB yıllardır bu toplumun bir neferi, aydınlanmacılığın ve ilericiliğin bir sembolü olmuştur” diyerek başladı. Derneklere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan milletvekili Zeybek, “Derneklerimize bizler güç verirsek güçlü olurlar. Bizler derneklerimize sahip çıkmazsak hak ettikleri yeri alamazlar. Burada İTB’nin 90 yılını kutluyoruz. Nice 90 yıllar daha gelir. Mücadelemiz devam edecek. Bu güzel gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gittiğini hatırlatarak Zeytinburnu’nda bir semtten geçtiği sırada Rum Azınlığa ait bir çok yer gördüğünü ve bu yapıların çok düzgün bir şekilde olduğunu dile getirdi. Müftü Mete, buna karşılık Batı Trakya’da bazı camilerin tamire ihtiyacı olduğunu ve minare izinlerinin beklemede olduğunu anımsattı. Ahmet Mete sözlerine şöyle devam etti: “İTB’nin tabelası kırık, müftüler mahkemelik, başkanlar ayrı bir garip. Ne olacak Batı Trakya’nın hali. Maalesef acınacak durumdayız. Bizim köpeklerimiz bizi ısırıyor. Başkasında hiç kusur bulmayın. Seçtiğimiz insanlara sahip çıkmazsak, başkaları onları çok güzel yok etmesini bilir. Dolayısıyla Rabbim inşallah daha güzel günler eylesin. Batı Trakya Türk Azınlığı burada Lozan Antlaşması’yla bırakılmıştır. Türkiye ve Yunanistan imzalamış, biri bırakmış biri emanet almış. Dolayısıyla iki devletin de bu azınlığa gözbebeği gibi bakması lazım. Biz bunu istiyoruz. Türkiye’de papazların ayinini izlerken, bizim camilerimizde polislerin gezmesini, baskın yapmasını, Kurbanlara, Hacılara baskı uygulamasını ben kabul edemem.”

Son olarak her zaman birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu söyleyen müftü Mete, “Her zaman birlik ve beraberlik. Ama hava bulutluyken şemsiyenin altında ve nasıl kaçacığını düşünürsen, birlik ve beraberlik olmaz. Her zaman birlik ve beraberlik. Yağmurda da, çamurda da, güneşte de, fırtınada da. Peki bunu sağlayabiliyor muyuz? Hayır. Rüzgar estiği zaman kaçacak delik arıyoruz. Onun için once kendimize bir bakmamız gerekir. İTB’nin başkanını biz seçtik. Başkanın eğer başı ağırırsa biz sorumlu olmamız gerekir. Bu bilinç olursa o zaman Batı Trakya’da sorunların çözümüne gidilebilir. Eğer bu farklı şekillerde düşünülürse aynı tas aynı hamam devam ederiz” görüşlerine yer verdi.

DANIŞMA KURULU BAŞKANI İBRAHİM ŞERİF
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında herkesin bayramını tebrik etti. “Bayram sevinç demek, mutluluk demek, neşe demek, hayatın kargaşası içinde neşeli birkaç gün geçirmek demektir” ifadelerine yer veren Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif, milletleri ayakta tutan bazı değerlerin olduğunu, bunlardan birinin din, bir diğerinin de dil olduğunu söyledi. Bu değerlerin dalları da gelenek ve göreneklerin olduğunu hatırlatan müftü Şerif, “Bayramları burada kutlamak bizi yok etmek isteyenlere verilecek olan en güzel cevaplardan birisidir. Bunun için de adında ‘Birlik’ kelimesi bulunan İskeçe Türk Birliği’ni, bu güzel geceyi tertip ettiği için, var olan değerlerimizi yaşattıkları için ve bizi bir araya getirdikleri için tebrik ediyorum” dedi.

BAŞKONSOLOS ALİ RIZA AKINCI: “İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ 90 YILLIK, FAKAT 2000 YILLIK DEĞERLERİ TEMSİL EDİYOR”
Protokol konuşmaları bölümünde son olarak Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı konuştu. Etkinliğe katılan tüm katılımcıları selamlayan Başkonsolos Akıncı, “Burada çok anlamlı bir derneğimizin çok anlamlı bir gecesi dolayısıyla bir araya geldik. İskeçe Türk Birliği’nin 90. yılındayız. İskeçe Türk Birliği kurulduğundan dünyada belki 30 yada 40 devlet vardı. Bugün var olan devletlerin bir çoğu o zaman yoktu. İskeçe Türk Birliği 90 yıllık, fakat 2000 yıllık değerleri temsil ediyor. Bizim 2000 yıllık tarihimizi, birliğimizi, maceramızı, o tarih içerisindeki yürüyüşümüzü temsil ediyor. İskeçe Türk Birliği bir çok neslin kimlik bulması, sosyalleşmesi, sporda, sanatta, edebiyatta kendine yer bulması anlamında çok büyük meyveler verdi, vermeye de devam ediyor. Ümit ediyorum 90. yıl simgesinde olduğu gibi sonsuza kadar da bu varlığıyla devam eder. Ben İskeçe Türk Birliği’nin bütün azınlık tarihinin içinde bu işlere emek veren ve bugün aramızda olmayan herkesi rahmetle anıyorum. Hayatta olanlara sağlıklı, huzurlu, başarılı bir hayat diliyorum” dedi.
“Bu bir aile gecesi ve biz hepimiz çok büyük bir ailenin bir parçası olmanın huzurunu sevincini yaşıyoruz” diyen Başkonsolos Akıncı şöyle konuştu: “Aile olmak sevinçte, kederde, eğlencede, iyi zamanda da, kötü zamanda da birlikte olmak demektir. Hayatın akışı içerisinde her türlüsü olur ama aynı frekansta, aynı dalga boyunda birbirinin sevincini de üzüntüsünü de her türlü heyecanını da, duygusunu da paylaşan insanlar demektir. Ümit ediyorum Batı Trakya Türk Azınlığı geçmişte olduğu gibi bugün de buna devam edecek. Evet sorunlar, bu sorunları bu günde konuşmak, tartışmak gerekiyor, yeri ve zamanını doğru seçerek birbirimizi kırmadan, incitmeden anlamlı bir diyalog içerisinde tabii ki bunlar da konuşulacak. Aynı zamanda bir araya gelip eğlenebilen birbiriyle aynı sofrada, aynı çatı altında olmaktan sevinç ve gurur duyan bir topluluk olmanın da sevincini birlikte yaşayacağız. Bu gece bunun için bir araya geldik. Bu gecenin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum.”

GECEDE İKİ KORO SAHNE ALDI
Gecede protokol konuşmalarının ardından İTB bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İTB Türk Sanat Müziği Korosu sahne alarak birbirinden güzel eserler seslendirdi. Daha sonra yerel kıyafetleriyle Dinkler Hanımeli Derneği Müzik Korosu sahne alarak türküler söyledi. Her iki koronun performansı katılımcıların takdirini kazandı.

İSKEÇE TÜRK GENÇLER YURDU TABLOSU
Gecede İTB’ne katkı sağlamak amacıyla bir resim tablosu açık arttırmaya sunuldu. Açık arttırma İTB yönetim kurulu üyeleri Elçin Hacıibram ve Seval Osmanoğlu tarafından gerçekleştirildi. 150 eurodan açık arttırmaya sunulan İskeçe Türk Gençler Yurdu’nu ilk binasının resmedildiği tablo, İskeçeli doktor Hüseyin Baltacı tarafından 755 euroya satın alındı.
Gecenin son bölümünde Gönen Molla, Errorist Grubu sahne alarak etkinlik sona erdi.


Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler